torsdag 10. november 2016

Stoffskiftesykdommer symptomer

Skjoldbruskkjertelen, thyroidea, er en sentral kjertel når det gjelder helse for alle pattedyr. Kjertelen er blant annet av stor betydning når det gjelder vektendring. Stoffskiftesykdom - en kvinnelidelse. Lavt stoffskifte gir en rekke symptomer som kommer snikende, og det er spesielt kvinner som rammes. En vesentlig forskjell er at mens hypertyreose (høyt stoffskifte) som oftest kan la seg kurere i løpet av 1-år, krever hypotyreose (lavt stoffskifte) livslang behandling.


Ved denne tilstanden har ikke pasienten symptomer på lavt stoffskifte, men det kan tenkes at tilstanden er en forløper til lavt stoffskifte. Hvis en slik pasient etterhvert får symptomer , vil nok de fleste leger forsøke å behandle dette som ved lavt stoffskifte, men da er effekten av behandlingen mer usikker, sier Johannessen. Dette betyr at alle kroppens funksjoner går raskere, og du vil kunne oppleve symptomer fra flere av kroppens organer samtidig. I mange tilfeller fremkalles et typisk sykdomsbilde bestående av indre uro, varme følelse, hjertebank og vekttap tross øket apetitt.


Her har vi samlet noen vanlige symptomer mange stoffskiftepasienter fremdeles har selv om de får behandling og prøvene er fine. Rådene vi gir her er basert både på forskning, anbefalinger fra RELIS og Helsebiblioteket samt pasienterfaringer. Symptomer på hypotyreose. Til å begynne med merker man ikke så mye til sykdommen, men hvis du ikke blir behandlet, blir symptomene verre ettersom tiden går.


Subklinisk hypotyreose – også kalt latent hypotyreose eller mild hypotyreose - er en tilstand hvor stoffskifteprøvene ligger på grensen til for lavt, uten at personen har tydelige symptomer eller plager forenlig med lavt stoffskifte. Hypotyreose betyr at skjoldbruskkjertelen ikke lager nok stoffskiftehormon (tyroksin). Det kan gi symptomer som tretthet, tristhet, tørr hud og hårtap.


Du kan også ha lavt stoffskifte uten at du legger merke til det. Høyt stoffskifte gir andre symptomer. Det fører til symptomer som nervøsitet, hjertebank, skjelvinger, varmefølelse med økt tendens til å svette, vekttap med økt appetitt, hyppigere avføring og vannlating, irritabilitet og søvnvansker. Sosial funksjonssvikt.


Kostholdet kan både hemme og styrke stoffskiftefunksjonen. Et dårlig kosthold vil bare bety en ekstra belastning på en kropp som allerede sliter. Disse tilstandene skyldes at skjoldbruskkjertelen produserer enten for mye eller for lite hormon.


Samtidig har du også de øyesykdommene som er relatert til andre sykdommer, for eksempel autoimmune sykdommer som reumatisme og stoffskiftesykdommer , høyt blodtrykk og diabetes. Hva er typiske symptomer på disse øyesykdommene? De kan alle gi redusert syn i ulik grad.


Ved Graves sykdom kan man få symptomer knyttet til øynene (blant annet fremstående øyne med stirrende blikk, hodepine, smerte ved øyebevegelser). Hos noen personer, spesielt eldre, oppstår det ofte symptomer fra kun ett eller få organer. Der er så godt som ingen bivirkninger med tablettene, men man skal være oppmerksom på at det vil opptre symptomer på for høyt stofskifte, hvis doseringen er for høy. Hvordan er prognosen?


Personer med for lavt stoffskifte kan, såfremt behandlingen overholdes, se frem til å kunne leve et helt normalt liv. Derfor kan hyt stoffskifte gi symptomer fra flere av kroppens. Det fins mer enn 7sjeldne stoffskiftesykdommer. Noen av dem kan medføre leversvikt, permanent hjerneskade eller dødsfall hos barn. Bare et par av sykdommene er kjent av allmennlegene.


Stoffskiftesykdommer symptomer

Nå planlegger Norge screening av alvorlige stoffskiftesykdommer på nyfødte. Her kan du lese et utdrag av et intervju med lege Lars Omdal, publisert i Farmasiliv. Han forteller om hvordan vi på Balderklinikken går frem for å behandle lavt stoffskifteMed riktig behandling blir mange av pasientene hans mye bedre.


Men først må pasientens totale livssituasjon gjennomgås.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg