fredag 3. oktober 2014

Høyt blodtrykk kosthold

Gå ned i vekt fort uten å sulte deg selv. Mål blodtrykk og puls med våre nøyaktige og brukervennlige blodtrykksmålere. Høyt blodtrykk (hypertensjon) er en risikofaktor for hjerneslag og utvikling av hjerteinfarkt. Dersom du går med høyt blodtrykk i flere år, kan dette føre til et overbelastet hjerte og fortykkelse av veggen i venstre hjertekammer.


Stress, overvekt, inaktivitet, høyt saltforbruk og et dårlig sammensatt kosthold kan bidra til blodtrykket. Har du høyt blodtrykk anbefales du generelt å følge rådene for hjertevennlig kost.

Særlig er det viktig å redusere inntaket av salt gjennom maten. Vanlig salt består av natrium og klori og det er natrium som øker blodtrykket. Se rådene om salt i teksten om hjertevennlig kosthold. Se også LHLs temasider om salt.


Når dette kombineres med et redusert saltinntak kan det systoliske blodtrykket gå ned med så mye som mmHg hos personer med høyt blodtrykk , noe som tilsvarer enkelte medikamenter mot høyt blodtrykk 5. Et slikt kosthold har også blitt rangert av andre eksperter som den beste dietten for helsa. De fleste som har høyt blodtrykk , føler seg ikke syke. I Norge har rundt av den voksne befolkningen høyt blodtrykk.


Det er en myte at høyt blodtrykk har ikke noe med personlighet å gjøre, og det er ikke slik at folk med høyt blodtrykk er nervøse, hyperaktive folk.

Kosthold fremfor medisiner ved høyt blodtrykk. Når man sammenlikner vanlig amerikansk kosthold med mye fett og lite frukt og grønt med et kosthold med mye frukt og grønt, ser man at personene med det sistenevnte kostholdet har signifikant lavere blodtrykk. De som i tllegg spiser magre meieriprodukter har enda lavere blodtrykk. Cirka prosent av den voksne befolkningen i Norge har en behandlingstrengende høyt blodtrykk. Kvinner rammes oftest av høyt blodtrykk etter 65-årsalderen, mens menn rammes etter fylte år.


Blodtrykk øker med alderen. Det kan være mange forskjellige årsaker til et høyt blodtrykk , og ofte kjenner vi ikke den direkte årsaken. Hvorfor er det så viktig å ha et normalt blodtrykk , og hva bør blodtrykket helst ligge på?


Hvor farlig er egentlig høyt blodtrykk ? Kan vi gjøre noe selv for å senke trykket? Er lavt blodtrykk like ille? Her får du svar på alle de viktigste spørsmålene om både normalt, lavt og for høyt blodtrykk. Mange som har høyt kolesterol vil kunne redusere kolesterolnivået betydelig ved hjelp av en kostomlegging. Et sunt kosthold vil ikke bare kunne påvirke fettstoffene i blodet i riktig retning, men vil også virke gunstig inn på vekt, blodtrykk , blodsukker og andre faktorer som kan være med på å øke risikoen for hjerte- og karsykdommer.


Tiltak knyttet til kosthold og livsstil kan altså hjelpe godt hvis man begynner å få høyt blodtrykk , men dersom du allerede har fått medisiner av legen, er det viktig å ta disse. Stopp aldri med legemidler du har fått ordinert uten å først snakke med legen. Forskningsresultater viser at plantebasert kosthold kan bidra til å holde blodtrykket normalt.


Veganere, de som har eksludert alt som kommer fra dyreriket fra kosten sin og spiser kun mat fra planteriket, har lavere forekomst av høyt blodtrykk sammenliknet med andre vegetarianere og de som har blandet kosthold (2).

Slik kan du redusere høyt blodtrykk selv. Man kan som regel gå i mange år før det oppstår problemer, men dersom tilstanden ikke blir oppdaget og behandlet, kan det etterhvert oppstå varige skader (komplikasjoner) i blodkarsystemet. Mange tror at de vil kjenne det dersom blodtrykket blir for høyt , men høyt blodtrykk gir deg vanligvis ingen symptomer.


Det betyr at du kan ha en økt risiko for å utvikle høyt blodtrykk. Da er det ofte tilstrekkelig å endre til et sunnere kosthold og aktivitetsnivå for å holde blodtrykket stabilt. Ikke nødvendigvis farlig høyt , men likevel vil det regnes som høyt.


Noe av det verste med høyt blodtrykk , eller hypertensjon som det også kalles, er at man kan ha det lenge uten å merke noe til det, og likevel ta skade av det. Vi vil forklare årsakene og symptomene i denne artikkelen, slik at du kan kjenne igjen om du har høyt eller lavt blodtrykk , og hvordan det kan behandles. Lavt blodtrykk kan være genetisk og er mer utbredt enn høyt blodtrykk , spesielt hos tynne og unge kvinner.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg