torsdag 16. oktober 2014

Chlamydia lungebetennelse

Bakterien gir luftveisinfeksjon, ofte med lungebetennelse. Chlamydia -bakteriene er små, og skiller seg noe fra de vanlige bakteriene ved at de gjemmer seg inne i cellene. Chlamydia pneumoniae er en annen bakterie enn den som gir kjønnssykdom ( chlamydia trachomatis).


Klamydia lungebetennelse er en lungebetennelse som skyldes infeksjon med bakterien chlamydia pneumoniae. Det kan en sjelden gang også være chlamydia psittaci som gir en annen form for lungebetennelse som kalles for papegøyesyken).

Tidligere kalte man bakterien chlamydia pneumoniae for TWAR. Plagene ved klamydialungebetennelse er ikke så intense som ved vanlig lungebetennelse , hvor typiske symptomer er høy feber og at man raskt blir syk og medtatt, men det er vanlig med et lengre sykdomsforløp. Sykdommen ble tidligere ofte feilaktig diagnostisert som ornitose.


Det kan noen ganger være aktuelt med en røntgenundersøkelse av lungene for å stadfeste at tilstanden har utviklet seg til en lungebetennelse. Lungebetennelse , betennelse i lungevevet. Betegnelsen brukes vanligvis om betennelser forårsaket av infeksjon med mikroorganismer som bakterier og virus, men betennelsesforandringer i lungevevet kan også sees ved en rekke andre, ikke-infeksiøse sykdommer. Det er det vi kan kalle luftveisinfeksjon.


Vanlig er det med bronkitt og lungebetennelse , men ganske typisk ved TWAR er det også med sår hals, bihulebetennelse og heshet.

Det starter ofte med sår hals og heshet, deretter kan det gå noen dager eller opptil et par uker før bronkitt eller lungebetennelse setter inn. Klamydia kan smitte fra mor til barn i forbindelse med fødsel og forårsake lungebetennelse eller konjunktivitt hos den nyfødte. Tilstandene behandles med antibiotika og gir ikke langtidskomplikasjoner. Chlamydiapneumoni, sykdom forårsaket av to arter av chlamydiabakterien.


Barn: Rask pust kan være det eneste tegnet på lungebetennelse , særlig hos små barn. Diagnosen mistenkes ved respirasjonsfrekvens hos barn 2–måneder, hos barn 1–år og hos barn over år. Feber er vanlig, men forekommer ikke alltid hos spedbarn.


Klamydia kan ramme urinrøret, endetarmen, konjunktiva eller skape en systemisk infeksjon hos begge kjønn, og bartholinkjertlene eller livmorhalsen hos kvinner. Ved ubehandlet infeksjon, kan den hos kvinner bre seg opp til egglederne og forårsake en betennelse (), og hos menn bre seg via sædlederne til bitestiklene og forårsake en betennelse (epididymitt). De fleste er relativt milde, men kraftige lungebetennelser kan være alvorlige, og kan noen ganger bli livstruende. Infeksjonene varierer i alvorlighetsgrad. Den medisinsk betegnelse på lungebetennelse er pneumoni.


Lurer på om det er andre som har erfaring med lungeinfeksjonen chlamydia pneumoniae, også kalt Twar. Jeg og min samboer har vært syke av denne infeksjonen siden februar, og nå er vi altså i juli. Vanlige symptomene er hoste, feber og tung pust.


En bakterieinfeksjon skal behandles med antibiotika.

Forebyggende vaksine anbefales til eldre over år. Man kan også bli trett, få dårlig matlyst og ha problemer med å få i seg nok væske. De vanligste symptomene er feber, hoste og tung pust. Laboratoriet vil vanligvis gi svar på prøven i løpet av et par dager.


Hvis mengden av antistoffer er steget i 2. Klamydia skyldes infeksjon av klamydiabakterien ( Chlamydia trachomatis). Hos kvinner kan bakterien slå seg ned og formere seg i slimhinnen i urinleder og livmorhals, og deretter spre seg videre til livmor og eggledere. Klamydia er en infeksjon i kjønnsorganene som er forårsaket av bakterien Chlamydia trachomatis.


Du kan bli smittet av klamydia, eller smitte andre, når du har sex uten kondom. Trenger du kondomer? Bestill de gratis her.


Mykoplasma pneumonia og chlamydia pneumonia gir ofte litt andre symptomer, og kalles derfor atypisk lungebetennelse og behandles med andre typer antibiotika. Man kan også få lungebetennelse ved å puste inn giftige gasser eller etsende kjemikalier.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg