onsdag 8. oktober 2014

Halsbetennelse symptomer

Halsbetennelse er en betennelse i mandlene i svelget. Sykdommen kan skyldes virus eller bakterier. Les mer på apotek1. Akutt halsbetennelse betegnes på fagspråket akutt tonsilitt.


Symptomer og tegn på tonsillitt er feber, svulne tonsiller, sår hals, svelgevansker, grøtet stemme og ømme lymfeknuter på siden av halsen.

Pasienter med halsbetennelse får ofte smerter langt bak i halsen som blir verre ved svelging. Halsen kan være rød eller ha hvite flekker bakerst i munnhulen. Enkelte kan få hodepine og feber, opplyser BMJ. Det er noen tiltak som kan minske plagene mens halsen blir bedre.


Finn klinikker, priser og les anmeldelser. Tilstanden skyldest oftest virus, men kan også skyldes bakterier (streptokokker). Typiske symptomer er halssmerter, feber, hovne lymfeknuter på halsen og hodepine.


Bakteriell halsbetennelse krever antibiotikabehandling, mens halsbetennelse som forårsakes av virus kun trenger.

Inkubasjonstiden er to til fire dager. Det er ikke uvanlig at halsbetennelse , som er forårsaket av streptokokker, sprer seg blant skole- og barnehagebarn. Denne typen bakterier heter streptokokker. Vi har flere typer streptokokker i tarmrøret.


De fleste baktereinfeksjonene vi får stammer fra disse typene bakterier. Symptomer på halsbetennelse som skyldes en baktereinfeksjon er som regel de samme som ved en virusinfeksjon. Både virus og bakterier kan forårsake en halsbetennelse.


Alle kan få en ørebetennelse, men barn er spesielt utsatte. Paracetamol kan brukes for å lindre smertene. En irritasjon i slimhinnene kan føre til at disse blir betente og hovner opp. Vanlege symptom er sår hals og feber. Når det skuldast bakteriar frå gruppe A-streptokokkar blir det vanlegvis kalla streptokokkhalsinfeksjon.


Små barn viser ofte tegn på halsbetennelse ved at de ikke vil spise eller drikke. Barn kan også ha halsbetennelse forårsaket av bakterier uten å få symptomer. Den bakterien som oftest gir halsbetennelse er streptokokker, en bakterie som ofte finnes i svelget hos friske, men da i mindre mengde.


Både etiologisk, klinisk, diagnostisk og behandlingsmessig er faryngitt og tonsillitt svært like, og ofte foreligger tilstandene samtidig (faryngotonsillitt). Omtrent av tilfellene skyldes virus (adeno-, influensa-, rhino-, RS- og coxsackievirus).

Sår hals med betennelse i mandlene kan være forårsaket av bakterier som kalles streptokokker. Mandlene hovner opp og blir røde, noen ganger med et pussbelegg. Candidasopp eller gonorrébakterien kan også gi halsbetennelse , men dette er sjelden.


De uthevete symptomer får alle som får sykdommen. Denne kombinasjonen av sykdomstegn hos en som er mellom ca. Hvordan stiller legen diagnosen kyssesyken?


Legen vil stille diagnosen på bakgrunn av sykdomsbildet, blodprøver og en prøve fra halsen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg