mandag 14. november 2016

Søvn spedbarn

Søvn er viktig for barns helse og utvikling. Her finner du gode råd for hvordan utvikle gode søvnvaner hos spedbarn og forebygge søvnproblemer hos små barn. Ofte lurer man på om barnet får nok søvn , eller om det sover for mye.


Det er viktig å huske at ingen av oss er like, og på samme måte som personlighetene våre er forskjellige, er også søvnmønsteret og søvnbehovet forskjellig fra baby til baby. Det er likevel noen råd du kan følge for at barnet ditt skal få best mulig søvn.

Utilstrekkelig eller utilpasset næring kan gi ubehag eller smerter både på dag og natt. En del barn kan også gråte uten at de har det vondt, men på grunn av overstimulering eller at de ikke finner roen når behovet for søvn melder seg. Spedbarn er avhengige av sine omgivelser for å føle seg trygge.


Slinning mener likevel det fortsatt er en jobb å gjøre i Norge med å spre kunnskapsbasert informasjon og råd om søvn hos de minste. Det trengs en solid innsats for å forebygge søvnproblemer og fremme god søvnhygiene, noe som er helt sentralt for god psykisk helse. Nylig arrangerte RBUP et dagsseminar for fagpersoner om spedbarn og søvn. Når babyen befinner seg i fasen med dypere søvn , er den helt avslappet og våkner ikke av seg selv.


Skill mellom natt og dag Nyfødte har behov for mye søvn og kan vise tegn til trøtthet etter bare én til to timers våkenhet.

Da er det viktig å gjøre det enkelt for babyen å få sove igjen. Noen tips: - Pass på at babyen er mett og tørr. Barn er forskjellige og foreldre er forskjellige.


Det finnes ikke metoder som passer for alle. Og det er ikke like viktig for alle at barnet lærer å sovne alene i egen seng. Noen synes det er koselig å amme, bysse, lese og synge barnet i søvn , og det er ikke mulig å gi et spedbarn for mye omsorg og nærhet. Hvis et spedbarn bare gråter og gråter kan det være et tegn på at noe er galt. SØVNTERAPEUT: Caroline Lorentzen mener man godt kan amme barnet i søvn hvis man vil.


De fleste er enige om at barna ikke sover nok. Enten sovner de ikke når de skal om kvelden, eller de våkner altfor tidlig om morgenen, eller de sover ikke ordentlig om dagen. Generelt om søvn og søvnproblemer hos Nasjonal. Både mengden søvn vi behøver og søvnmønsteret varierer med alderen.


Det er også store individuelle forskjeller innenfor hver aldersgruppe. Søvn hos barn (pediatric sleep) er et relativt nytt fagfelt. Men, et spedbarn som våkner oftere enn hvert tredje kvarter, som gråter og er utilpass når det våkner, og som krever mye hjelp og støtte av en voksen for å sovne igjen etter hver søvnsyklus, kan være et eksempel på et spedbarn med urolig søvn , forklarer Bakkeid. Hva skyldes urolig søvn hos baby?


BABY SOM SOVER MYE: Hvor mye skal babyen egentlig sove?

Det er forskjell på hvor mye søvn en nyfødt og et spedbarn trenger, men at en babyen sover i noe som kan føles urovekkende lenge, er oftest normalt. Hos voksne er omtrent en firedel av søvnperioden drømmesøvn. Hos spedbarn kalles dette aktiv søvn , og nyfødte tilbringer om lag halvparten av sovetiden i slik søvn. Hvis du lurer på hvor mye søvn barnet ditt trenger i løpet av et døgn, råder Naphaug deg til å føre søvnlogg. Ikke før seint på dagen En ettåring bør ikke sove senere enn til klokken som hovedregel.


Toåringen bør ha unnagjort hvilen sin før klokken 13. Men det kommer jo an på når barnet skal i seng på kvelden. Misvær har i flere år hjulpet foreldre som sliter med å få barnet til å sove. Rådet hennes er å anerkjenne at søvn er et viktig behov.


Dette inkluderer også lurer. Det var heller ingen sammenheng mellom sammenhengende søvn og mors stemningsleie ved samme tidspunkt. Forfatterne konkluderer med at man ut fra disse resultatene skulle kunne moderere forventningene til tidlig sammenhengende søvn. Viktig å vite om søvn. Alle spedbarn skal sove på ryggen.


Barnet skal ikke ha det for varmt. Dersom spedbarnet sover i seng sammen med foreldre, bør det brukes egen dyne. Ikke dekk helt til vognåpningen med regntrekk eller teppe når barnet sover i vognen. Alt dette kan bidra til å redusere risiko for krybbedød. Hvordan spedbarn ”bør” sove er svært omdiskutert og fører til sprikende råd for foreldre.


Det er fortvilende ikke å vite hva man kan gjøre når spedbarnet skriker og man selv har behov for søvn , og desto viktigere å være trygg på at man gjør det rette.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg