tirsdag 22. november 2016

Lungesykdommer symptomer

Lungesykdommer symptomer

Symptomer de fleste forbinder med lungesykdom er tung pust, en følelse av utilstrekkelig lufttilførsel (dyspne), smerter i brystet, smerter under innpust, hoste og oppspytt i form av slim eller blod. Mange av disse symptomene er også tilstede ved hjertesykdom, og oppstår da fordi et sviktende hjerte gjør lungenes oppgave mer krevende. Luftveissymptomene kan ofte være ledsaget av allmennsymptomer som slapphet og nedsatt yteevne. Lungesykdommer gir ofte symptomer i form av hoste, tungpustethet og brystsmerter.


Slapphet, vekttap og hoste med blodig oppspytt kan være tegn på alvorlig lungesykdom. Tuberkulose er den infeksjonssykdommen som tar flest liv i verden. Særlig kvinner kan også få sykdommen etter at de har blitt år. Sykdommen kan gi utslag i lunger, hu led øyne, lymfeknuter og andre organer. Det varierer hvilke organer du får symptomer fra.


I tillegg vil du føle deg trøtt, slapp og ofte gå ned i vekt. De første symptomene og plagene ved kols er ofte morgenhoste og økt slimproduksjon. Kolspasienter kan også få astmatiske anfall, fordi slimhinnene er betente og reaktive. Det innebærer at bronkiene kan reagere på kald luft, virusinfeksjoner, støv og forurensninger i lufta.


Alle pasientinformasjonene er basert på artikler skrevet for leger i Norsk Elektronisk Legehåndbok (NEL) og forfattet av NEL-redaksjonens leger, med mindre annet er oppgitt. Leversykdommer er sykdommer som forekommer i leveren. Leveren utfører en rekke viktige funksjoner i kroppen. Sykdom i leveren kan derfor arte seg på mange forskjellige vis, avhengig av hvilke funksjoner som rammes.


Symptomene på leversykdom knytter seg dels til leveren direkte, med ømhet eller smerter under høyre ribbebue, og dels til problemer knyttet til funksjonssvikten (leversvikt). Pulsoksymeter for hjemmebruk, sykehus og institusjoner. Praktisk og nøyaktig. Personen orker mindre, blir fort trøtt. Det kan også oppstå astmatiske anfall.


Bronkiene snører seg sammen slik at det blir enda tyngre å puste. Slim fra lungene kan være et tegn på kols. Slimete hoste om morgenen er ofte det første tegnet man merker på sykdommen.


De fleste vil nok ha fått såpass mye symptomer lenge før dette opptrer at de vil ha søkt lege før det kommer så langt, sier Refvem. Det er mange forskjellige former for lungefibrose hvis man inndeler etter årsaker til tilstanden. Lungene, organ for respirasjon (åndedrett).


Et voksent menneske i hvile trekker pusten 12–ganger i minuttet og opptar ved hver innånding (inspirasjon) cirka 5ml luft. Her kan du lese en kort oppsummering av lungebetennelse, samt symptomer , behandling, ulike typer lungebetennelse etc. Lungebetennelse kan variere fra lette symptom til alvorlig sykdom.


Ulike pneumokokk-bakterier er den vanligste årsaken til lungebetennelse. Barn og eldre kan ha andre symptomer enn voksne. Ved nedsatt allmenntilstand eller smerter i brystet, er det viktig å få medisinsk hjelp raskt. Mykoplasma- og klamydia-bakterier kan gi atypisk.


Lungesykdommer symptomer

Sykehistorien får lungelegen rede på gjennom å intervjue deg. Innholdet i samtalen bestemmes selvfølgelig av dine aktuelle plager. Det overordnede målet for legen er å få en klar fremstilling av symptomenes art og tidsmessige utvikling.


Fremtredende symptomer er gjerne hoste, heshet, tungpustethet. Ved kols blir luftveiene trange, hovne og delvis blokkerte av slim. Det går greit å puste inn, men det er strevsomt å puste luften ut igjen. Symptomene varierer litt fra person til person og man kan ha gode og dårlige dager. Andre har mer stabile symptomer.


Lungesykdommer symptomer

Disse betennelsescellene påvirker både muskelceller og slimceller som medfører at muskelcellene i luftveiene trekker seg sammen, og slimcellene produserer økende grad av slim, sier lege med spesialisering i lungesykdommer ved Glittreklinikken, Odd-Magne Fjeldstad. Han er også Lommelegens svarlege på spørsmål om lungesykdommer.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg