onsdag 24. september 2014

Tarmkreft dødelighet

Ved tarmkreft er det viktig med en god tidlig diagnose. Norge ligger bare midt på treet når det gjelder nedgang i dødelighet av sykdommen de siste årene. Her ser du et røtngenbilde av en mage.


Tarmkreft dødelighet

Norge enn det som er observert i de andre nordiske landene. Det er anbefalt å foreta en koloskopi undersøkelse av tarmen som en masseundersøkelse av befolkningen for å forebygge tarmkreft og behandle tarmkreft i tidlige stadier. Mange tilfeller av tarmkreft utvikler seg via forstadier via polypper i tarmen. Tykktarmkreft er dessverre blant de kreftsykdommene med høyest dødelighet.


Dette skyldes som oftest at det oppdages for sent, fordi de fleste kreftsvulster først gir symptomer på et fremskredent tidspunkt. Vi kjenner ikke årsaken til dette. Det viser en ny, stor studie fra Kreftregisteret. Antallet menn og kvinner som får kreft øker kraftig.


Tarmkreft dødelighet

Det gledelige er at antallet som overlever kreft øker og de som ikke helbredes lever lengre og ny behandling gir bedre livskvalitet. Men det er store forskjeller, og noen store suksesser. Dette er status for Norge på Verdens Kreftdag 4. Forekomsten er høyest i aldersgruppen 80–år, men sykdommen kan opptre i alle aldersgrupper. Kreft i tarmen kan gi symptomer som blod eller slim i avføringen, diaré eller forstoppelse, magesmerter, følelse av å være oppblåst eller allmennsymptomer som slapphet. Faktorer som kan øke risikoen er: fysisk inaktivitet, overvekt, høyt alkoholforbruk, røyking, høy alder, polypper og adenomer i tarmen som ikke blir behandlet, betennelsessykdommer som ulcerøs kolitt og crohns sykdom, tidligere strålebehandling mot bekken og tidligere tarmkreft.


Med dagens kreftforekomst og - dødelighet vil om lag hver tredje nordmann bli diagnostisert med kreft før de blir år gamle. Målsettingen med screening mot tarmkreft er å redusere forekomst og dødelighet av sykdommen i befolkningen ved å finne og fjerne forstadier til kreft, og finne kreft i en tidlig, symptomfri fase, noe som gir færre krefttilfeller, bedre prognose og redusert dødelighet. Langtidsresultater fra store randomiserte studier på sigmoidoskopi og guaiac basert FOBT (gFOBT) har vist redusert dødelighet av tarmkreft for gruppen som tilbys screening sammenlignet med de som ikke får et slikt tilbud 12. Imidlertid er effekten usikker for. Her kan du lese om symptomer, årsaker, forebygging, undersøkelser og behandling av kreft.


Tarmkreft dødelighet

Du finner gode råd du kan ta med deg i møte med legen og informasjon om oppfølging etter avsluttet behandling. Hvert år rammes ca. Dødeligheten er høy. Tidligere behandling kan redde liv. Svulster i tarmen vil ofte blø, men så lite at man ikke kan se det.


Assisterende generalsekretær i Kreftforeningen, Ole Alexander Opdalshei, kaller tarmkreft for den tause sykdommen. Jeg hadde nettopp fylt år og var ikke i risikosonen for tarmkreft , men jeg fikk det likevel. Norge har hatt en stor økning i tarmkreft de siste femti årene og relativt høy dødelighet.


Nasjonale retningslinjer har standardisert og sentralisert behandlingen. Femårsoverlevelsen for både tykk- og endetarmskreft er rundt prosent for menn og prosent for kvinner. Bosted kan avgjøre om du skal gi avføringsprøve eller få kikkert i tarmen.


Helseministeren får 1. De aller fleste tilfellene av tarmkreft kommer uten at man kan finne noen direkte årsak, men det er likevel noen faktorer som gir større risiko for å utvikle tarmkreft : – Man vet at røyking, alkohol, overvekt og stillesitting øker risikoen. Tarmkreftscreening kan redde 7liv i året. Høyt inntak av prosessert mat som pølser kan øke risikoen. Screening reduserer dødelighet. Kjell Magne Tveit forteller at man kan ha tarmkreft uten å ha plager i det hele tatt før det har gått ganske langt.


Derfor har det vært forsket mye på screening for å oppdage dette tidlig, før det gir symptomer, sier han. Forskningen viser at slik screening kan redusere dødeligheten av tarmkreft. Endetarmskreft er kreft primært utviklet i endetarmen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg