fredag 31. oktober 2014

Kul etter vaksine

Omtale av de viktigste bivirkningene for den enkelte vaksine finnes i Del Vaksiner mot de enkelte sykdommene i Vaksinasjonsveilederen for helsepersonell (FHI). En mer detaljert oversikt over mistenkte bivirkninger etter ulike vaksiner finnes i pakningsvedlegget og i preparatomtalen (SPC) for vaksinen. Den normale reaksjonen etter BCG- vaksine er at det etter 10–dager dannes en liten, rød kul (papel) på stikkstedet. Skriv ut Den røde kulen (papelen) vokser langsomt og kan utvikle seg til et væskende sår med diameter på 7–mm. Ofte blir også lymfeknuter i nærheten av stikkstedet (gjerne i armhulen) forstørret.


I svært sjeldne tilfeller kan noen få alvorlige allergiske reaksjoner etter vaksinasjon. Symptomer på dette er elveblest (kløende utslett, blemmer) over hele kroppen og pusteproblemer. De farligste allergiske reaksjonene kommer raskt etter vaksinasjon, og derfor må du vente på vaksinasjonsstedet i minst minutter etter vaksinasjonen.


Lillegutt tok vaksine på 5-mnds kontrollen i går, og i dag la vi merke til at på låret hans der han hadde fått den ene sprøyte kjennes det helt hardt ut, nesten som en slags kul under huden. Etter allergiske utslett kan det være aktuelt med spesielle forholdsregler ved neste vaksinasjon, og i noen tilfeller bør ikke personen få flere doser med samme vaksine. Jeg har en kul under armen. Ikke-allergisk utslett etter vaksinasjon kan være plagsomt, men er ufarlig og bør ikke føre til noen spesielle tiltak ved neste vaksinasjon.


Jeg setter injeksjoner i magen ganger daglig. Det pleier ikke å gjøre særlig vondt. I et par dager nå har en kul begynt å gjøre vondt. Hvis jeg bøyer meg, gjør det vondt, eller hvis jeg tar der. Synes den har vokst litt.


Nå er det uker siden jeg tok HPV vaksine. Like etter vaksinen ble satt, ble det hovent og en stor rød og varm runding rundt selve stikket. Noen dager etter kom en stor klump, den er der enda. Revaksinasjon etter kort tid (mindre enn 2-år) fører ofte til dårligere antistoffrespons enn ved første gangs vaksinasjon, og betydelig økt risiko for bivirkninger. For personer med funksjonell eller anatomisk miltmangel anbefales det å vurdere revaksinasjon med PPVetter år på grunnlag av antistoffnivå i serum.


Jeg skal til Asia og tok i den forbindelse en vaksine mot stivkrampe og difteri for to uker siden. Jeg la merke til at legen ikke ristet flasken grundig før han satt sprøyten, som det stod svært tydelig i instruksen som fulgte med vaksinen (jeg kjøpte den på apoteket)De første dagene hadde jeg svært vondt i armen og fortsatt har jeg en øm kul hvor vaksinen ble satt. Sv: Rød og varm kul etter vaksine ? De på hs sier det er normalt, og kulen skal forsvinne i løpet av noen uker. I mer sjeldne tilfeller varer de lenger, uten at vi har fått noe fornuftig svar på hvorfor.


Mellomste jenta her har enda litt kuler, som hun har hatt i over år nå, men de har heldigvis sluttet å klø etterhvert. Det er lett å glemme hvor mange dyr som faktisk ble syke og døde av infeksjonssykdommer som kattepest når det ikke fantes noen vaksine. Antallet faktiske bivirkninger kan antas å være større enn de som oppdages, som i sin tur kan være fler enn de som faktisk rapporters. Han har hatt en sånn kul før på samme ste men jeg husker ikke om det var etter vaksinering.


Det ser ikke ut som det har gitt noen andre problemer da. Rabiesvaksine MÅ han ha, så jeg ser ingen grunn til å rapportere om det bare er en sånn kul som går. Kroppens måte å beskytte seg mot virus og bakterier kalles immunforsvaret. Når vi får MMR- vaksine , får kroppen tilført svekkede meslinger-, kusma- og røde hunder virus.


Immunforsvaret vårt vil begynne å jobbe med å bekjempe disse virusene. Pointeren min fikk også en kul i nakken plutselig. Dette var jo rett etter at han hadde vært operert pga en annen kul på innsiden av låret (det var en røket muskelhinne eller noe sånt), så jeg fløy jo rett til veterinæren. Han gjorde som Argon sier, stakk en sprøytespiss i kulen og da kom det ut væske.


Du forteller at du var hos legen din for litt over ett år siden og fikk konstatert at du hadde lymfeknuter på halsen. Du er ikke sikker på om den har vokst, men det gjør ikke vondt når du klemmer på den. Tok vaksinen etter at legen anbefalte at man tok den vaksinen, fordi hun mente det var en vaksine det var fint og ta hvert år. Etter vaksinen fikk jeg noen bivirkninger som jeg lurer litt på.


Det vaksineres mot stivkrampe i barnevaksinasjonsprogrammet i Norge. I militærtjenesten vil det også bli gitt vaksine. Etter en sårskade er det aller viktigste å rense sårene grundig så kort tid som mulig etter skaden.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg