torsdag 23. oktober 2014

Stoffskifte barn

Stoffskifte barn

Gå ned i vekt fort uten å sulte deg selv. Stort utvalg av helserelaterte hjemmetester. Rask levering rett hjem i postkassen. I dag oppdages ved nyfødtscreeningen – barn med PKU (Føllings sykdom) og gjennomsnittlig med medfødt hypothyreose pr.


Man finner også noen få tilfeller av barn med ikke målbar TSH, hvor årsaken er at mor har hyperthyreose (høyt stoffskifte ). Disse barna må følges tett i nyfødtperioden. Dette arbeidet gjøres av barneleger. Jodmangel kan gi struma og lavt stoffskifte. Melkeprodukter er en viktig kilde til jod. Cøliaki, leddgikt og diabetes er sykdommer som man ofte ser i kombinasjon med lavt stoffskifte hos barn.


Se symptomer på lavt stoffskifte for å se om ditt barn har noen av disse. Barn som har lavt stoffskifte skal henvises til barnelege. Selv om sykdom i thyreoidea kan ramme begge kjønn og alle aldersgrupper, er det bare ca. Et ukjent antall erverver sykdommen i løpet av barneårene, og for disse er det er viktig med en tidlig diagnose for å begrense skadevirkningene. Høyt stoffskifte er en sykdom som skyldes økt produksjon av hormoner som lages i skjoldkjertelen.


Symptomene kan blant annet inkludere hjertebank, nervøsitet, tretthet, vekttap, svetting og stirrende blikk. Større barn og tenåringer har ofte samme symptom som voksne, men de kan oppleve at de ikke vokser normalt, at deres permanente tenner ikke utvikler seg riktig, forsinket pubertet og nedsatt mental utvikling. LES OGSÅ: Diabetes kan ha symptomer som ligner på stoffskifte -sykdom. Barn med medfødt hypotyreose vil fanges opp med denne prøven. Barna har hatt normalt stoffskifte i mors liv på grunn av morens tyroideaproduksjon.


Når barnet er født synker verdiene raskt og TSH stiger. Ved nyfødtscreeningen blir barna fanget opp og får behandling umiddelbart. Du kan laste ned begge brosjyrene her fra vår nettside.


Stoffskifte barn

I den vestlige verden screenes det for medfødt hypotyreose i en blodprøve som tas like etter fødselen. Ved denne tilstanden har ikke pasienten symptomer på lavt stoffskifte , men det kan tenkes at tilstanden er en forløper til lavt stoffskifte. Hvis en slik pasient etterhvert får symptomer, vil nok de fleste leger forsøke å behandle dette som ved lavt stoffskifte , men da er effekten av behandlingen mer usikker, sier Johannessen. Mors stoffskifte er svært viktig for barnet, gjennom hele graviditeten.


Om stoffskifteprøvene ligger fint og behandlingen med stoffskiftehormon er stabil og fin, kan man følges som andre gravide kvinner. Det er da ingen økt risiko for mor eller barn på grunn av hypotyreosesykdommen. For høyt stoffskifte Dersom du ikke har symptomer, normal tyroxin og lett forhøyet TSH kalles det subklinisk hypothyreose.


Behandlingen tar sikte mot å normalisere stoffskiftet, fjerne plagene og behandle sykdommen i skjoldbruskkjertelen. Stoffskifteforbundet er en frivillig interesseorganisasjon for personer med sykdommer i skjoldbruskkjertelen og deres nærmeste. Kjertelen er blant annet av stor betydning når det gjelder vektendring. Og gravide kvinner både kan og skal ta medisiner for stoffskifte , i samråd med lege. Dersom du allerede tar tabletter for lavt stoffskifte , er det vanlig å øke mengden når du blir gravid.


Les mer på Apotek 1. Lavt stoffskifte , hypothyreose, innebærer at skjoldbruskkjertelen thyroidea danner for lite stoffskiftehormon. Sykdommen kan bli alvorlig dersom den ikke behandles. Skjoldbruskkjertelen sitter på halsen. Den kan gi en rekke symptomer.


Stoffskifte barn

Nyfødte testes for lavt stoffskifte i Norge. Barn kan bli født med lavt stoffskifte , men dette er sjelden. Noen personer er mer utsatt for å få lavt stoffskifte enn andre, blant annet personer med forstørret skjoldbruskkjertel (struma) og personer som, enten selv eller i nær familie, har en autoimmun sykdom som diabetes eller leddgikt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg