fredag 30. september 2016

Smerter i hjertet

Brystsmerter kan videre skyldes sykdommer i muskel- og skjelettsystemet, og det er også vanlig å finne slike smerter som følge av angst, depresjon eller belastninger av psykisk eller sosial art. Disse pasientene har ofte smerter i lungene, pleuritt, når de puster inn og lener seg tilbake, man kan høre en skrubbelyd over hjertet , og EKG viser ST-T forandringer i alle ledningene. Store måltider kan forverre smerter som kommer fra hjertet.


Liggende stilling kan forverre smerter som skyldes magesår og sår i spiserøret. Trykk mot, eller berøring av, den delen av brystkassa som gjør vondt kan forverre smerter som kommer fra muskler eller ribbein i brystveggen. Dette kan være både fra hjertet og lungene.

Vanligvis vil man være i god allmenntilstand ved en slik plage, mens man ved alvorlig sykdom vil være betydelig fysisk redusert. Et hjerteinfarkt oppstår når en del av hjertemuskelen dør på grunn av plutselig stans i blodtilførselen. Dette skyldes vanligvis at en kransarterie tilstoppes av en blodpropp. Hjertets smerter skyldes hyppigst iltmangel. Der sker det samme, som når man arbejder hårdt med andre muskler.


De får ikke ilt nok og danner mælkesyre. Smertekarakteristika. Ved smerter andre steder i toraks er koronarsykdom mindre sannsynlig.

Klemmende, trykkende eller snørende brystsmerter (koronarsykdom, ev. øsofagitt eller angst). Periodene da hjertet trekker seg sammen , etterfølges hver gang av en hvileperiode. Hvileperioden varer omtrent dobbelt så lenge som sammentrekningsfasen.


Under normale omstendigheter varer begge perioder sammenlagt cirka sekund. Denne sykdommen skyldes utilstrekkelig tilførsel av blod til hjertet under anstrengelse på grunn av forsnevringer i kransårene. Tilstanden gir klemmende smerter i brystet i forbindelse med fysisk aktivitet.


Smertene er av samme karakter som ved et hjerteinfarkt, men er ofte svakere, og de går som regel over etter kort tids hvile. Jo eldre vedkommende med smerter i brystet er, jo større er sjansen for at årsaken bak skyldes hjertet eller lungene, og ikke psykiske årsaker eller smerter fra muskel- og skjelettsystemet. Selv om smerter og trykk i brystet er et klassisk symptom,. For yngre kvinner skyldes det nok ofte at både de selv og omgivelsene ikke så lett tenker at det kan være hjertet ,. Brystsmerter er et symptom som ofte skaper stor angst, men mange av årsakene er ganske uskyldige. Smerter i brystet er egentlig smerter i brystkassen, altså også smerter i ryggen, i siden og tildels i skuldrene.


Smerter nederst i brystet kan være vanskelig å avgrense fra mavesmerter. Hva kommer brystsmerter av? Sterke smerter midt i brystet som oppstår plutselig og ikke har vært tilstede tidligere, og som ikke har en åpenbar årsak som for eksempel fall eller slag mot brystet, er kjennetegn på det som kan være akutt, alvorlig sykdom. Med sterke smerter menes her grad eller høyere på en skala fra til hvor er verst tenkelig smerte. Ofte kjenner man smerter i nakken, kjeven og ryggen (i mellom skulderbladene), men det kan være vondt også under armen (axilla) og en stråling følelse nedover i armen.


Disse symptomene er mest vanlig kjent på venstre side, da det er denne siden i kroppen hvor hjertet ligger.

Du vet aldri om det er en hjertefeil el. Så mitt råd: Ta en tur til legen! Stikkende smerter på venstre side av brystet hos unge mennesker skal ikke være noe faresignal mener jeg å ha lest. Har hatt sånn stikkende følelse selv, og alle jeg har snakket med om det har hatt det samme.


Mener å ha lest en plass at stort sett når det er noe galt med hjertet , så er det en knytende eller uvant følelse midt i brystet. Blodet bærer oksygen og næringsstoffer med seg. Derfor vil hjertet få tilført for lite oksygen når det skal anstrenge seg.


Dette gir smerter i hjertet - angina pectoris. Hjertesvikt kan også gi svakhet og tretthet. Blodet inneholder energi fra maten du spiser, og du føler deg trett fordi hjertet ikke pumper nok blod og energi til musklene.


Akutte smerter er et faresignal, særlig plutselige, voldsomme smerter. Ved sterke smerter kan du få hjertebank, hurtig puls, bli blek, svettende og redd.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg