mandag 6. oktober 2014

Kreft føflekk

Enkelte faktorer kan øke risikoen uten at vi kan påvirke dem. Vi kan likevel ta noen valg som bidrar til å minske risikoen, selv om det ikke gir noen garanti mot å få kreft. For den som får kreft , vil det å være i god form gjøre at man tåler behandlingen bedre og har lavere risiko for. Følg med på føflekkene dine. Vær oppmerksom hvis du får en ny flekk, eller en føflekk endrer seg og skiller seg fra de andre du har.


Lær hvilke forandringer du skal se etter for å oppdage føflekkreft (melanom) tidlig.

Dette viser seg som små, svarte prikker eller små nye føflekker (satellitter). Hevelse av lymfeknuter kan i noen tilfeller være første tegn på føflekkreft, uten at man vet hvor utgangspunktet for kreften sitter. Dødeligheten ved føflekkreft er lav sammenlignet med andre kreftformer, men har økt de siste tiårene.


Etter fjerning av modersvulst er over av alle som opereres for føflekkreft helbredet, men prognosen er avhengig av om sykdommen er lokalisert (ingen spredning), regional (spredning til nærliggende lymfeknuter) eller om det foreligger fjernspredning ved diagnosetidspunktet. Føflekker med celleforandringer eller kreft har ofte ujevn farge, gjerne rødlig eller svart. En føflekk som er hevet over hudoverflaten med asymmetriske forandringer, gir mistanke om føflekkreft.


En vanlig, ufarlig føflekk er en ansamling av slike melanocytter. Føflekkreft skiller seg fra de andre hovedtypene hudkreft ved at denne er adskillig mer aggressiv og vil raskere gi spredning av kreften til andre steder av kroppen (metastasering), noe som medfører en betydelig forverring av prognosen. Om du har en medfødt føflekk som er større enn tjue millimeter, føflekk som har forandret seg eller har foreldre som har hatt føflekkreft, er det også økt risiko.

Barn og unge som har gjennomgått cellegiftbehandling, kan være mer utsatt enn andre, ifølge opplysningene fra Norsk Helseinformatikk. Alle slike føflekker skal fjernes i sin helhet med en to til fem millimeters kant av normal hud rundt føflekken. Den fjernede føflekken sendes inn til et laboratorium for patologi, der man foretar en mikroskopisk undersøkelse av vevet og avgjør om det foreligger kreft eller ikke.


Alder, type kreft , hvor langtkommen kreften er, de fysiske egenskapene pasienten har for å tåle behandlingen og hvilke behandlingstyper som er tilgjengelig ved den enkelte type kreft , er derfor alle egenskaper som må vurderes før man bestemmer seg for hvilken behandling den enkelte pasient skal ha. Dersom legen mistenker at kreften har spredt seg, må du å ta flere prøver. Lymfeknutene nær føflekken må sjekkes. Hvis disse virker hovne eller harde, kan kreften ha spredt seg til dem. Legen din kan råde deg til å operere bort lymfeknuter.


De vil så bli sendt til et laboratorium og kontrollert for kreft. Når det skjer endringer i huden, og disse endringene består over ti bør man være oppmerksom. Man trenger ikke å løpe til legen for den minste flekk, men oppstår det noe nytt som tiltar i størrelse kan det være lurt å få sjekket det opp, sier hudlege Dag Aandahl ved Hønefoss hudlegekontor. Lever Lunge Lymfom Magesekk Myelomatose Nevroendokrine. Her ser du bilder av farlige føflekker med føflekkreft.


Se etter tegn som asymmetriske føflekker, ujevn kant, forskjellige farger og om føflekken vokser. Kreft kan oppstå i en føflekk man har hatt lenge, eller på et nytt sted. Det jeg anbefaler er å bli kjent med huden sin.


Du må se på deg selv, for eksempel etter at du har dusjet. Visst dere skjønner? De har jeg hatt ganske lenge, og så har jeg en som er ganske blank, den er litt lysebrun, og litt mørke prikker inni.

Jeg kan liksom bevege de. Noen som vet om det kan være føflekk kreft ? Det behøver ikke å være kreft , men du bør få en lege til å sjekke det. Eksempler på føfle kkreft Jo bedre kjent du er med kroppen, desto enklere er det å oppdage om det er noen forandringer du er usikker på. Hudkreft er ondartet svulst i huden. De tre vanligste formene for hudkreft er basalcellekarsinom, plateepitelkarsinom og malignt melanom (føflekkreft).


Disse tre krefttypene er sterkt assosiert med soleksponering: Enten total dose gjennom livet eller antall og alvorlighetsgrad på solforbrenninger. Kreft er en fellesbetegnelse på sykdommer som skyldes ukontrollert cellevekst eller deling.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg