torsdag 22. november 2018

Underlivssopp

Gjærsoppen som forårsaker underlivssopp vokser best under varme, fuktige forhold. Derfor anbefales løstsittende bomullsundertøy heller enn tights for å forebygge candidaoppvekst. Her finner du flere generelle råd for å motvirke kløe i underlivet.


Det finnes flere naturmidler som selges mot candida, men virkningen er ikke dokumentert. Underlivssopp er vanlig hos gravide på grunn av høye nivåer av østrogen. De vanligste symptomene er kløe i underlivet, rødhet og svie nedentil.

Både menn og kvinner kan få underlivssopp , selv om symptomene oppdages lettest hos kvinner. Synlige tegn på underlivssopp kan være et hvitt belegg som i noen tilfeller kan lukte sterkt. Har du hatt underlivssopp før og kjenner igjen symptomene kan du enkelt behandle deg selv. Pevaryl og Canesten finnes i vaginalvagitorier og krem, og vi anbefaler å bruke en slik kombinasjonsbehandling for de aller fleste. Mange kvinner behandler seg selv for underlivssopp , men andre infeksjoner kan gi lignende symptomer.


Hvis du har symptomer for første gang, eller er usikker på årsaken, bør du bestille time hos legen din, ifølge Helsenorge. Mange tror de har soppinfeksjon, mens det foreligger andre underlivssykdommer, som derved kan oversees. Kløe i underlivet er plagsomt.

Ikke bare på grunn av kløen, men ofte fordi den griper inn i det intime samlivet. Pruritus vulvae er den latinske medisinske betegnelsen for kløe i området rundt kvinnens kjønnsorganer. De fleste kvinner opplever å få underlivssopp en eller flere ganger i livet. Men de som er hyppig plaget, bør ta en gjennomgang av risikofaktorene for infeksjonen. Sopp (spesielt Candida albicans) er normalt til stede i skjeden i små mengder.


Får den gode vekstvilkår kan den formere seg raskt og gi betennelse og ubehag. Hva er underlivssopp ? Hos de fleste kvinner er soppinfeksjon i underlivet (candidavaginitt) forårsaket av en gjærsopp som kalles Candida albicans. Candida er vanligvis ufarlig og den lever naturlig på kroppen.


Blir det for mye av denne gjærsoppen, fører det til betennelse i skjeden. Soppinfeksjon i underlivet oppstår ofte etter en. Beskrivelsen kan være forskjellige for én og samme infeksjon. Den medisinske beskrivelsen på sopp i underlivet er vaginal candidos. Ved riktig balanse i skjeden vil både svie, kløe og ubehag i underlivet bli mindre.


Tilstanden er vanlig, mer enn halvparten av alle kvinner opplever dette i løpet av livet. Om barnet først har fått sopp i underlivet, bør dette behandles relativt raskt. Wollen mener at den beste behandling mot underlivssopp er å eliminere kontakten med urin og avføring.

I perioder bør barnet gå uten bleie, slik at huden kan “luftes”, tipser barnelegen. Hvis man tidligere har hatt underlivssopp og fått diagnosen av legen slik at man kjenner igjen symptomene, bør dette behandles med soppdrepende midler. Man kan ta en tablettkur, eller bruke lokalbehandling bestående av vaginaltabletter, krem eller begge deler, i en kort periode, sier Eirik Rustan, fagredaktør i Apotek 1. Nei, slike kjerringråd virker dessverre ikke. Mot soppinfeksjon i skjeden og rundt skjedeåpningen. Canesten vaginaltablett og krem inneholder klotrimazol og er reseptfrie legemidler mot soppinfeksjon både i skjeden og ytre kjønnsorganer hos voksne og ungdom over år.


Mange underlivsplager kan skyldes soppinfeksjon, også omtalt som candida-infeksjon. Med det mener vi at få kvinner går til legen for å sjekke om det faktisk er sopp de har, de stikker heller direkte på apoteket og kjøper medisin. Dette forårsakes av en gjærsopp som lever naturlig på kroppen og i skjeden, side om side med bakterier.


Det er ikke så veldig lurt. Forskjellen mellom bakteriell vaginose og underlivssopp. Mange forbinder automatisk kløe, utflod og smerter i underlivet med underlivssopp eller candida, noe som fører til feilbehandling og mange unødige bekymringer. Jeg er i perioder ekstremt plaget av underlivssopp og har overført dette til mine partnere som samtidig har overført dette til meg igjen.


På de fleste websider hvor det står om behandling av underlivssopp anbefales det at begge parter benytter canesten eller lignende slik at den ene ikke skal overføre dette til den andre igjen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg