torsdag 10. november 2016

Høy urinsyre

Urinsyrenivåer avgjøres i stor grad av ikke-påvirkelige faktorer, som utskillelse i nyrene. Påvirkelige faktorer, som kostholdet, påvirker nivået i mindre grad. Som regel vil medikamentell behandling være viktigst for å redusere patologisk høye nivåer av urinsyre , men kosthold og andre livsstilsfaktorer er viktige supplement. Vanligvis er det en balanse mellom produksjon og utskillelse av urinsyre fra kroppen.


Ved urinsyregikt er det oftest for mye urinsyre i blodet. Dette skyldes som regel at utskillelsen gjennom nyrene ikke er så effektiv som normalt, men det kan også være forårsaket av for høy produksjon av urinsyre.

Jeg tar en tablett Arcoxia 120mg så snart jeg kjenner smerter og er smertefri i løpet av til timer. Har hørt at denne medisinen ikke er bra for de med høyt blodtrykk, men virker perfekt for meg. Høyt nivå av urinsyre kan være farlig for helsen din.


Det er viktig å holde urinsyren på riktig nivå, eller redusere det hvis det er høyere enn det skal være. Høye verdier sees ved stort vevshenfall, høyt inntak av puriner, økt nukleinsyremetabolisme som ved psoriasis, myeloproliferative sykdommer mv. Lave verdier sees ved behandling med allopurinol og ved alvorlig leverskade. Når mengden urinsyre i kroppen øker, kan det utskilles urinsyrekrystaller i leddene, og det oppstår akutt betennelse i leddene.


Urinsyre dannes i kroppen når du fordøyer visse matvarer og er vanligvis ufarlig. Hos noen hoper urinsyren seg opp i blodet og danner krystaller i visse ledd.

Krystallene forårsaker betennelse og smerter. Ikke alle med høy konsentrasjon av urinsyre i blodet får urinsyregikt, men sannsynligheten øker med mengden. Akutt artritt ved urinsyregikt skyldes høyt nivå av urinsyre i blod og vev. Urinsyregikt skilles fra høyt nivå av urinsyre i blod uten leddbetennelse (asymptomatisk hyperurikemi).


Har du et høyt nivå av urinsyre ? Verker leddene dine og blir de betente? I tillegg til å følge råd fra legen og få en rutinemessig sjekk, anbefaler vi også å endre litt på kostholdet ditt. Vil du vite hvilke matvarer som kan bidra til å bekjempe urinsyre ? Da bør du fortsette å lese!


Ved forhøyet konsentrasjon av urinsyre i denne pasientgruppa vil utvikle sykdom ila. Lesch-Nyhan syndrom er en svært sjelden arvelig lidelse som er forbundet med høy konsentrasjon av urinsyre i blod og dermed høy risiko for utvikling av primær urinsyregikt. Hva er årsaken til forhøyet urinsyre nivå i første omgang?


Noen mennesker har en genetisk tendens til høye urinsyre nivå. Hvis du har familiemedlemmer som har hatt urinsyregikt, kan dette gjelde for deg. Enkelte medisiner, særlig legemidler som brukes til å behandle høyt blodtrykk, kan øke urinsyre nivå. Tilstanden oppstår når kroppen får et for høyt nivå med urinsyre i blodet.


Opphopingen kan skyldes økt produksjon eller redusert utskillelse av urinsyre. Hos de aller fleste pasienter blir ikke tilstrekkelig urinsyre skilt ut gjennom nyrene. Anfallene ses ved større vevsskader, operasjoner, sult, kraftig diare med væsketap, tørste, vanndrivende medikamenter, ved inntak av alle typer alkohol eller uten kjent foranledning.

Livsstilsendringer er prioritert behandling både ved høyt urinsyrenivå og ved metabolsk syndrom. Undersøkelser tyder på at over prosent av personer med urinsyregikt har metabolsk syndrom. Men det er vanskelig. Leveren kan produsere urinsyre i raskt tempo etter inntak av fruktose, et søtningsmiddel som bla. På den annen side har kroppen ingen evne til å nedbryte urinsyre , som kun lar seg fjerne ved uskillelse, det aller meste i nyrene.


Denne prosessen kan påvirkes av visse fødevarer, alkohol og flere medikamenter.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg