tirsdag 22. november 2016

Fete fisker

Fete fisker inneholder 7- av det verdifulle fiskefettet. Disse fiskene gir deg også godt med vitamin D. Fiskekjøttet er fast og går ikke så lett i stykker under tilberedningen. Fet fisk er derfor velegnet til woking, steking og grilling.


Klikk på en fisk for å få opp informasjon om den. Det aller beste er altså å kombinere de fete og de magre fisketypene og få et variert kosthold med ulike proteinkilder og rikelig med andre nyttige næringsstoffer, sier Bugge i en tidligere KK-sak.

Fet og mager fisk - en liten oversikt: Ja, hva er det du har fått på kroken da? Er det en fet eller en mager fisk? Inndelingen av fisker kan variere noe fra verk til verk, blant annet deler noen beinfiskene i to klasser, strålefinnefisker og kjøttfinnefisker, der i alle fall den første av dem representerer en monofyletisk gruppe, mens kjøttfinnefiskene har gitt opphav til panserpaddene i devon, og derved fortsatt er parafyletiske. I fiskedisken kan du velge mellom flere fete fiskeslag til middag. De vanligste er makrell, sil laks og ørret, men brisling er også en fet fisk som kan spises middag.


Kort fortalt, skal du spise både næringsrikt og ta hensyn til miljøet, så er sild det beste valget du kan ta. Hos fisker som lever vesentlig av plantekost er magesekken borte, mens tarmen – hvor absorpsjonen av næringen skjer – er sterkt forlenget. Et eksempel her er karpefiskene. Magre fisker inneholder lite fett (0- ).

Skal du få i deg vitamin D fra disse fiskene, må du bruke fiskeleveren. Ikke så utfyllende, men jeg tror dette stemmer på de vanligste fiskeslagene i hvert fall. Både mennesker og fisk kan komme tidlig i puberteten om de spiser for mye. Likheter i grunnleggende metabolske prosesser gjør at fiskeceller kan bli et redskap for å lære mer om fedme hos mennesker.


Dette er unaturlig kost for karpen, og resultatet var at karpene ble svært fete. Ifølge Opplysningskontoret for fisk og sjømat så vil fet fisk ha et større innhold av omega-3-fettsyrer samt vitamin D. Mager fisk har mindre omega-3-fettsyrer enn de fete fiskesortene, men er likevel en god kilde til omega- og i tillegg innholder magre fiskesorter ekstra mye jod. Halvfet fisk inneholder 2- fett (2-g fett per 1g rå filet).


Typiske halvfete fisker er uer, steinbit, vårmakrell, røye, kveite og sjøørret. I denne gruppen finner du vinter – og sommersil høstmakrell, ål, brisling, ørret og laks. Makrellen er nettopp en sånn råvare som vi bør spise mer av.


Både fordi den er bra for kroppen, den er billig og – ikke minst – den er en bærekraftig ressurs. Det er bøtter og spann av denne nydelige, fete fisken der ute, og blant fete ville fisker er denne også den med minst giftstoffer. Alle pasientinformasjonene er basert på artikler skrevet for leger i Norsk Elektronisk Legehåndbok (NEL) og forfattet av NEL-redaksjonens leger, med mindre annet er oppgitt. Hun forklarer at eksempler på fete fisker er laks, ørret, makrell og sild.


Torsk, sei og hyse er eksempler på magre fisker. Saken fortsetter under bildet. Fett er en spesiell type estere som er bygd opp av alkoholen glyserol og tre fettsyrer.


De tre fettsyrene kan være forskjellig bygd slik at fettmolekylene kan bli store og komplekse.

Poteter og fete fisker er kroppens gode hjelpere. Fra fete fisker som laks, sild og makrell fr du spesielt marine omega 3-fettsyrer og vitamin. Eksempler p mager fisk er torsk, sei, lyr, hyse og brosme.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg