fredag 11. november 2016

Lungebetennelse hos eldre

Lungebetennelse hos eldre

Ved kraftig lungebetennelse blir allmenntilstanden dårlig, pusten rask, smertene i brystet sterke og feberen høy. Det er også vanlig å hoste opp slim fra lungene. Hos eldre personer begynner lungebetennelsen ofte langsommere enn hos yngre personer, og symptomene kan virke mildere. Hoste og feber kan mangle.


Lungebetennelse hos eldre

Lungebetennelse (pneumoni) forårsakes av en infeksjon i lungene med bakterier eller virus. De vanligste symptomene er feber, hoste og tung pust. Man kan også bli trett, få dårlig matlyst og ha problemer med å få i seg nok væske. Det er særlig de aller yngste og de eldste aldersgruppene som rammes.


Sykdommen oppstår hyppigst om vinteren. Behandling med antibiotika har endret dette bildet, men hos eldre og svekkede pasienter er lungebetennelse fortsatt en hyppig dødsårsak. Det gjelder fremfor alt små barn under to år hvor immunforsvaret enda ikke er fullt utviklet og eldre med et svekket immunforsvar. Hos eldre og hos personer med svekket immunforsvar, er lungebetennelse en alvorlig sykdom som ofte krever innleggelse på sykehus.


Barn og eldre , samt personer med svekket motstandskraft, hjerte- og lungesyke, samt personer med visse nevrologiske tilstander, må følges nøye og eventuelt legges inn på sykehus hvis tilstanden utvikler seg. Det er noen enkle tiltak som kan gjøres for å bidra til å bli fortere frisk: Hvile er viktig. Det anbefales å være i aktivitet når du føler deg bedre, men ikke press deg til å gjøre noe du ikke føler deg frisk nok til.


Redusert allmenntilstand eller forvirring kan være de eneste tegnene på lungebetennelse. Ved atypisk lungebetennelse forårsaket av mykoplasma- eller klamydia-bakterien vil symptomene utvikle seg langsommere enn ved typisk lungebetennelse. For de fleste vil ingen behandling, eller en antibiotikakur være tilstrekkelig til at sykdommen går over i løpet av 1-uker. Symptombildet varierer med alder og agens (se under). Vanlige symptomer er: feber (kan mangle hos eldre ), tørr eller produktiv hoste, dyspné og eventuelt takypné, nedsatt allmenntilstand.


Smerter i brystet, gjerne med forverring i bestemte stillinger og ved hoste eller dyp inspirasjon. Eventuelt forvirring eller fall, spesielt hos eldre. Hvis de allerede har hjerte-relaterte problemer, for eksempel, de er allerede utsatt for pustevansker.


Det er eldre og kronisk syke som rammes hyppigst. Disse gruppene anbefales å vaksinere seg hvert år. Det er Helsedirektoratet som anbefaler type vaksine, og fastlegen som avgjør om det er nødvendig.


Lungebetennelse hos eldre

Det er viktig med forebyggende tiltak for å unngå komplikasjoner ved immobilitet. Den kan forårsakes av mange forskjellige bakterier og virus. Grønlig oppspytt indikerer infeksjon med pneumokokker, som er den vanligste bakterien.


Blodig oppspytt kan også forekomme. Feber og redusert allmenntilstand er typiske symptomer på lungebetennelse. Hos små barn med lungebetennelse eller såkalt bronkiolitt, som for eksempel RS-virus, kan det være vanskelig å vurdere alvorlighetsgraden. Hos eldre kan sykdommen ledsages av en akutt forvirringstilstand som kalles delir.


Lungebetennelse hos eldre

Noe som kjennetegner syke småbarn er imidlertid hurtig pustefrekvens og at man ser på brystkassen deres at de strever med å puste, sier Løvendahl Mogstad. En år gammel enke ønsker ikke antibiotikabehandling for lungebetennelse til tross for at dette sannsynligvis vil ha kurativ virkning. Bør hun få slippe behandling?


Hvilke etiske og juridiske prinsipper må man ta hensyn til når man vurderer et slikt tilfelle? Les mer om hvilke symptomer som er vanlige, hvordan lungebetennelse behandles og hvorvidt den er farlig for barn eller voksne.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg