tirsdag 15. november 2016

Ryggprolaps

Ryggprolaps

Søk etter ryggprolaps på den nye KensaQ. Fysioterapi ved prolaps i ryggen. Opptreningen bør trappes gradvis opp etterhvert som smertenivået reduseres. For å forstå hva som skjer ved et ryggprolaps , kan det være nyttig å kjenne til hvordan et prolaps utvikler seg og hva et prolaps er.


Ryggprolaps

Ryggvirvel og mellomvirvelskiven. Ryggsøylen vår består av forskjellige ryggvirvler. Mellom ryggvirvlene finner man mellomvirvelskivene. Nerverotsmerter ved prolaps er en sykdom der et skiveprolaps i ryggen irriterer eller trykker på en eller flere nerverøtter. Mest kjent er betegnelsen isjias, som er en bestemt form for rotsmerter der prolapset presser på isjiasnerven.


Det er vel ikke prolaps vel. Dette er et typisk utsagn fra pasienter som opplever en dårlig korsrygg for aller første gang. Disse virvlene er skilt fra hverandre med mellomvirvelskiver. Siden hver enkelt virvel kan beveges noe, gjør den samlede bevegelsen i. Opptil av befolkningen vil på et eller annet tidspunkt få ryggsmerter. Omtrent alle disse blir bra i løpet av tre måneder, mens cirka halvparten vil oppleve et nytt tilfelle.


MR-skanninger har vist at prolapser i mange tilfeller ikke medfører symptomer. Men hvis den mekaniske eller kjemiske påvirkningen av de nærliggende nerverøttene blir for kraftig, oppstår det lokale smerter som stråler ut til et, eller sjeldnere begge, ben (eller armer). Mellomvirvelskiven (skiven mellom virvlene i ryggen) består av en sterk fibrøs ring med et noe mykere innhold.


Lumbalt skiveprolaps får man når indre del av mellomvirvelskiven (nucleus pulposus) presser seg ut gjennom en svekkelse i den ytre fibrøse ringen (anulus fibrosus). Noen trenger operasjon, men de fleste blir bra uten. Originalbrosjyren er utgitt av BMJ Publishing Group som en del av oppslagsverket BMJ Best Practice. Teksten er oversatt og noe tilpasset norske forhold av Helsebiblioteket.


Ryggprolaps

Brosjyren må ikke erstatte kontakt me undersøkelse hos eller behandling av kvalifisert helsepersonell. Nygaar overlege, professor og leder av Nasjonal kompetansetjeneste for kirurgisk behandling av rygg og nakkesykdommer. Prolaps skyldes en rift i ytre del av skiven.


Ryggprolaps kan være svært plagsomt, men trenger ikke å være farlig. For en lege gjelder det å undersøke pasientene og utelukke de symptomene og plagene som krever rask behandling. Vurdering av reflekser, muskelkraft, hudfølelse i beina og i skrittet er viktige undersøkelser. Et prolaps er en utglidning av en mellomvirvelskive i ryggen, som ellers fungerer som støtdempere i ryggsøylen. Når en skive presser på en nerve, får pasienten strålende smerter ned i benet, og ofte i tillegg en lokal irritasjon i ryggen.


Vil du sitere denne artikkelen? Kopier denne teksten og lim den inn i litteraturlisten din: Reikerås, Olav. I Store medisinske leksikon.


Jeg har fått en rekke spørsmål om dette, noe som sannsynligvis har å gjøre med min egen erfaring på området. Jeg har fått prolaps under knebøy og blitt totalt satt ut av spill grunnet det problemet, så jeg vet hvor ille det er. Helsegruppen NEMUS består av tverrfaglige klinikker med blant annet kiropraktikk og fysioterapi.


Ryggprolaps

Du finner oss i de største byene og flere tettsteder.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg