fredag 25. november 2016

Depresjon og angst symptomer

Få fjernet angst på min. De psykologiske årsakene til angst , stress, panikkanfall, utbrenthet, depresjon , nervøsitet, tvangstanker, og psykosomatiske plager. De fleste tilfeller av angstlidelser er ikke rene tilstander, men omfatter symptomer fra flere ulike angsttyper. Ofte kan det settes flere angstdiagnoser samtidig. I tillegg er det en nær sammenheng mellom angst og depresjon , svært mange som opplever en angstlidelse opplever før eller senere også en depresjon.


Angst og kroppslige plager.

Vedvarende angst gjør at kroppen hele tiden er i beredskap, den slapper ikke av. Det fører til muskelspenninger, økt trettbarhet, skjelving, uro. Det gir også svært ofte symptomer som hjertebank, tørr munn, svetting, kortpustethet, ørhet, svimmelhet, ubehag i magen, kalde hender - men ikke panikkanfall. Kroppslige symptomer som slitenhet, muskelspenninger, hjertebank og ubehag i magen er også vanlig.


Ved depresjon er det vanlig at aktiviteter og interesser som før ga glede ikke lenger gjør det, eller er svekket. Også problemer med å ta beslutninger kan ses. Konsentrasjonsproblemer, trøtthet og søvnvansker er vanlig ved både angst og depresjon. Ved både angst og depresjon kan også kroppsspråket forandres, men på ulik måte.


Dette kan også være tegn på annen sykdom, så hvis du har det sånn i lengre perioder, ta kontakt med fastlegen din for videre utredning.

Hvis det viser seg at du har en depresjon , kan du bli frisk og få det bedre med rett behandling og egen innsats. Det er ganske vanlig å ha angst i kombinasjon med depresjon. Depresjon er ikke det samme som å føle seg litt nedfor. Typiske symptomer er tristhet, lite eller mye søvn, vansker med å interessere seg for ting og lav selvtillit. Om lag prosent får en angstlidelse i løpet av livet.


Ofte opptrer angst i kombinasjon med depresjon. Det kan være vanskelig å kjenne forskjell på bekymringer og angst , eller å vite hvordan du kan forhindre at angsten utvikler seg. En kan oppleve angst for harmløse gjøremål, være konstant urolig for andre eller ha angst for å delta i sosiale aktiviteter.


Andre emosjonelle symptomer er angst (– ), emosjonell instabilitet (– ), krisereaksjon ( ) og nedsatt initiativ samt generell tretthet (fatigue) (– ). Det innebærer ofte negative tanker om en selv, og ofte med kroppslige symptomer som søvnløshet, redusert matlyst og energitap samt konsentrasjonsvansker. I motsetning til normal “tristhet”, er depresjoner dypere, varer lengre og er ofte tilbakevendende. Styrken varierer fra milde symptomer til alvorlig depresjon med selvmordsfare. Syndrom av uspesifikke somatiske symptomer som ikke kan forklares av en kjent somatisk lidelse, og som medfører betraktelig psykososial funksjonssvikt. Mange av pasientene har samtidig depresjon eller angstlidelser.


Men hva er kjennetegnene på depresjon ? Her leser du om vanlige depressive symptomer. Diagnosemanualen som brukes i Norge er ICD-1 som er utgitt av Verdens Helseorganisasjon. Vi har alle svingninger i humøret og gode og dårlige dager.

SJEKKLISTE I FORHOLD TIL SYMPTOMER PÅ DEPRESJON FINNER DU HER. Holder symptomer skjult I de fleste tilfellene av depresjon vil vedkommende oppleve vansker med å ta initiativ, planlegge, ha nødvendig fleksibilitet og kunne huske nødvendig informasjon. Symptomer på depresjon. I et parforhold vil dette være symptomer partneren vil kunne legge merke. Det er mange felles symptomer mellom de ulike angstlidelsene (se faktaboks).


Ved panikkangst (angstanfall) er det mange kroppslige symptomer , og personen får ofte en dødsangst – blir redd for å dø. Anfallet kommer plutselig (som lyn fra klar himmel) og uten noen forutgående spesifikke årsaker. Det er veldig vanlig å ha fysiske symptomer med angst. De ulike varierer, men de fleste kan relatere for vi har mange av de samme symptomene. Screeningverktøyene for symptomer på depresjon og angst var enkle å ta i bruk ved en hjertemedisinsk avdeling.


Begrenset ti usikkerhet rundt nytteverdi og rutiner for oppfølging av pasienten kan være barrierer for implementering av screening.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg