fredag 24. oktober 2014

Kronisk bronkitt symptomer

Det er imidlertid usikkert om de hjelper mot bronkitt. Slimløsende legemidler er ikke anbefalt ved kronisk bronkitt. Er du plaget med tung pust, kan du prøve en inhalator som vanligvis brukes mot astma. Behandlingen kan dempe hosten og gi bedre pust, men gjør deg ikke frisk av bronkitten. Leger forskriver sjelden antibiotika mot bronkitt.


Symptomene på kronisk bronkitt er vedvarende, produktiv hoste (hoste med slim) som har vart i to år eller lengre.

Når legen lytter på noen med kronisk bronkitt , kan det være hørbare slimlyder når man lytter på lungene, men det trenger ikke nødvendigvis foreligge øvrige symptomer eller tegn. Legen vil vurdere akutt bronkitt som mulig årsak til plagene dine ved å sammenligne dine symptomer med det typiske sykdomsbildet av tilstanden. Hun vil eventuelt lytte på lungene dine med stetoskop og inspisere munnhulen og svelget. Hovedoppgaven for legen er å utelukke andre tilstander som kan kreve behandling.


Hva annet kan akutt bronkitt likne på? Symptomene ved akutt bronkitt kan blant annet forveksles med influensa, kikhoste, lungebetennelse, astma og kronisk obstruktiv bronkitt. De to sistnevnte tilstandene bør mistenkes ved langvarige symptomer og gjentatte sykdomsepisoder.


Ved akutt bronkitt blir slimhinnene i bronkiene betente og hovner opp.

Dette fører til at luftveiene blir trange. Vanlige symptomer er hoste, sårhet og smerter i hals og bryst. Hosten kan være tørr eller slimet. Hos barn kan hosten føre til slimbrekninger.


Enkelte får piping i brystet og har feber. Symptomene på bronkitt hos voksne inkluderer vanligvis hoste, brystsmerter, tretthet og hodepine. Smerter i kroppen og smerter, lav feber, rennende øyne og sår hals kan også følge bronkitt.


En person med bronkitt , men kan ha alle eller bare noen få av disse symptomene. Det er to typer av bronkitt - akutt bronkitt og kronisk bronkitt. Ved kjent underliggende astma eller kronisk obstruktiv lungesykdom er opptrapping av basisbehandlingen viktig.


Har ingen nytte ved akutt bronkitt , med mindre langt forløp, høy CRP og dårlig allmenntilstand gir konkret mistanke om bakteriell infeksjon. Velg da antibiotika som ved lungebetennelse. Bronkitt kan være akutt eller kronisk. Antibiotikabehandling hjelper ikke på plagene ved bronkitt og gjør ikke barnet fortere friskt. I tillegg kan antibiotika gi ekstra plager for det syke barnet, for eksempel diaré og oppkast.


Hvordan kan jeg få mistanke om at jeg har bronkitt ? Som regel er du forkjølet eller sår i halsen på forhån og du har nesten alltid hoste.

Du behøver ikke å ha feber. Hvis det er farve på oppspyttet, har du trolig en bakteriell bronkitt. Hovedsymptomet på bronkitt er en vond hoste.


Andre symptomer er generell sykdomsfølelse, lett feber og verkende muskler. Hvesing og tung pust ved lette fysiske anstrengelse er også vanlig. Hoste over tid kan gi smerter i brystet, og noen hoster opp slim. Har du symptomer som bekymrer deg eller lunge- eller hjertesykdom, bør du. Sykdommer som faller inn under betegnelsen kronisk obstruktiv lungesykdom, er kronisk bronkitt med luftveisobstruksjon og emfysem.


Også astma er en obstruktiv lungesykdom, men denne tilstanden vil enten spontant, eller ved medikamentell behandling, kunne reverseres slik at lungefunksjonen til tider kan være tilnærmet normal. Ved kronisk bronkitt har man en langevarig eller kontinuerlig betennelse i bronkiene. For å oppfylle kriteriene for såkalt kornisk bronkitt må man ha produktiv hoste daglig, som varer i minst tre måneder i løpet av året - i minst to år på rad. Hovedårsaken til kronisk bronkitt er røyking.


Dersom bronkitten er kronisk , vil hosten vare lengre. Dette er en sykdom som hører inn under samlebetegnelsen KOLS, og i motsetning til akutt bronkitt er ikke kronisk bronkitt en infeksjonssykdom, sier han. Denne betennelse fører til dannelse av tykt slim i luftveiene disse kalles bronkiene. Tilbakevendende infeksjoner føre til opphopning av slim som blokkerer luftveiene og forårsake pustevansker.


Med kronisk bronkitt mener man bronkitt som plager pasienten mer enn av årets måneder og har gjort så de siste to årene. Akutt bronkitt opptrer overveiende hos barn under år, og varer oftest 1-uker. Mange barn har et eller flere tilfeller av pipende, hvesende åndedrett (astmatisk bronkitt ), spesielt i forbindelse med en infeksjon i luftveiene. Noen ganger kan det skyldes virus eller bakterier som også kan komme fra en tanninfeksjon. Kroniske bronkitt Symptomer hos hunder.


Mindre hunder (leketøyraser, små og mellomstore raser) over en alder synes å være mer tilbøyelige til å utvikle kronisk bronkitt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg