torsdag 17. november 2016

Fibromyalgi trening

Fibromyalgi trening

Det er viktig å fortsette å trene når man blir eldre. De ferskeste innenriksnyhetene. Hold deg oppdatert med ABC Nyheter.


Studier viser at trening med lav til moderat intensitet er mest smertelindrende, mens høy intensitetstrening er best på økning av utholdenhet. Materiale og metode. For å undersøke effekten av fysisk trening og fibromyalgi ble det søkt i Cochrane-databasen for kontrollerte forsøk. Selv om trening og fysisk aktivitet er veldokumenterte tiltak for voksne med fibromyalgi , vil symptomene som preger denne sykdommen ofte gjøre det vanskelig å gjennomføre ønsket trening.


Fibromyalgi (også kjent som FM og fibro) er den mest utbredte årsak til kroniske smerter. Forskning viser derimot at lett trening som å gå eller svømme, kan gi mindre smerter på sikt. Hvis du trener for hardt, kan du imidlertid føle deg verre.


Fibromyalgi er kjennetegnet ved kroniske muskelsmerter med varighet i minst måneder. Hva er fibromyalgi ? Tilstanden blir ofte mer plagsom med tiden, og mange av pasientene kan fortelle om plager allerede fra tidlig ungdom. De fleste som får diagnosen merker en stadig forverring av tilstanden, og opplever at det er blitt tungt å leve med. Elin Johnsen fra ”Bli Ny med 3T” har en ekstra utfordring som en del vil kjenne seg igjen i, nemlig fibromyalgi. Som om nytt kosthold og hard trening ikke var nok - i tillegg kom smertene som knallhard utfordring!


Fibromyalgi Fibromyalgi er en kronisk lidelse som gir utbredte smerter og økt sensitivitet i nerver og muskler. Tilstanden kan gjøre vanlig trening utrolig vanskelig og nærmest umulig til tider – derfor har vi satt sammen et treningsprogram bestående av skånsomme øvelser tilpasset for de med fibromyalgi. Først begynte jeg å lete etter forskning på fibromyalgi og leddgikt. Jeg hadde før jeg ble syk elsket å være i aktivitet og ville tilbake til dette, sier hun.


Fibromyalgi trening

Hun startet med å trene rolig to ganger i uka - og fant et treningsprogram for hvordan hun kunne trene hele kroppen. Her finner du tillitsvalgte og likepersoner som har erfaring med å leve med fibromyalgi. Du kan få mulighet til å delta på kurs, treninger, sosiale arrangement og noen å snakke med når du har behov for det. Kunnskap og fellesskap som gir styrke og økt livskvalitet. Når du trener vil det frigjøres endorfiner som reduserer smerter i kroppen akkurat som smertestillende.


Uttøying og mosjon vil være med å holde både muskler, sener og ledd sunne. Pasienter med kroniske smerter, slik som fibromyalgi , har ekstra nytte av å trene regelmessig. Trening reduserer smerter fra fibromyalgi. Tilstanden er ikke alltid like lett å diagnostisere, siden symptomene kan være diffuse og variere mye. Man vet ikke hva fibromyalgi eksakt skyldes, men man tror at flere faktorer, som stress, et tidligere psykisk eller fysisk traume, eller en infeksjon, som sluttresultat gir plagene ved at hjernens oppfattelse av smertefølelse endres.


Fibromyalgi er et syndrom som er preget av utstrakte smerter i muskler og senefester som er dype, verkende og sprer seg til ulike deler av kroppen. Trøtthet og søvnproblemer er en direkte følge av dette. Energinivået er lavt, og hverdagslige gjøremål kan føles utmattende. Her har vi omtalt resultatene fra trening i vann versus ingen trening.


Flest damer deltok i forskningen ( ) og gjennomsnittsalderen var i midten av 40-årene. Personene hadde i gjennomsnitt hatt fibromyalgi i år. En del av de som har fibromyalgi kan bli bedre av utholdenhetstrening. Et problem for de som har fibromyalgi , er at smertene ofte begrenser hvor hardt de klare å trene.


Fibromyalgi trening

Mange føler seg bedre i varmen, og trening i varmtvannsbasseng samt individuelt tilpasset treningsprogram med både styrketrening og kondisjonstrening kan være effektivt. Noen kan også ha nytte av kognitiv terapi eller psykomotorisk fysioterapi. Hensikten med artikkelen er å komme med noen tanker rundt fibromyalgi på grunnlag av resultater fra egne studier om effekt av trening og pasientundervisning, samt erfaringer som tidligere pasienter med fibromyalgi har fortalt om. Det finnes ingen medisiner som kan kurere fibromyalgi.


Har du vanligvis vært et overskuddsmenneske, for så å oppleve at du klarer mindre og har vondt flere steder i kroppen? Da kan det hende du har fibromyalgi uten å vite det.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg