onsdag 8. oktober 2014

Antibiotika mot lungebetennelse

Lungebetennelse (pneumoni) skyldes en bakterie- eller virus-infeksjon som gir betennelse i lungevevet. Vanlige symptomene er hoste, feber og tung pust. En bakterieinfeksjon skal behandles med antibiotika. Forebyggende vaksine anbefales til eldre over år.


Dersom lungebetennelsen skyldes bakterier, så må du ta et smalspektret penicillin. Hvis du er allergisk mot penicillin, eller har mykoplasma- lungebetennelse , kan du få et makroli et tetrasyklin eller et fluorokinolon.

Hvis lungebetennelsen din skyldes virus, hjelper det ikke med antibiotika. Har du lungebetennelse som er forårsaket av bakterier, er det sannsynlig at antibiotika vil drepe bakterien og fjerne infeksjonen. Er det riktig å gi antibiotika mot lungebetennelse ? Mange barn får antibiotika mot lungebetennelse uten å trenge det. Blant annet kan immunsvekkede personer få lungebetennelse med protozoen pneumocystis carinii eller sopp som aspergillus (strålemugg). Pasienter på sykehus som er veldig syke eller på respirator kan smittes mens de ligger inne.


Ved lungebetennelse og andre behandlingstrengende symptomer anbefales ifølge nasjonale retningslinjer antibiotikatypene erytromycin eller doksysyklin i 7-døgn, alternativt klaritromycin. Vanlig penicillin hjelper som nevnt ikke mot denne bakterien. Bare unntaksvis er det påkrevd med sykehusinnleggelse for Mykoplasma lungebetennelse.

Fra før av er det ikke fastslått optimal varighet av antibiotikakur ved lungebetennelse. I denne studien sammenlignet forskere to grupper som fikk antibiotika i fem eller ti dager. Virker antibiotika mot lungebetennelse hos barn? Det er derfor svært viktig å undersøke om, og for hvem antibiotika fører til redusert sykelighet ved nedre luftveisinfeksjon. Studien vil også undersøke om det er mulig å identifisere barn som vil kunne ha nytte av behandlingen, og hvem som trolig vil bli frisk uten antibiotikabehandling.


En virusinfeksjon skal ikke behandles med antibiotika , fordi antibiotika ikke virker mot virus. En vanlig lungebetennelse med pneumokokker kan behandles med penicillin. Alvorlighetsgraden avgjør om legene velger å gi penicillintabletter eller penicillin rett inn i blodet. Dersom man er allergisk for penicillin vil legene foreskrive et.


Mykoplasma er en liten bakterie som skiller seg noe fra de vanlige bakteriene ved at den mangler en cellevegg. Den er ikke spesielt farlig, men vanlig penicillin hjelper dårlig mot sykdommen. Legen kan eventuelt ta en blodprøve for å få undersøkt om du har antistoffer mot bakterien. Laboratoriet vil vanligvis gi svar på prøven i løpet av et par dager. Les mer om hvilke symptomer som er vanlige, hvordan lungebetennelse behandles og hvorvidt den er farlig for barn eller voksne.


Forskning viser at pneumokokkvaksinen beskytter mot at bakteriene sprer seg i lungevevet og til andre deler av kroppen. Pneumokokkvaksinen er utviklet for å beskytte mot de vanligste bakteriene som gir lungebetennelse. Det er også en større risiko for å få lungebetennelse hvis man har hatt sykdommen tidligere.


Bakteriene i vaksinen er døde og kan ikke skade deg.

Behandling av lungebetennelse. Oftest starter behandlingen med antibiotika mot pneumokokker hvis man mistenker at inflammasjonen kommer av denne bakterien. Men visste du at det ikke alltid er så gunstig å kombinere melkeprodukter med antibiotika ? Det kan være uheldig å kombinere noen typer antibiotika med kalsium- og jerntilskud melk og muligens enkelte meieriprodukter som inneholder mye kalsium, sier fagredaktør hos Apotek Eirik Berteig Rustan til KK. Nå viser det seg at sink kan forebygge lungebetennelse , og at det metalliske grunnstoffet kan forebygge og behandle diare, samt styrke immunforsvaret mot infeksjoner.


De vanligste bakteriene som forårsaker lungebetennelse er pneumokokker (Streptococcus pneumoniae), Haemophilus influenzae (mye sjeldnere etter at det ble startet med Hib-vaksine), Mycoplasma pneumoniae og luftveisklamydia (Chlamydophila (Chlamydia) pneumoniae). Hvordan behandles mycoplasma lungebetennelse ? Derfor må man bruke en type antibiotika som dreper Mycoplasma. Antibiotika Mycoplasma reagerer ikke på vanlig penicillin.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg