tirsdag 21. oktober 2014

Diabetiker mat

Gå ned i vekt fort uten å sulte deg selv. Vi har ulike behov for mengde mat. Energibehovet avhenger av kroppsstørrelse, kjønn og aktivitet, men en god regel kan like vel være å spise til du er passe mett.


Diabetiker mat

Forsyn deg en gang, spis langsomt og tygg maten godt. Kosthold for diabetes Det er for folk med diabetes viktig med ett sunt og variert kosthol (dette gjelder alle mennesker). Man bør sette opp en kostplan slik at man har kontroll på inntaket av mat. Og prøve seg frem med forskjellige variasjoner av mat. Er du overvektig og har fått påvist diabetes type vil en vektreduksjon kunne være med på å gjøre deg friskere, blant annet ved å stabilisere blodsukkeret.


Hvis du trenger å gå ned i vekt, les faktaark om kosthold ved overvekt. Voksne med diabetes type eller type bør være fysisk aktive med moderat til høy intensitet i minst 1minutter hver uke. For barn med diabetes gjelder den samme anbefalingen for fysisk aktivitet som for barn uten diabetes , det vil si minst minutter hver dag med middels eller høy intensitet. Her finner du over 2oppskrifter, fordelt i ulike kategorier.


Oppskriftene er både høy-, normal- og lavkarbo og er merket med mengde karbohydrater øverst i hver oppskrift. Når tarmen fordøyer mat , brytes karbohydratene i maten ned til glukosesukker, som tas opp i blodet. Glukosen er et drivstoff som cellene i kroppen trenger for å virke. Mat og kostholdsvaner er en viktig del for å mestre sykdommen.


Ungdom og pubertet. Det kan være en ekstra påkjenning å ha diabetes i pubertetsalderen. Dette sier svenske helsemyndigheter om sunn mat og kosthold ved diabetes i brosjyren Kost vid diabetes – en vägledning till hälso- och sjukvården: Koster som visat sig vara bra vid diabetes har flera gemensamma nämnare.


Några sådana är frukt och grönt, fullkorn, bönor, ärtor, linser och fisk. Kostråd för dig med diabetes. Exempelvis mat med långsamma kolhydrater. Detta för att må bra, undvika viktuppgång och för att minska riskerna för hjärt- och kärlsjukdomar. Sunt for kroppen og sunt for blodsukkeret.


FAKTA Som diabetiker är det viktigt att du väljer mat som ger dig ett stabilt blodsocker. Hvordan personer med diabetes legger opp kostholdet sitt er opp til hver enkelt. Du må selv finne ut hva som fungerer for deg. Likevel føler jeg at jeg som diabetiker tenker mye mer over de valgene jeg tar når det gjelder mat. Ved diabetes type er kroppens insulinproduserende celler ødelagt, mens ved diabetes type er utskillelsen av insulin redusert eller insulinet virker dårlig.


Diabetiker mat

NEI- MAT : Mat som inneholder mye sukker og fett bør du som har diabetes spise lite av. Kan en diabetiker virkelig spise så mye frukt en vil? Ja, innenfor rimelighetens grenser.


Vanligvis sier vi to frukter daglig, og det er et poeng at man prøver å bruke frukt sammen med annen mat , for eksempel som dessert eller til brødmåltidene. Men melk inneholder også proteiner og fett som vil påvirke blodsukkerstigningen og gjøre den mindre enn ved inntak av saft og liknende. De som har diabetes kan gjerne drikke melk hver dag, og melk til måltidene vil gi en mindre blodsukkerstigning enn melk alene.


Diabetiker mat

Kan jeg spise ost når jeg har diabetes ? Bra mat vid diabetes behöver inte vara tråkig mat. Den bästa försäkringen för att du ska få den näring som du behöver är en variation av livsmedel. Vi støtter deg når du trenger det, og kjemper for bedre rettigheter og behandling for deg og alle med diabetes. Mat som är hälsosam för andra är också bra för dig som har diabetes.


Det viktigaste är att variera vad du äter och att äta lagom stora portioner näringsrik mat. Diabetesförbundets förhållningssätt till mat. Du som är insulinbehandlad behöver också lära dig att matcha mat och insulin tillsammans så att effekten av insulinet passar ihop med matintaget.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg