fredag 3. oktober 2014

Hypotyreose behandling

Den store Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag (HUNT) viste at av kvinnene og av mennene fikk behandling for hypotyreose. I tillegg ble hypotyreose påvist hos av kvinnene og av mennene (2). I den vestlige verden screenes det for medfødt hypotyreose i en blodprøve som tas like etter fødselen. Ubehandlet fører medfødt hypotyreose til alvorlig utviklingshemning, men med behandling er leveutsiktene helt normale.


Det kan gi symptomer som tretthet, tristhet, tørr hud og hårtap.

Du kan også ha lavt stoffskifte uten at du legger merke til det. Når du først har fått diagnosen Hypothereose vil du få en behandling for tilstanden av legen. De gjeldende retningslinjer for alle leger i Norge er å sette personer med lavt stoffskifte på Levaxin. Har du lavt stoffskifte ( hypotyreose ) betyr det at skjoldbruskkjertelen ikke lager nok stoffskiftehormon (tyroksin). Lavt stoffskifte behandles ved å tilføre tyroksin i tablettform.


De anbefalingene vi gir i Norge vedrørende behandling av pasienter med hypotyreose , er basert på europeiske og amerikanske retningslinjer, som tar utgangspunkt i eksisterende forskningsresultater, der tyroksin (T4) er anbefalt preparat. Fallet i kolesterolnivå var som ventet størst hos dem med mest uttalt hypotyreose og hos dem med de høyeste utgangsverdier av kolesterol (8).

Subklinisk hypotyreose – også kalt latent hypotyreose eller mild hypotyreose - er en tilstand hvor stoffskifteprøvene ligger på grensen til for lavt, uten at personen har tydelige symptomer eller plager forenlig med lavt stoffskifte. I pasientorganisasjonene meiner mange at man kan ha hypotyreose også dersom TSH er mellom og 4. I tvilstilfeller må legen ta tiden til hjelp, se på andre prøver og gjerne til slutt gjære et behandlingsforsøk for å se om symptomene til pasienten blir mindre under tilførsel av tyroksin. Behandling av hypotyreose under svangerskapet er i utgangspunktet det samme som behandling for de som ikke er gravide. Siden personen er gravi vil det imidlertid være flere oppfølginger fordi det kan føre til komplikasjoner under et svangerskap. Behandling med tyroksin pluss trijodtyronin er bare aktuelt dersom nøye justering av tyroksindosen ikke gir ønsket resultat.


Oppfølging og prognose. Ved behandling av medfødt hypotyreose tilstrebes normalisering av TSH, selv om dette skulle føre til at fritt-Tligger rett i overkant av øvre normalområde for alder. De fleste som tar radioaktivt jod utvikler hypotyreose og må ta hormontilskudd for resten av livet. Skjoldbruskkjertelen (thyroidea) er en liten kjertel ved strupehodet på halsen. I denne artikkelen skal vi kort gå gjennom diagnostikk, behandling og monitorering av hypotyreose.


Hvis du har gått lenge uten behandling , eller fått mangelfull behandling , er det grunn til å se på flere av de andre hormonene også fordi hele hormonsystemet henger nøye sammen. Hypotyreose omtales i mange artikler i Tidsskrift for Den norske lægeforening. Til tross for gode klinisk kjemiske markører og behandlingsmuligheter kan diagnose og behandling av hypotyreose være vanskelig.


Det kliniske bildet varierer sterkt, med tallrike og diffuse somatiske og psykiske symptomer. Hører til stoffskifte- og ernæringsbetingede sykdommer.

Tyroidhormone er da kjemiske budbringere som bla. Dersom pasienten har manifest hypotyreose , med høy TSH og lav FT bør man straks starte med tyroksin. Personer som har fått strålebehandling mot halsen (tyroidea) på grunn av brystkreft, lymfom, eller behandling for høyt stoffskifte skal ha behandling straks TSH stiger, og det blir livslang behandling. Informasjonen på helsenorge. Det er ingen erstatning for undersøkelse eller behandling hos helsepersonell.


Dersom du er syk eller trenger medisinsk hjelp av andre grunner, bør du oppsøke fastlegen. NDT er en fellesbetegnelse for preparater av tørket skjoldbruskkjertel fra gris som inneholder både Tog T4. Denne typen preparater var standard behandling frem til det ble utviklet effektive teknikker som gjorde fremstilling av syntetisk levothyroxin (T4) mulig. Dette innebærer at det ikke er noe problem å spise varmebehandlede grønnsaker fra kål- eller nepefamilien, men at det derimot kan finnes større mengder goitrogene stoffer i juicer og rawfood.


Melkeprodukter er rike på jod. Ungdom er utsatt for å få struma og hypotyreose på grunn av lavt jodinntak. Inntak av rikelig jod i dietten kan derfor være god behandling.


Enkelte pasienter med lavt stoffskifte har en lite gunstig lipidprofil med høyt kolesterol. Dette kan kreve behandling med kolesterolsenkende medisin.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg