mandag 27. oktober 2014

Egenandel lege

Medisinsk utstyr og hurtigtester. Narkotikatester og graviditetstester. Når du går til legen, får du dekket mesteparten av utgiftene dine til behandlingen. Vanligvis må du betale en egenandel som teller med i opptjeningen til frikort for egenandelstak 1. Egenandeler er betaling som inngår i opptjeningen til frikort for helsetjenester.


I mange tilfeller må du ut med en egenbetaling i møtet med offentlige behandler og tjenesteytere som ikke teller med i opptjeningen til frikort.

Helfo har lagt til rette for at du som behandler kan innrapportere en egenandel med status ikke betalt. Da vil egenandelen bli registrert i Egenandelsregisteret, men ikke telle med i opptjeningen til frikort, eller bli utbetalt. Her ser du prisoversikten på ulike behandlinger hos SiO legene. Pasienter som går til en lege med en spesialistutdanning må nemlig betale et tillegg til den opprinnelige egenandelen: Laveste egenandel er per i dag på 1kroner og står beskrevet som konsultasjon hos allmennpraktiserende lege på dagtid.


Det gis også fritak for å betale egenandel dersom pasienten fremviser frikort for egenandelstak 2. Det er du som er fysioterapeut som skal vurdere om pasienten har rettigheter etter reglene om honorartakst. Du må kunne dokumentere dine vurderinger, og pasientjournalen skal inneholde alle opplysninger som er relevante og nødvendige. Hos lege og andre behandlere med driftsavtale må du betale en egenandel.


Det samme gjelder medisiner på blå resept.

Her får du en oversikt over hva som gjelder av regler for egenandeler og mulighet for refusjon av utgifter ved helseplager. Den som har rett til stønad ved helsetjenester etter lov om folketrygd skal betale egenandel for hjelp hos lege eller fysioterapeut ansatt i kommunens helse- og omsorgstjeneste, dersom det ikke i forskrifter etter folketrygdloven § 5-og § 5-er bestemt at det skal ytes stønad etter honorartakstene. Når du henter ut legemidler og utstyr på blå resept må du betale en egenandel hvis du ikke har frikort (se neste del). Det er ingen egenandel hos legen når du er under år.


På Helsestasjon for ungdom er alt gratis. Aldersgrensene for betalingsfritak hos legen diskuteres med jevne mellomrom, og senest i mars i år reiste pasient- og brukerombudet spørsmålet om ungdommers egenandel på nytt. Hvor mye du må betale i egenandel for medisiner på blå resept avhenger av hvilken medisin det er. Det er faste takster for fysioterapibehandling i den offentlige, kommunale helsetjenesten.


Dette inngår i egenandelstak 2. Du betaler bare det som er oppgitt som pasientens egenandel for behandlingen. Fysioterapeuten kan i tillegg kreve betaling for visse typer tilleggstjenester og forbruksmateriell. Du får dekket deler av dine utgifter ved behandling hos lege , på poliklinikken eller andre behandlingsinstitusjoner, men du må betale en egenandel. Frikort for helsetjenester får du når du har betalt over et visst beløp i egenandeler. Dersom du har betalt egenandeler opp til et visst beløp, ka.


Svangerskapsomsorg Den gravide kan gå til svangerskapskontroll på helsestasjon eller hos fastlege. Har du behov for reisevaksine, kan du benytte Online lege for å få resept på vaksinen. Du fyller ut et digitalt spørreskjema i Eyr-appen som godkjennes av ansvarlig lege i Eyr. Deretter kan du hente resept og få vaksinen satt av helsepersonell hos Apotek 1.

På nettsidene til Eyr kan du lese mer om hvordan du går frem. Utbetaling av egenandel til helsepersonell o. Når en lege , en helseinstitusjon, en psykolog, et apotek eller en transportør har avtale med Helsedirektoratet eller det organ Helsedirektoratet bestemmer om direkte oppgjør, har vedkommende også krav på oppgjør for egenandelen for personer som har fremvist frikort. Størrelsen på egenandelen du skal betale hos lege vil blant annet bero på om du oppsøker legen på dag eller kveldstid og om legen er spesialist. Det er ulike egenandeler avhengig av type helsetjeneste.


Egenandel for konsultasjon hos allmennlege på dagtid er 1kroner og på kveldstid 2kroner. Er allmennlegen spesialist i allmennmedisiner egenandelen 2kroner og 3kroner.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg