fredag 3. oktober 2014

Syfilis behandling

Latent syfilis deles inn i tidlig latent (innenfor første året etter smitte) og sen latent. Medfødt syfilis kan føre til fosterdø og skader i skjelett, blodkar og sentralnervesystemet. Sykdommen har vært kjent i mer enn 5år, men er i dag sjelden i Norge. Uten behandling kan sykdommen på sikt angripe hjertet og kroppens nervesystem.


Verdens helseorganisasjon har beregnet at det årlig forekommer millioner nye tilfeller av syfilis globalt.

I Norge rammes menn nesten ganger hyppigere enn kvinner, men på verdensbasis er syfilis like vanlig blant kvinner som menn. I tidlig stadium er det ofte nok med én dose. Har sykdommen nådd et seinere stadium, må du kanskje få flere doser. Hvis infeksjonen har spredt seg til hjernen eller ryggmargen, vil du trenge intensiv behandling på sykehus. Det er dog viktig at behandlingen settes inn så tidlig som mulig i graviditeten.


Ved korrekt behandling før 16. Er sjældnere ved behandling af de sene stadier af syfilis , men kan potentielt forværre kardiovaskulær eller neurologisk involvering.

Behandlingen utføres vanligvis hos en spesialist. Syfilis delas in i tidig och sen infektion. Pasientene må avstå fra sex til de av behandlende lege er erklært ikke smitteførende. Kontroll anbefales og måneder etter behandling.


I smittevernloven er syfilis definert som en allmennfarlig smittsom sykdom. Diagnostisering og behandling av syfilis er viktig for bekjempelse av sykdommen. Vid smittotillfälle inom ett år kallas infektionen tidig syfilis och vid smitta mer än ett år tillbaka i tiden sen syfilis. Smittebærerne bør behandles før de rekker å smitte videre.


Unnlot å gi behandling for syfilis I år deltok 3fattige, fargede arbeidere i USA i et forskningsprosjekt om ubehandlet syfilis. Prosjektledelsen gikk aktivt inn for å hindre at disse mennene fikk behandling for sykdommen. Ulike strategier for behandling av syfilis. Ibsen hadde god kunnskap om den medisinske vitenskap og gir oss her et bilde på den ugjendrivelige tragedie som rammer offeret om han eller hun ikke oppsøker lege og får behandling i sykdommens initiale fase. Antall registrerte nysmittete de siste år med syfilis i Norge er hittil 6mennesker.


Ved sterk mistanke om syfilis skal pasienten henvises til spesialist i infeksjonssykdommer eller venerologi for videre utredning og behandling. Gjør avtale på telefon.

Pasienten må avstå fra samleie til smittestatus er avklart og eventuell behandling iverksatt. Dette gjør at syfilis av og til kalles hard sjanker til forskjell fra den sjeldnere sykdommen bløt sjanker (ulcus molle). Den primære fasen avtar etter 8-uker, og følges av en periode med få eller ingen symptomer (latent syfilis ), før sekundær syfilis oppstår uker til måneder senere.


Imellem stadierne er der ingen sygdomstegn - infektionen er latent (i hvile). Hvis man bliver behandlet, så udvikler sygdommen sig ikke, og man bliver helt rask. Se hvilke symptomer syfilis kan gi og hvordan du best beskytter deg mot sykdommen, som ubehandlet kan utvikle seg til å bli svært alvorlig.


Hva er behandlingen for syfilis ? Penicillin er effektivt mot syfilis i alle stadier. Hvis du får behandling før det har oppstått skader i for eksempel hjerne eller blodkar, blir du helt frisk. Er det noe jeg kan gjøre for å motvirke at jeg får syfilis ? Bruk av kondom hindrer smitte av syfilis ved seksuell kontakt.


Sykdommen kan gi symptomer fra en rekke organer og er vanskelig å avsløre uten å ta prøver fra blod eller ett av sårene som oppstår. Hvis syfilis behandles tidlig i forløpet, ser man ingen ettervirkninger. Vi laster inn innholdet, og er snart klare til å vise deg siden du ba om.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg