onsdag 16. november 2016

Frukt og grønnsaker

Opplysningskontoret for frukt og grønt – frukt. Les om hvordan vi håndterer personvern. Du bør derfor alltid skylle frukt , grønnsaker , salat, spirer og krydderurter før du spiser det. Les mer om Oppbevaring av frukt og grønnsaker.


Forbruk av grønnsaker , frukt og bær.

På bakgrunn av ulike typer statistikker er gjennomsnittlig totalt inntak av grønnsaker , frukt og bær blant voksne anslått til ca. Det stilles krav til produksjon av næringsmidler gjennom hele matkjeden, herunder primærproduksjon av for eksempel korn, frukt , bær og grønnsaker. Generelle hygienekrav er fastsatt i forskrift om næringsmiddelhygiene. Cantaloupe melon, appelsin, rabarbra, bjørnebær, multer og bringebær er eksempler på frukt og bær du fint kan inkludere i et lavkarbo-kosthol sier ernæringsfysiologen.


Av grønnsaker er spinat, asparges, avokado og oliven eksempler på grønnsaker som inneholder mindre karbohydrater. Har du god tilgang på rimelige grønnsaker i sesongen, kan det lønne seg å lagre en del i fryseren. De aller fleste grønnsakene må forvelles før frysing for å få et så godt resultat som mulig, både smaksmessig og næringsmessig.


De kan bare lagres kort tid og sendes raskest mulig ut til forbruker.

Lagringstida for poteter og grønnsaker avhenger av værforhold under høsting og forhold på lageret. Epler og pærer sendes raskt ut i markedet for å selges i tollfri periode (aug-nov). SESONGKALENDER FOR BÆR, FRUKT OG. Både kreft og hjerte- og karsykdommer utvikles over lang tid. Myte 4: Frukt og grønnsaker inneholder ikke lenger like mye næringsstoffer som før.


Dette er ikke tilfelle i Norge, hvor myndighetene systematisk har analysert både norske og importerte frukt og grønnsaker og ikke påvist noen nedgang i næringsinnholdet. Du kan lese mer om dette her. La grønnsaker og frukt være en del av alle dagens måltider. Halvparten av dine fem om dagen bør være grønnsaker.


Frukt , bær og grønnsaker inneholder vanligvis lite energi, mye fiber, vitaminer som vitamin A, C, E og folat, og mineraler som kalium. Mange grønnsaker må kokes ett til to minutter før de kan tørkes, ellers blir holdbarheten altfor kort og de kan bli dårlige før de rekker å tørke nok. Paprika og purre kan tørkes direkte, men stort sett alle andre grønnsaker bør kokes. Ellers er framgangsmåten den samme som for frukt. Grønnsaker , opprinnelig betegnelse på grønne deler av urteaktige planter til mat, men brukes nå også om andre plantedeler, for eksempel røtter, løk, blomsterstand (blomkål, brokkoli), umodne frukter (agurk, bønne, ert), modne frukter (tomat) og modne frø (bønne, ert).


Her til lands blir avokadoen spist med salt og pepper, som en grønnsak , fordi den ikke er søt. Men i hjemtraktene i Mellom-Amerika blir den brukt som en frukt i søte desserter.

Det kan altså i noen tilfeller være vanskelig å vite hva forskjellen er på en grønnsak og en frukt. Bli kjent med Mons og Mona. Og gjennom figurene lærer barna om frukt , bær og grønnsaker , - om hvordan de ser ut og hvordan de smaker. Poteter, grønnsaker , frukt og bær.


Obs: Tabellene viser næringsinnhold per 100g spiselig, skrelt vare (ca 1dl hvis flytende). Listene er lite hjelpsomme, og blir tildels dekket av bildene – kan disse flyttes til egen artikkel (liste over frukter , el.)? Frukt finnes i alle tenkelige farger, størrelser, fasonger og smaker. Du har garantert din favoritt, og det finnes sikkert en type du enda ikke har prøvd.


Frukt inneholder en rekke næringsstoffer, og de aller fleste av oss bør doble inntaket vårt. Det burde ikke være så vrient, for frukt smaker fantastisk!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg