torsdag 2. oktober 2014

Tannlege gravid

Her har tannlege Rune Skou besvart spørsmål om gravide og tannhelse. NHI gjengir her aktuelle spørsmål og svar. Hva skal gravide være særlig oppmerksom på når det gjelder tennene? Når man er gravid , er det mange ting å være oppmerksom på, glede seg til og bekymre seg over.


Betennelse i tannkjøttet er en annen problemstilling som forekommer ofte hos gravide.

Dette gir blødninger når man pusser tennene samt et smertefullt og hovent tannkjøtt. I denne perioden er det derfor viktig å ha god munnhygiene. Graviditet og bedøvelse hos tannlegen. Gjør alltid tannlegen oppmerksom på at du er gravid før du går til behandling.


Da er det enklere for tannlegen å ta hensyn til dine eventuelle bekymringer og behov. Da er det også lettere å planlegge og å sette av tid til større inngrep etter fødselen, dersom dette skulle være nødvendig. Det anbefales at alle går til årlig kontroll hos tannlege.

Er du gravid , gir du beskjed om dette allerede når du bestiller time. Får du automatisk innkalling, kan du gi beskjed med en gang du kommer. Det vil da være noen begrensninger for hva som blir gjort på undersøkelsen.


Det finnes ingen større grunn til å gå til tannlegen kun fordi du har et barn i magen. Det beste er å gå regelmessig - om du er gravid eller ikke. Det vanlige er at man foretar undersøkelse av tenner og munnhule èn gang i året, men enkelte behøver å gå hver sjette måned eller oftere.


Enkelte lokalbedøvelser bør også unngås. Generelt bør man unngå smertestillende tabletter under svangerskap. God tannhelse i svangerskapet. Sammen med tannpleier Lisa Brændø ved Helseetaten i Oslo har tannlege Svendsrud sju tips du bør følge for å unngå karies, tannkjøttbetennelse og syreskader under graviditeten. Spis sunn mat til faste tider.


Man endrer mildt sagt form og figur, og inni kroppen skjer det store ting. Et barn vokser, slimhinner lever sitt eget liv og formen varierer kanskje fra dag til dag. Også tannhelsen og munnhygienen din endrer seg radikalt. Helfo utbetaler stønad etter fastsatte takster, mens tannlegen eller tannpleieren har fri prissetting.


Beløpet du får dekket kan derfor være lavere enn det du har betalt.

Alle pasientinformasjonene er basert på artikler skrevet for leger i Norsk Elektronisk Legehåndbok (NEL) og forfattet av NEL-redaksjonens leger, med mindre annet er oppgitt. Med tannlegevakt for akutt hjelp. Oslo Tannlegesenter er åpent 8-21.


Billig, sikker og rask graviditetstest. Kjøp nå, test deg hjemme. Jeg gikk til tannlegen når jeg var gravid. Sa i fra til tannlegen.


Hun sa at når man ikke har smerter dropper di å ta rtg, sånn at man ikke skal få skyldfølelse OM noe skal gå galt med baby. Men at det var like mye stråling i rtg hos dem, som i rtg maskinen man må igjennom når man skal fly. Rtg maskinene er mye bedre nå en før i tiden.


Det er dessverre mange gravide som unngår å oppsøke tannlegen under svangerskapet, og venter til etter fødsel før de bestiller en tannlegetime. Her vil vi svare på noen av de vanligste bekymringene man har som gravid i forhold til tannbehandling, og hva man bør ta ekstra hensyn til under svangerskapet. Tenner og graviditet Under svangerskapet vil ofte matvanene endre seg.


Måltidene blir hyppigere og det spises mer sukkerholdig kost. Dette gjør at en del gravide har lettere for å utvikle hull i tennene. Mange gravide vil også oppdage at tannkjøttet blir betent og blør lettere. Tannlege Krakow – oppsummert Det er ikke noe problem å gå til tannlegen etter man har funnet ut at man er gravid.


Gå til tannlegen regelmessig og hold den orale helsen så god som mulig før man blir gravid. Dette kan skyldes hormonelle forandringer, at munnhygienen er vanskeligere å gjennomføre i en periode eller at den nedprioriteres av andre grunner. For yrkeseksponerte gravide skal ikke dosen til fosteret overstige mSv etter at graviditeten er kjent.


Dersom rommene der røntgenapparatene strå er tilstrekkelig skjermet og den gravide ikke oppholder seg inni selve røntgenrommet under eksponering, er det veldig usannsynlig at den gravide (og fosteret) i det hele tatt får en registrerbar. Etter arbeidsmiljølovens §12-har arbeidstaker som er gravid rett til fri fra arbeidet med lønn i forbindelse med svangerskapskontroll dersom slike undersøkelser ikke med rimelighet kan finne sted utenfor arbeidstiden. Det er imidlertid uklart om dette også gjelder rutinekontroll hos lege eller tannlege.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg