mandag 21. november 2016

Utslett etter feber

En annen vanlig årsak kan være medikamentreaksjon, mens smittsom hjernehinnebetennelse er en sjelden årsak. Ifølge helsesøsteren er utslett ledsaget av feber hos barn i barnehagealder en nokså hyppig årsak til at foreldre tar kontakt med helsepersonell. Det er derimot sjelden at et utslett som kommer sammen med feber hos barnet er farlig. En vanlig årsak til feber hos barn er virusinfeksjoner.


Noen virusinfeksjoner kan gi utslett.

Røde hunder: Et utslett med lyserøde prikker kommer til syne først bak ørene og i hodebunnen. Det kan komme i forbindelse med infeksjoner, allergi eller hudirritasjon. Når feberen blir borte dukker det opp et svakt rødfarget og småprikket utslett på kroppen. Sykdommen er forårsaket av et virus og krever ingen behandling.


Dersom barnet har et utslett og samtidig har nedsatt allmenntilstand og feber , bør man oppsøke lege. Mange av dem er i dag svært sjeldne, fordi barn blir vaksinert mot dem. På grunn av risiko for å smitte sårbare personer i omgivelsene, kan det være greit å vite hva som er hva.


Barnesykdommer med utslett.

Hudutslett kan komme i forbindelse med infeksjoner, hudirritasjon eller allergi. Elveblest er en akutt hudreaksjon som ligner den reaksjonen man får av brennesler: man får sterkt kløende områder, ofte med blæredannelse. Ved fjerde barnesykdom har barnet først feber i 3-dager. Symptomer: Først feber. Etter 1-dager kommer et karakteristisk utslett prikker som klør og etter hvert får skorper på seg.


Utslett og eksem Hva er utslett ? Først er prikkene små og røde, før de hovner litt opp og blir til væskefylte blemmer. De fleste som har feber , kan observeres hjemme. Allmenntilstanden må følges nøye, og ved mistanke om alvorlig bakenforliggende årsak til feberen bør pasienten også observeres i løpet av natten. Pasienten bes ta ny kontakt med lege ved forverret allmenntilstan tilkomst av utslett eller utvikling av andre alarmsymptomer.


Disse smertene kan være voldsomme, noe som er bakgrunnen for det engelske navnet Break-Bone Fever for sykdommen. Det kan også være kvalme, brekninger, hoste og svelgesmerter. Høy feber , pustebesvær, oppkast eller nedsatt allmenntilstand kan forekomme av utslett , og er et tegn på at legen bør kontaktes så fort som mulig.


Dersom det ikke er noen faretegn, kan utslett gå over av seg selv etter noen dager. Anamnese: Tidligere utslett ? Ledsagende symptomer som kløe eller feber ?

Andre i barnets nærhet som også har utslett ? Noen kan få sykdommen nesten uten å merke noen ting. Det er en karakteristisk nesten vinrød farge i slimhinnen i munnen og svelget, og delvis også på leppene. Tungen blir også intenst rød med små mindre røde områder. Vær oppmerksom på dette den første tiden etter at et utslett oppstår, og legg merke til endring i almenntilstan spesielt feber.


I tillegg må man være ekstra oppmerksom på utslett som oppstår like etter at man har tatt medisiner, da dette kan være et tegn på at man er allergisk mot medisinen. Vanligst er det i alderen måneder til år. Virussykdommen er et slags herpesvirus, men helt ufarlig, sier fastlege, Kari Løvendahl Mogstad ved Munkholmen legesenter og gründer i firmaet Lykkelig som Liten.


Lang rekonvalesensti ofte med depresjon og håravfall. Små barn utvikler vanligvis kun moderat feber og utslett. Mange utslett som oppstår hos barn og spedbarm er ufarlige, plager ikke barnet, og går over av seg selv.


Om det er et kløende utslett finnes det lindrende behandling. Her er en oversikt over noen av de vanligste utslettene som kan oppstå hos spedbarn og barn.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg