tirsdag 22. oktober 2019

Hvor lenge har man vannkopper

Hvor lenge har man vannkopper

Perfekt kokte egg hver gang, uansett om du ønsker de bløt,medium,eller hardkokt. Helvetesild (medisinsk betegnelse: herpes zoster. Kalles også belterosen) er en infeksjon forårsaket av det samme viruset som forårsaker vannkopper. Etter at vannkoppene er over, legger viruset seg i dvale i nerveknuter i kroppen.


Hvor lenge har man vannkopper

Hvis man en gang har hatt vannkopper , er man livsvarig immun, det vil si at man kan ikke få vannkopper igjen. Av og til kan også friske mennesker få komplikasjoner av vannkopper. Utslettet kan bli betent. Forløpet er normalt godartet.


Sykdommen varer som regel syv til ti dager hos barn og lenger tid hos voksne. Jo eldre man er når man får vannkopper , jo verre er forløpet, mer smertefullt, kløende og vondere er det. Vinter og vår er høysesong for vannkopper.


Hvor lenge har man vannkopper

En kan ha hatt vannkopper uten synlige tegn i form av utslett og tenker dermed at vannkopper , det har jeg ikke hatt. Det smitter fra dager før utbrud er det da verre å gå på skolen når utbruddet er, når man allerede har vært smittefarlig før man vet at man har sykdommen? Hvor lenge varer vannkopper isåfall? Lille snuppis på år har fått vannkopper , det er ikke til å ta feil av, hvor lenge bør jeg holde henne hjemme fra barnehagen? Har noen noe tips og råd til meg?


Rotavirus alene står for halvparten av alle tilfeller blant sped- og småbarn. Disse virusene smitter svært lett, og man ser at risikoen for spredning av smitte er høyest så lenge barnet har oppkast og diaré. Det er derfor anbefalt at man venter timer etter symptomfrihet før man sender barnet tilbake til barnehagen eller skolen. Sykdommen smitter ved dråpesmitte.


Vannkopper er en barnesykdom med feber og utslett med kløe. Noen får mye feber og blir dekket av utslett, mens andre bare får noen få blemmer og ikke føler seg syke. Tidligere var det viktig å skille mellom vannkopper og ekte kopper. Den hadde tilsvarende blemmer, men ved kopper var det mest blemmer på armer og ben. Det vil si at hvis man blir smittet som barn, så utvikler man i de fleste tilfeller immunitet mot det.


Selv om voksne blir utsatt for smitte skal man normalt ikke få det på nytt hvis man har hatt vannkopper som barn. Så lenge man har feber og føler seg syk bør man holde seg hjemme. Vanligvis varer vannkopper fra 5- dager, men oftest er utbruddet over i løpet av dager. Det tar litt lengre tid før alle sårene er tørket inn og grodd helt.


Når alle sårene har fått skorpe, smitter man ikke andre lenger og kan fint gå på skolen. Likevel regner vi med at til prosent av befolkningen har hatt vannkopper som barn. Hva kan årsaken til at noen ikke får sykdommen som barn være? Som tittelen sier, er jeg da år og har fått vannkopper.


Jeg har SYKT mange også. Hele kroppen faktisk, utenom bak øyelokkene, munnen og inni nesen. Dersom det er vannkopper med skorpe og litt gult under, er det ikke lenger smittsom – men det kan være at det har kommet bakterier i og dannet en brennkopp.


Når en smittet person hoster eller nyser, spres et sekret fra luftveiene til nye ofre. Viruset smitter gjennom lufta. Man kan også bli smittet av direkte kontakt med innhold fra blemmer som er sprukket. Barna er smittsomme en dag eller to før utslettet oppstår, og i de første fem dagene med utslett. Derfor kan du smitte et barn med vannkopper hvis du har helvetesil men du kan ikke smitte andre og gi.


Barn som har vannkopper , har symptomer som utslett, feber, drlig. Det er viktig kartlegge om man har hatt vannkopper fr man. Det er dog usikkert hvor lenge immuniteten varer, og hvor sterk den er.


De fleste blir bra uten behandling.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg