tirsdag 21. oktober 2014

Oppkast spedbarn

Infeksjonssykdommer: Infeksjonssykdommer hos spedbarn er alvorlig, særlig sepsis og hjernehinnebetennelse. Brekninger og oppkast kan være et av symptomene, men feber og allmentilstand vil være viktigste symptom. De minste barna bør tas med til lege raskt dersom man mistenker alvorlig sykdom. Oppkast hos barn Hva er oppkast ? Nesten alle spedbarn gulper en gang imellom. Det gjelder både barn som ammes og barn som får morsmelkerstatning.


Som regel henger det sammen med at barnet har spist litt for mye, og derfor gulper opp overskuddet. Men når barn blir syke går magen i stå. Heldigvis forekommer blindtarmbetennelse svært sjelden før i tre- til fireårsalderen. De fleste spedbarn som er i risikogruppen, blir imidlertid.


Hos nyfødte eller noen uker gamle spedbarn forekommer ikke gallefarget oppkast normalt og tyder på intestinal obstruksjon. Se også kvalme og oppkast hos barn. Den første leveuken kan gulsott komme av utilstrekkelig melkeinntak.


Derfor bør alle spedbarn med økende gulsott få en nøye vurdering under amming, og bør være under oppfølgning av helsepersonell. Du bør amme så ofte som mulig. Det er ikke nødvendig å bruke tilleggsvæske med mindre det er klare tegn på dehydrering. Les mer oPylorusstenose: Sprutoppkast hos spedbarn Mage- og tarminfeksjoner. Infeksjoner i mage- og tarmsystemet er svært vanlige og er som regel forårsaket av virus, og gir symptomer i form av kvalme, oppkast og diaré.


Gulping kan betegnes som en lett flyt av mageinnholdet ut av munnen, gjerne ledsaget av en rap. Gulping vil normalt ikke påvirke barnets vekst eller trivsel. Så lenge barnet spiser godt, virker komfortabel og øker i vekt, er det liten grunn til bekymring.


Og husk: det er lett å overvurdere hvor mye barnet. Barnet vil da også ha feber. Hvor sykt er barnet mitt? Selv om oppkast i seg selv sjelden er farlig, kan væsketapet som følger være alvorlig.


Spesielt hos spedbarn er det en risiko for at barnet blir dehydrert. Infeksjonen kan ramme alle aldersgrupper, men den er alvorligst hos små barn (hos spedbarn under måneder forekommer tarminfeksjon sjeldent). På samme måte som forkjølelse er også virusinfeksjon i tarmen vanligst om vinteren, men tilstanden forekommer i alle årstider. Det finnes en rekke virus som kan gi diaré og oppkast. Når barnet ditt kaster opp, er det ikke alltid omgangssyke som er synderen.


Faktisk kan oppkast skyldes svært mange ulike ting. Alt oppkast og avføring er smittebærende og god håndvask med såpe er viktig. Smitte kan også skje gjennom kluter og håndklær. Forløp: Symptomene varer vanligvis i 2-dager, men diaréen kan vare noe lengre.


Dødsfall sees svært sjelden i Norge, men man må være påpasselig med spedbarn som raskt kan bli alvorlig uttørret. Spedbarn som kaster opp eller har alvorlig diaré bør alltid undersøkes av lege. Ikke drøy det, eller se an formen før du tar kontakt. Er legekontoret stengt, tar du kontakt med legevakten.


Oppkast spedbarn

Du kjenner barnet ditt best – virker det slapt og ”ikke er seg selv” bør det undersøkes av lege. Kvalme og oppkast er vanlig hos spedbarn. Det er faktisk ganske normalt at de opplever gastroenteritt på et tidspunkt. Denne typen ubehag bekymrer selvfølgelig de fleste foreldre.


I dag skal vi fortelle deg hvordan du kan forhindre hyppig oppkast hos babyer. Ja, i prinsippet er det det. Hvis barnet svelger mye luft når det spiser vil det også lett gi en gulpetendens. Gulping er derfor vanlig hos småbarn, og svært sjelden uttrykk for sykdom. Spedbarn : Barn under måneder er fortsatt beskyttet med immunstoffer fra moren, og får sjeldent mageinfeksjoner.


Oppkast spedbarn

Ikke nøl med å søke legehjelp hvis du har et spedbarn som får symptomer på mageinfeksjon. En lukkemuskel nederst i spiserøret, ved overgangen til magesekken, stopper som regel maten fra å komme opp igjen. Når mat og magesyre ofte kommer opp i spiserøret kan det gjøre spiserøret sårt og betent. Omgangssyke er en virusinfeksjon i tarmen som gir diaré og oppkast.


Ofte begynner omgangssyke med kvalme, som følges av oppkast og diaré. Diaré gir tynn og hyppig avføring, vanligvis mer enn tre ganger daglig. Diaré går som regel over av seg selv i løpet av noen dager til en uke, uten legebehandling. Den største faren med diaré er at barn kan miste for mye væske og bli dehydrert.


Oppkast spedbarn

Husk at kvalme og oppkast også kan ha andre årsaker enn infeksjon. Hvis du bare er kvalm og har oppkast , uten at det kommer diare i løpet av et døgn, øker sannsynligheten for at det dreier seg om noe annet enn en mage- og tarminfeksjon. Hos spedbarn under måneder forekommer mage- og tarminfeksjoner sjeldent.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg