onsdag 29. oktober 2014

Symptomer på kols

Pulsoksymeter for hjemmebruk, sykehus og institusjoner. Praktisk og nøyaktig. Ved kols blir luftveiene trange, hovne og delvis blokkerte av slim. Det går greit å puste inn, men det er strevsomt å puste luften ut igjen. Symptomene varierer litt fra person til person og man kan ha gode og dårlige dager.


Andre har mer stabile symptomer.

Vektnedgang er et ikke uvanlig symptom på KOLS , ifølge seksjonsoverlege Morten Sand. Det er viktig ikke å være overvektig hvis du har KOLS. Og vi ser at mange går ned i vekt når de får KOLS. Overvektige kols -pasienter vil ha nytte av vektreduksjon.


Men det er viktig for sykdomsutviklingen å holde vekten oppe. Alle anbefales regelmessig fysisk aktivitet og sunne livsvaner. Behandling av kols kan forøvrig skje ved bruk av en rekke ulike medisiner og andre tiltak.


Ingen medisiner kan helbrede sykdommen, men de kan lette symptomer og plager. KOLS , andre symptomer Foruten de ovennevnte symptomer på KOLS , er det noen symptomer som kan tilhøre KOLS.

Folk som har KOLS har ofte mer problemer med å holde en god vekt. Hvis du er trangt og tungpustet, er du ofte lett trøtt. Folk derfor ofte ikke tar seg tid til å spise godt, fordi du faller av. Omvendt kan det også. Symptomer ved KOLS Ved KOLS kommer ofte symptomer ikke før alvorlig skade har blitt gjort på lungene.


Symptomene blir verre over ti og hvis man fortsetter å røyke går denne utviklingen raskere. KOLS KOLS er vanlig i sykehjem, men akutte forverringer kan være vanskelige å fange opp pga. Kols skyldes vanligvis langvarig røyking, ved at slimhinnene i luftveiene blir betente over lang tid. Det kan føre til langvarig hoste, tung pust ved anstrengelser, og slim fra lungene med oppspytt.


Forskjellen på kols og astma. Det kan i noen tilfeller være vanskelig å skille mellom kols og astma. Derfor er det viktig å oppsøke lege for å ta en lungefunksjonstest.


Pasienter med astma har økt risiko for å utvikle kols , men en ren astma regnes ikke som kols. Symptomene på kols er lik de du har ved astma, og det kan derfor være vanskelig å skille mellom astma og kols. Du kan få bekrefta om det er det ene eller andre ved å ta en lungefunksjonstest hos legen din. Symptomer som kraftig hoste, økt slimproduksjon og feber er typisk.


Behandling tar sikte på å dempe symptomer , forkorte perioden med akutt forverring og hindre tilbakefall. Ved akutt forverring er det ikke uvanlig å øke doseringen av noen av legemidlene som brukes ved stabil kols.

KOLS kan bety at du har bronkitt, emfysem eller begge deler samtidig. De viktigste symptomene på KOLS er hoste og kortpustethet. Hosten kan vare lenge, og du kan bli kortpustet av hverdagslige ting som å gå en tur eller å gjøre husarbeid. Noen ganger kan du plutselig bli mye verre i pusten. Heshet: Heshet over flere uker kan også være et symptom på lungekreft.


Som tidligere nevnt vil mange muligvis forklare heshet med et heftig sigarettforbruk, men igjen kan de to tingene henge sammen. Hvis det er snakk om lungekreft, kan hesheten skuldes at kreft i lungene presser på nerven til stemmebåndet. Akutt forverring av KOLS. Symptomene øker ofte i løpet av få dager og er mer uttalt enn den daglige symptomvariasjon ved sykdommen.


Typiske symptomer på kols er gjentatte akutte bronkitter, kronisk hoste (særlig på dagtid), økt slimproduksjon og tiltagende tung pust ved anstrengelse eller forkjølelser. Anstrengelse kan gi økte symptomer på astma. Ved anstrengelse avkjøles også slimhinnen fordi mye luft skal varmes opp. Hvis du trener og lett får astmareaksjoner ved trening, er det viktig å varme opp godt på forhån og i tillegg bruke kuldemaske om vinteren. Vanlige symptomer på kols er nedsatt lungekapasitet, tung pust og irritasjon i luftveiene med hoste og økt slimproduksjon.


Sykdommen kan gi betydelig uførhet og kan også være dødelig. To av tre kolstilfeller skyldes røyking.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg