torsdag 9. oktober 2014

Væske i mellomøret

Væsken er seig eller slimete, men det er ingen bakterieinfeksjon, kun en irritasjon. Kort ventetid og ingen henvisning nødvendig. Det finnes flere metoder å behandle dette på.


Selv om væsken forsvinner fra mellomøret kan tilstanden komme tilbake. Dersom barnet er plaget med væske i mellomøret over lengre perioder kan dette påvirke utviklingen av tale- og språkferdigheter.

Jo yngre barnet er, jo større er sannsynligheten for flere ørebetennelser med påfølgende sekretorisk otitt. Dersom man hos voksne fortsatt ser væske i mellomøret etter tre måneder, er det tilrådelig å tappe ut væsken ved å skjære hull i trommehinnen. Dette skjer uten at det er tegn til infeksjon.


Væske i mellomøret , sekretorisk otitt, er en tilstand hvor hørselen blir nedsatt fordi væske fyller rommet i mellomøret. Tilstanden forkortes ofte SOM – sekretorisk otitis media. Medisinsk betegnes akutt otitis media, eller AOM, denne tilstanden er ofte etterfulgt av en opphopning av væske i mellomøret , kalt OME. Noen barn kan etter en ørebetennelse eller forkjølelse få en opphopning av væske i øret.


Dette kalles sekretorisk otitt og kan gi plager, for eksempel i form av lett hørenedsettelse, oppvåkninger nattesti iritabilitet ol.

Ved svimmelhet er det en rekke forhold som må utredes. Jeg kan ikke stille noen diagnose over nett, men jeg kan gi deg en pekepinn på hvor du må lete. Væskeansamling i mellomøret uten akutt inflammasjon eller infeksjon. Skyldes dysfunksjon av tuba auditiva, som fører til trykkutligningsproblemer i mellomøret.


Undertrykket som etter hvert oppstår, gir effusjon av væske fra mellomørets slimhinne. Opptil av barn får sekretorisk otitt i hvert fall én gang før 8-årsalderen. Det vanligste symptomet er nedsatt hørsel. Jeg var hos legen i går og han kikket inn i øret å se det var væske der så jeg fikk noen tabletter.


Jeg har fått beskjed om å tygge mye tyggegummy og gjespe. Finnes det noen andre råd en det her? Har dere hatt det fø. Som regel skjer det etter infeksjon i øvre luftveier.


Personer i alle aldre er syke, men oftere barn. Pasienten klager over øreverk, feber, følelse av trykk i øret og tap av hørsel. Er en gutt på år, som har fått væske i mellomøret. Jher og jeg har sterke mistanker om at jeg har fått væske i mellomøret mitt.


Mellomøret og nesesvelget er forbundet via en kanal.

Det gjør det utrolig vanskelig å være der det er støy, noe som blir værre da skolen begynner i løpet av neste uke. Ble operert pga et kolestestom for ca år siden. Her finner man øreknoklene hammer, ambolt og stigbøylen som leder vibrasjoner fra trommehinnen til det indre øret.


Hos mange pattedyr er mellomøret omgitt av en blæreaktig beinstruktur kalt bulla tympanica. Rørets funksjon er å utligne trykk i øret. En ballongdilatasjon passer for voksne personer som har vedvarende problemer med å utligne trykk i mellomøret.


Dette kan gi utslag som endret hørsel, dotter i ørene og trykkfornemmelse.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg