torsdag 3. november 2016

Hvordan påvirker svangerskapsdiabetes fosteret

Hvordan påvises svangerskapsdiabetes ? Når man er gravid produserer morkaken hormoner som går over i blodstrømmen. Dette påvirker kroppens evne til å bruke insulin. Opphopning av glukose som sirkulerer i den gravides blo kan krysse morkaken og gi problemer for fosteret.


Begge kan utvikles i svangerskapet. I noen tilfeller har kvinnen også hatt diabetes før hun ble gravi men sykdommen ble ikke diagnostisert før under svangerskapet. Hovedforskjellen på svangerskapsdiabetes og annen diabetes er at svangerskapsdiabetes som regel går over. Den vanligste formen for svangerskapsdiabetes er type 2. Turowski ønsker nå å finne biomarkører som skal gjøre det mulig å oppdage hvordan svangerskapsdiabetes påvirker både fosteret , morkaken og ungens helse senere i livet.


Noen ganger klarer ungen seg helt fint. Andre ganger dør den i mors mage. Den er utløst av svangerskapshormoner, og går over straks etter fødselen. Svangerskapsdiabetes er en tilstand som kjennetegnes av for høyt blodsukker i svangerskapet.


Tilstanden gir ingen symptomer, og den gravide merker ikke at blodsukkeret i perioder er høyere enn vanlig. Det meste av det du puster inn, når frem til fosteret gjennom morkaken. Det gjelder både nyttige og skadelige stoffer. Kullosen (karbonmonoksyd) fra sigarettrøyken fortrenger oksygenet fra de røde blodlegemene og gjør at fosteret hele tiden lider av litt oksygenmangel. På svangerskapskontrollene måles babyens vekst på vanlig måte ved SF-mål.


Men for de med svangerskapsdiabetes som følges av spesialisthelsetjenesten (det vil si de som har en mer alvorlig svangerskapsdiabetes som for eksempel krever legemiddelbehandling) eller samtidig fedme, blir det tatt tilleggsmålinger av fosteret med ultralyd. For å se hvordan reguleringen av blodsukker påvirker barnet i magen, har jeg analysert kurvene både fra tidlig og seint i svangerskapet, forklarer Frøslie. Metoden kalles funksjonell dataanalyse. Den er relativt ny, og har vært brukt blant annet innen nevropsykologi og bevegelsesanalyse.


Vi har for eksempel strengere regler for målingene, men ingen kan fortelle meg hvor mye strengere, og hvilket antall målinger jeg skal forholde meg til. Min erfaring viser at folk generelt vet lite om svangerskapsdiabetes og farene det medfører. Sammenhengen mellom lite fysisk aktivitet, overvekt og diabetes er kjent. Forskerne har sett på hvordan svangerskapsdiabetes oppstår hos kvinner og hvordan denne sykdommen påvirker barna.


Poenget vårt har vært å forstå hvordan diabetes i svangerskapet kan påvirke helsen til barna gjennom hele livet. Det er derfor spesielt viktig å ta gode valg når du er gravid. En sunn livsstil gir kroppen det beste utgangspunktet for at graviditeten skal være optimal for deg og fosteret.


Denne testen vil indikere blodsukkernivået. Dersom en gravid sliter med angst, depresjoner eller har det vanskelig, så skal man ta det på alvor – både med hensyn til henne og fosteret. En kjempestresset mor vil selvsagt ha en innvirkning på hvordan barnet får det etterpå, men effekten direkte fra mor til barn er nok ikke så stor som man tidligere har trod sier hun.


Den nederlandske sykepleieren har holdt TED-foredrag om hvordan tiden i mors mage og fødselen påvirker livene våre. Like før sommeren talte hun på en konferanse med over tusen leger og sykepleiere i Brasil. Nå besøker hun Norge, der publikum forventes å være atskillig færre. Viktig å skille hvilke type karbohydrat det er snakk om.


Raske som fra sukker og hvetemel er ikke bra men langsomme påvirker ikke blodsukker i sanne. Fosteret får all sin næring fra deg. Hvis du som gravid drikker alkohol, suges det raskt opp i blodet og går ufortynnet over til fosteret via morkaken. Etter noen få minutter har fosteret like høy promille som deg. Ingen vet hvor mye alkohol som skal til før det oppstår skade hos det enkelte barnet.


Legger ved noen linker om virkninger av amfetamin og virkninger av benzodiazepiner. I disse artiklene kan du også lese om hvordan bruk kan påvirke foster under svangerskap.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg