mandag 20. oktober 2014

Gravid kontroll

På første kontroll sendes det henvisning til ultralyd. Alle gravide vil også få tilbud om tester for hepatitt B, hiv og syfilis. Dersom den gravide er risikoutsatt for hepatitt B-smitte under graviditeten (f.eks. gjennom å ta stoff med sprøyter) anbefales flere tester under svangerskapet (helsedir.no). Første kontroll handler om levevaner, forberedelser til svangerskap, fødsel, amming og livet som foreldre.


Hensikten er å identifisere dine behov og hva som er viktig for deg.

Sandviks utfordrer det kjente og skaper det nye. Hormonet som sørger for at graviditetstesten blir positiv heter hCG, som står for humant choriongonadotropin, og produseres i morkaken. Tid og informasjonsmengden er en ting, men jordmor har også mer spesifikk kunnskap om graviditet og fødsel, sier Irgens. Hennes erfaringer at gravide ofte har mange spørsmål, og da er det viktig å få komme til en som både kan og har tid til å besvare disse. Her finner du informasjon om graviditeten uke for uke, svangerskapskontrollene, vanlige plager og hva du bør passe på som gravid.


Helsekort for gravide er en pasientjournal på papir og et bindeledd mellom deg, lege, jordmor og sykehus. Slik får alle den samme informasjonen om deg og ditt barns helse, og hvilke særskilte behov dere eventuelt har.

Forebygging av sykdom forårsaket av tidlig infeksjon med gruppe B- streptokokker hos nyfødte. Hordnes K, Stray-Pedersen B, Øian P, Brigtsen AK. Hvis du er gravid , har du rett til gratis svangerskapskontroll hos lege og jordmor. Gruppe B streptokokker hos gravide og fødende. Du kan ta kontakt med fastlege eller jordmor på helsestasjonen når som helst i svangerskapet, men det vanlige er å ha første time en gang mellom 8. Blodtrykk og blodprosent (Dette sjekkes på hver kontroll fremover) Urinprøver (Dette sjekkes på hver kontroll fremover) Blodprøver tas i uke 12.


Denne dagen er det nok mange gravide som gleder seg til. På denne kontrollen tas det en ultralyd av fosteret som vokser i magen. Vaksinasjon av gravide.


Svært få vaksiner er benyttet til gravide i større utstrekning. Kunnskap om mulig risiko for fosterskade er derfor begrenset. Ut fra teoretiske betraktninger kan det være risiko for at levende vaksiner kan gi fosterskade hvis den sykdommen det vaksineres mot medfører slik risiko.


Dette skjemaet skal du ta med på hver kontroll – og hvis du ellers har kontakt med helsevesenet. Sist men ikke minst kan du selv ta opp ting du lurer på. Særlig den som er gravid første gang har mange spørsmål.

Kostrådene på denne siden er fra norske myndigheter til gravide. Matportalens redaksjon svarer ikke på enkelthenvendelser fra gravide , men lagrer henvendelser slik at de blir tatt med i vurderingen når kostrådene skal revideres. Har du spørsmål angående kosthold mens du er gravid , må du ta kontakt med helsestasjon, jordmor eller fastlege. Gravide arbeidstakere har rett til fri med lønn i forbindelse med svangerskapskontroll.


Svangerskapspenger. Friske, gravide kvinner som ikke kan jobbe under svangerskapet fordi det kan medføre risiko for skade på fosteret, kan få svangerskapspenger. Det er nok med én måling.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg