mandag 28. november 2016

Halsbetennelse

Akutt halsbetennelse skyldes i de fleste tilfeller et luftveisvirus. Det er en tilstand som vanligvis går over av seg selv, men noen ganger tilkommer bakterieinfeksjon som krever antibiotika. Halsbetennelse er en betennelse i mandlene i svelget.


Sykdommen kan skyldes virus eller bakterier. Les mer på apotek1. Symptomer er sår og vond hals og smerter ved svelging.

Hva er halsbetennelse med streptokokker? Streptokokker er den vanligste årsaken til bakteriell halsbetennelse. Ofte forutgås bakterieinfeksjonen av en virusinfeksjon, en forkjølelse, med lett ubehag i halsen. Det er noen tiltak som kan minske plagene mens halsen blir bedre.


Både virus og bakterier kan forårsake en halsbetennelse. Det som hjelper mot selve halsbetennelsen er antibiotika, men det finnes kjerringråd som lindrer smertene. Kald drikke og is kan virke lindrende på sår hals.


Vanlege symptom er sår hals og feber. Når det skuldast bakteriar frå gruppe A-streptokokkar blir det vanlegvis kalla streptokokkhalsinfeksjon.

Diagnosen halsbetennelse stilles ved hjelp av typiske trekk ved sykdommen og laboratoriske undersøkelser er derfor ikke alltid nødvendig. Som oftest skyldes halsbetennelse en virusinfeksjon, men noen ganger er bakterier årsaken. Hvordan smitter halsbetennelse ? Virus er den hyppigste årsaken til sår hals, og noen virus kan gi kraftige halsinfeksjoner som for eksempel kyssesyke.


Dersom du har hyppige halsbetennelser, kan det være en fordel å fjerne mandlene. Vil du sitere denne artikkelen? Kopier denne teksten og lim den inn i litteraturlisten din: Winther, Finn Ø. Du bør aldri bruke informasjon fra Internett, inkludert , som eneste kilde til avgjørelser eller tiltak i helsemessige spørsmål. Ved legemiddelspørsmål bør du rådspørre apotek eller lege, ved helsespørsmål relevant autorisert helsepersonell, og ved dyresykdom bør du rådspørre veterinær.


Finn klinikker, priser og les anmeldelser. Tilstanden skyldest oftest virus, men kan også skyldes bakterier (streptokokker). Typiske symptomer er halssmerter, feber, hovne lymfeknuter på halsen og hodepine.


Bakteriell halsbetennelse krever antibiotikabehandling, mens halsbetennelse som forårsakes av virus kun trenger. Har du halsbetennelse så kommer det ofte også med høy feber. Smertene er kanskje det verste, så her er et kjerringråd som skal lindre dem. Den kommer som regel sammen med en forkjølelse, så barnet hoster litt, kan ha hodepine og feber. Både etiologisk, klinisk, diagnostisk og behandlingsmessig er faryngitt og tonsillitt svært like, og ofte foreligger tilstandene samtidig (faryngotonsillitt).


Du får ofte feber og kan kjenne at lymfekjertlene rett under kjevelinjen er hovne. De fleste halsinfeksjoner skyldes virus.

Det hender at halsbetennelse går over av seg selv etter 3-dager, men i mange tilfeller kreves det behandling hos lege. Zyx SmerteSTILLENDE for halsen! Zyx lindrer smerte og irritasjon i munn og svelg hos voksne og barn over år.


Skal ikke brukes av yngre barn, gravide, ammende, astmatikere, eller de som er overfølsomme mot noen av innholdsstoffene eller mot salisylsyre. Det er en slimhinneirritasjon i øvre luftveier og øvre del av fordøyelseskanalen. Den er som regel forårsaket av et virusangrep, men årsaken kan også være bakterier.


Vi har to oversettelser av halsbetennelse i bokmål-engelsk ordbok med synonymer, definisjoner, eksempler på bruk og uttale.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg