torsdag 25. september 2014

Oppkast feber barn

Høy feber og oppkast hos barn kan tyde på flere ting. Ved feber og oppkast må foreldre først og fremst forsøke å få barnet til å drikke. Oppkast hos barn Hvorfor kaster barnet mitt opp? Den vanligste årsaken til oppkast hos barn er mageinfeksjoner. I slike tilfeller er oppkastet ledsaget av diare og feber.


Hos barn under år begynner dette gjerne med plutselig oppkast , med diaré og feber etter hvert. Barn under år blir dårligst, og de har som regel feber ved en mage-tarminfeksjon. De minste barna kan ha 3-slike infeksjoner i løpet av en vinter fordi de har liten immunitet mot slike virus.


Smerter i seg selv kan gi kvalme og oppkast. Hoste, feber og overspising er noen andre årsaker til kvalme og oppkast hos barn. Når bør man oppsøke lege?


Oppkast feber barn

Ved kvalme og oppkast hos et barn som er uforklarlig, assosiert med nedsatt allmenntilstand eller som er ellers påfallende, bør man søke lege for videre utredning. De fleste gangene barn kaster opp skyldes det en mageinfeksjon. Mageinfeksjoner forårsakes oftest av virus. Infeksjonen varer bare en kort tid. Den største fare ved oppkast er dehydrering (væskemangel).


Hvis et barn får feber i løpet av de første tre levemånedene, kan barnet være alvorlig sykt og du må kontakte lege. Eldre barn kan ha høy feber uten å være særlig plaget eller alvorlig syke. Barn kan også være alvorlig syke uten feber. Akutt hodepine med høy feber skyldes som regel virusinfeksjon, for eksempel influensainfeksjon.


Barnet bør undersøkes av lege med en gang. Vanlige navn på dette er magesjau, farang, omgangssyke og mageinfluensa. Det er en gruppe infeksjoner som skyldes forskjellige virus som gir infeksjon i magen og tarmene. Det hele starter gjerne med høy feber og frysninger.


Feber er et vanlig symptom hos barn. I de fleste tilfeller er feber et tegn på infeksjon, men barn som har vært svært aktive, eventuelt som har skreket mye, kan få litt økt temperatur uten å ha infeksjon. Barn får lettere feber enn voksne.


C er for eksempel vanlig ved forkjølelse, og barn kan også få feber uten å være særlig. Barn med feber bør først og fremst av hensyn til seg selv holdes hjemme til barnet er feberfri. I noen sammenhenger kan det være ønskelig av smittevernhensyn. Diaré med eller uten brekninger. Barn med diaré kan vende tilbake til barnehagen to døgn etter at de har blitt symptomfrie.


Dette gjelder også bleiebarn. Hikke, feber og oppkast er blant de mest vanlige plagene babyer har i løpet av livets første måneder. Disse tilstandene kan oppstå sporadisk i flere år og er ganske normale. Les mer om hvordan foreldre kan behandle barn med hikke, feber og oppkast her!


Oppkast feber barn

Eventuelt dehydrering og nedsatt allmenntilstand. Ved virale gastroenteritter ofte samtidig infeksjon i øvre luftveier eller mellomøre. Hypertrofisk pylorusstenose. Karakteristiske sprutbrekninger. Barn i barnehage bør på samme måte holde seg hjemme ved symptomer, og ikke sendes i barnehagen igjen før det har gått timer etter at oppkast og diaré gir seg.


Passerer feberen grader og barnet er preget av den høye temperaturen kan det være aktuelt å gi febernedsettende for å bedre allmenntilstanden. Nei, det er ikke noe vi anbefaler. Så når barnet er feberfritt og klart til å gå i barnehagen, er det ingen grunn til å vente en ekstra dag.


Dessuten får mange barn litt høyere kroppstemperatur på kveldene uten at det er feber.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg