torsdag 23. oktober 2014

Væske i mellomøret voksen

Væsken er seig eller slimete, men det er ingen bakterieinfeksjon, kun en irritasjon. Mellomøret er forbundet med svelget gjennom øretrompeten (tuba Eustachii). Dersom man hos voksne fortsatt ser væske i mellomøret etter tre måneder, er det tilrådelig å tappe ut væsken ved å skjære hull i trommehinnen.


Selv om væsken forsvinner fra mellomøret kan tilstanden komme tilbake. Dersom barnet er plaget med væske i mellomøret over lengre perioder kan dette påvirke utviklingen av tale- og språkferdigheter.

Jo yngre barnet er, jo større er sannsynligheten for flere ørebetennelser med påfølgende sekretorisk otitt. Væskeansamling i mellomøret uten akutt inflammasjon eller infeksjon. Skyldes dysfunksjon av tuba auditiva, som fører til trykkutligningsproblemer i mellomøret. Undertrykket som etter hvert oppstår, gir effusjon av væske fra mellomørets slimhinne. Opptil av barn får sekretorisk otitt i hvert fall én gang før 8-årsalderen.


Da jeg hadde det samme sa legen, væske i mellomøret ikke er bra for de små beina inni der og jeg burde prøve å blåse opp øret. Dvs akkurat som når dere utligner trykket ved take off og landing i fly. Hold for nese og munn og blås.

Du må kanskje gjøre det ti ganger i løpet av dagen i mange dager, men plutselig så løsnet det bare. Ved denne betennelsen fylles mellomøret med mer eller mindre seigtflytende væske , og det eneste symptomet er nedsatt hørsel. Dersom hørselstapet vedvarer, kan man gjøre paracentese med innleggelse av ventilasjonsrør i trommehinnen.


Mellomøret infeksjoner er vanlig i mange spedbarn, småbarn og små barn, og kan presentere seg med rødhet, ømhet, infeksjon eller betennelse. Medisinsk betegnes akutt otitis media, eller AOM, denne tilstanden er ofte etterfulgt av en opphopning av væske i mellomøret , kalt OME. Audiometri brukes for å kartlegge hørselstapet. Væske i mellomøret påvises ved hjelp av otoskopi og eventuelt tympanometri.


Ved mistanke om serøs mellomørebetennelse vil legen undersøke øret med et otoskop for å se om det er væske i mellomøret. En studie har undersøkt en behandlingsmetode som går ut på å blåse opp en ballong med nesen. Sekretorisk otitt (sekretorisk otitis media = SOM) er en tilstand med nonpurulent væske i mellomøret.


Betegnelsen otosalpingitt, serøs otitt og katarrhalsk otitt dekker den samme tilstanden. Dette skjer uten at det er tegn til infeksjon. Rørets funksjon er å utligne trykk i øret. Tilstanden forkortes ofte SOM – sekretorisk otitis media.


En ballongdilatasjon passer for voksne personer som har vedvarende problemer med å utligne trykk i mellomøret. Dette kan gi utslag som endret hørsel, dotter i ørene og trykkfornemmelse. Det vanligste symptomet er nedsatt hørsel.

Trommehinnen vil da trykkes innover i mellomøret , hvilket først føles som en dott, men det kan også føles vondt dersom trykket fortsetter å øke (eksempler: dykking, eller når vi lander i fly). Du kan forsøke å tvinge luften opp i mellomøret ved å utlikne (som du gjør når du lander med fly eller svømmer nedover i vannet). En sjelden gang kan en ørebetennelse spre seg til beinet bak øret – processus mastoideus.


Det går ikke ut over hørselen heldigvis, men det er fryktelig irriterende med den knitringen i blant. Jeg dro etter hvert til legen (den nye), som sa at det var væske i mellomøret. Jeg aner ikke hvordan jeg fikk det, om det er tilfeldig, en senvirkning av ørebetennelsen, eller det at jeg dusjet da trommehinna ikke var helt ok.


Hos barn er årsaken oftere at luftekanalen (øretrompeten) ikke er utvokst ennå, dvs den har for liten diameter. Kommer ikke lufttrykksendringene omkring oss opp og inn til mellomørene blir det undertrykk og væske i mellomøret , noe som hindrer full bevegelse av trommehinnen og dermed fører til redusert hørsel, og ubehag. Les også: Se opp for de norske feriemonstrene. Så for at du skal slippe å irriterere deg, og i tillegg ikke skal få noen form for infeksjon i øret, kan det være greit å vite om noen triks for å få fjernet vannet før det oppstår bakterier. Ved svimmelhet er det en rekke forhold som må utredes.


Jeg kan ikke stille noen diagnose over nett, men jeg kan gi deg en pekepinn på hvor du må lete. I motsetning til kronisk mellomørebetennelse er sekretorisk mellomørebetennelse (steril væske i mellomøret ) svært vanlig hos barn, for eksempel i forbindelse med forkjølelse. Funnene viser at denne typen ørebetennelse ikke er forbundet med nedsatt hørsel, øresus og svimmelhet i voksen alder.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg