onsdag 8. oktober 2014

Hva er pneumoni

Lungevevet vil si lungeblærene (alveolene), der den livsviktige transporten av oksygen fra luft til blod foregår. Ved normal CRP er bakteriell pneumoni usannsynlig. De vanligste symptomene er feber, hoste og tung pust. Man kan også bli trett, få dårlig matlyst og ha problemer med å få i seg nok væske. Lungebetennelse ( pneumoni ) forårsakes av en infeksjon i lungene med bakterier eller virus.


Betegnelsen brukes vanligvis om betennelser forårsaket av infeksjon med mikroorganismer som bakterier og virus, men betennelsesforandringer i lungevevet kan også sees ved en rekke andre, ikke-infeksiøse sykdommer. Betennelser kan forårsakes av en lang rekke mikroorganismer (virus, bakterier, sopp og parasitter) men også av etsende kjemikalier (f.eks. ved innånding av mageinnhold eller giftige gasser under en brann). Man blir stort sett behandlet hjemme, men i alvorlige tilfeller kan det være nødvendig med en sykehusinnleggelse.


Ved samtidig kols og astma, er det viktig å sikre best mulig behandling. Vanlig penicillin vil kunne hjelpe ved de fleste tilfeller av pneumoni , men noen ganger er årsaken bakterier som trenger annen tilnærming. En lungebetennelse varer som regel i 1-uker - deretter er man frisk. I sjeldne tilfeller kan lungebetennelse gi blodforgiftning eller meningitt.


Store norske leksikon er et gratis og komplett oppslagsverk skrevet av fagfolk på bokmål og nynorsk. Hoste, feber og generell sykdomsøflelse er noen av symptomene. Les mer om betennelse i lunger her.


De vanligste bakteriene som forårsaker lungebetennelse er pneumokokker (Streptococcus pneumoniae), Haemophilus influenzae (mye sjeldnere etter at det ble startet med Hib-vaksine), Mycoplasma pneumoniae og luftveisklamydia (Chlamydophila (Chlamydia) pneumoniae). Det er eldre og kronisk syke som rammes hyppigst. Disse gruppene anbefales å vaksinere seg hvert år. Det er Helsedirektoratet som anbefaler type vaksine, og fastlegen som avgjør om det er nødvendig.


Hva er pneumoni

Det er viktig med forebyggende tiltak for å unngå komplikasjoner ved immobilitet. Hva er respiratorassosiert pneumoni ? Respiratorassosiert pneumoni er en alvorlig lungeinfeksjon hos en pasient som har vært på en ventilator i mer enn timer. Akutt interstitiell pneumoni (AIP), også kalt Hamman-Rich syndrom, er en sjelden fulminant form for idiopatisk akutt lungeskade karakterisert ved akutt debut og rask progresjon til respirasjonssvikt. Det er ingen kjønnsdominans, og gjennomsnittsalder ved sykdomsdebut er – år. Røyking er ingen risikofaktor.


Mennesket er eneste reservoar for bakterien. De fleste infeksjonene er asymptomatiske, men kan gi en langsom sykdomsutvikling med moderate symptomer. En stor andel av voksne har antistoffer mot bakterien. Mykoplasma-lungebetennelse skyldes bakterien Mycoplasma pneumoniae. Sykdommen forekommer hyppigst om høsten eller vinteren, hvor den hvert 3. Vanlige symptomene er hoste, feber og tung pust.


En bakterieinfeksjon skal behandles med antibiotika. Forebyggende vaksine anbefales til eldre over år. De fleste er relativt milde, men kraftige lungebetennelser kan være alvorlige, og kan noen ganger bli livstruende. Den medisinsk betegnelse på lungebetennelse er pneumoni.


Infeksjonene varierer i alvorlighetsgrad.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg