onsdag 16. november 2016

Smerter i magen og ryggen

For halvannet år siden begynte jeg å få smerter i ryggen og øverst i magen. Smertene minnet litt om hol men det dekket altså hele ryggen under skulderbladene og ned til hofta og helt øverst i magen. Nærmeste jeg klarer å beskrive smertene er som om noen prøver å stramme et belte rundt meg slik at det føles ubehagelig å puste normalt. Smerter eller ubehag lokalisert til flanken, dvs.


I noen tilfeller kommer magesmerter egentlig fra organer i brystet eller fra en generell sykdom i kroppen.

Det er imidlertid ikke alltid slik at magesmerter har en organisk årsak. Ikke sjelden kan stress, bekymringer, sjelelige og sosiale problemer lede til ubehag og smerter i magen. Hvor smerten sitter kan ofte si noe om opphavet.


Likeledes kan smerte fra magen av og til stråle ut i ryggen , opp bak skulderbladene eller ned i lyskene eller bena. Sterke smerter ledsages oftest av kvalme. Hvordan oppstår akutte magesmerter?


Magesmerter skyldes som oftest at nervefibre som er spesialisert for smerteimpulser sender signaler fra magen til hjernen.

I og med at du både får smerter i ryggen og magen , så kan smertene komme fra nyrene og urinveiene. Her kan det være snakk om infeksjon, grus eller stein. Dette er imidlertid ofte svært sterke smerter.


Jeg tror ikke smertene i rygg og mage har noe forbindelse til den hovne kymfeknuten, men feber kan ofte følge med en infeksjon i urniveiene. Ubehaget eller smertene kan ledsages av oppfylthet, tidlig metthetsfølelse, oppblåsthet, kvalme, brekninger, sure oppstøt og halsbrann. Disse sitter som regel øverst i magen og kan stråle bakover til ryggen. Som oftest er det jevn, kraftig verk, som etter hvert sprer seg til hele magen. De fleste blir kvalme og brekker seg, og noen får feber.


Da utvider tarmene seg og kan ligge og trykke mot muskler i ryggen også, ikke bare gi smerter i mageregionen. Om du har mye vondt i ryggen så kan det være at du bør få levert en urinprøve til legevakten for å sjekke om du kan ha pådratt deg en urinveisinfeksjon, da den i noen tilfeller også kan gi lignende symptomer. Stikkende smerter i siden Du har sikkert opplevd å få hol men her snakker vi om noe helt annet.


Hvis du opplever stikkende smerter som tiltar over timer eller dager, kan det være snakk om blindtarmbetennelse. Da befinner smertene seg nederst på høyre side av magen. Det er vanlig at man har smerter langsmed skulderbladene og i skuldrene.


Dette kan igjen gi prikking eller en nummen følelse i armene, og det kan være vondt å trekke pusten dypt.

Mange opplever mye stivhet og smerter i øvre del av ryggraden, den delen som kalles brystryggen. Når smertene stråler ut til ryggen og også er tilstede om natten styrkes mistanken om magesår. Likeledes vil pasienter som har smerten lokalisert til ett punkt de kan peke på, oftere ha magesår enn pasienter med diffuse smerter som vandrer rundt på forskjellige steder. Mange kvinner opplever smerter i ryggen og magen når de har menstruasjon.


Disse smertene kan ofte overlappe og gjøre ubehaget ekstra stort. Dette skyldes primært hormonelle forandringer og muskelspenninger. Forsøk å finne avlastende stillinger – akuttstillinger – for eksempel å ligge flatt ut med bena lagt oppå en stol. Ved akutte smerter legges en ispose på det mest smertefulle stedet i ca.


Dette kan gjentas 5-ganger daglig med en times mellomrom de første 2-dager. Det er viktig å vite at vondt i ryggen sjelden skyldes en alvorlig lidelse og at det ofte forsvinner i løpet av noen få dager. Det er helt normalt å ha vondt i ryggen iblant, men spesielt hos yngre menn kan ryggsmerter i verste fall være kreft.


Styrken av smerte ei kvinne kjenner treng ikkje stå i høve til utbreiinga av endometriose. Somme kvinner kan ha lita eller inga smerte sjølv med sterkt utbreidd endometriose, andre kan ha sterke smerter sjølv om tilstanden berre finst i små område. Magesmerter kan komme av så mangt, og det kan avhenge av hvor i magen du har vondt.


Opplever du gjentagende smerter de samme stedene i magen , og det kan være nyttig informasjon å ta med seg til legebesøket. For eksempel kan du være oppmerksom om smertene sitter i øvre eller nedre av magen , tipser Kvenshagen. Føles nesten som menssmerter, men jeg har aldri hatt noe særlig menssmerter. Går på cerazette p-piller som gjør at jeg ikke har noen kraftige blødninger og ikke smerter hvis jeg først har en liten mellomblødning.


Smertene har tendens til å stråle bak til ryggen. Enkelte merker ikke smerter. Smertene kan hos noen utløses av måltider. En del føler lindring ved å bøye seg forover.


Skarpe smerter med tilhørende hogg i ryggen (som om musklene plutselig griper tak i ryggen ) – Verking i nedre del av korsryggen – ofte som et belte over ryggen eller som en stor sirkel i nedre del av korsryggen. Vanligste årsakene til vondt i korsryggen. Smertene skyldes trolig en overproduksjon av prostaglandiner (en gruppe umettede fettsyrer) som får livmoren til å trekke seg sammen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg