mandag 22. september 2014

Mineraler kroppen trenger

Her finner du det du trenger å vite om viktige mineraler for kroppen , og deres funksjoner. Mineraler og sporstoffer. De fungerer som byggesteiner i kroppen. Sporstoffer er mineraler som vi trenger veldig små mengder av.


Molybden (Mo) er et sporstoff ( mineral ) som kroppen trenger , men man vet lite om hvilken effekt det har. Molybden finnes i melke- og kornprodukter og noen grønnsaker. Innholdet av molybden i matvarer vil variere etter jordsmonn.


Man kjenner ikke til mangelsykdommer. De har forskjellige funksjoner. Dersom du får i deg for lite magnesium kan du oppleve hodepine,. Anbefalt daglig inntak av de ulike mineralene varierer fra noen mikrogram (milliondels gram) til cirka ett gram.


Mineraler kroppen trenger

Man skiller gjerne mellom mineralstoffer som kroppen trenger. Menneskekroppen trenger vitaminer og mineraler for å overleve. Det finnes to hovedtyper vitaminer. Vannoppløselige og fettoppløselige. Næringsstoffene kan deles inn i seks hovedgrupper.


Karbohydrater, proteiner og fett gir kroppen energi. Spiser du sunt og variert, er sjansen stor for at du får i deg det kroppen trenger av næringsstoffer gjennom det daglige inntaket av mat og drikke. Vitaminer, mineraler og vann er livsnødvendige. Vitamin A setter kroppen i stand til å ta opp protein.


Mineraler kroppen trenger

Får man ikke i seg de essensielle, kan man få fysiologiske symptomer. Jern, sink, selen og krom er eksempler på spormineraler. Hvis man har for lite inntak av mineraler i forhold til anbefalingene kan det med føre ulemper for helsen og ulike mangeltidlstander. Ved hard trening og perioder med stress forbruker kroppen mer av viktige vitaminer og mineraler.


Jod (I) er et nødvendig mineral kroppen kun trenger små mengder av daglig. Over av all jod i kroppen finnes i skjoldbruskkjertelen (thyreoidea). Hva gjør jod for kroppen ? Kroppen er avhengig av tilførsel av jod. Jod er nødvendig for dannelse av thyreoideahormonene tyroksin (T4) og trijodthyronin (T3).


Mineraler kroppen trenger

Hva gjør selen for kroppen ? Selen må tilføres via kosten. Hvorfor trenger vi vitaminer? Vitamin K kan dannes av naturlige bakterier i tarmen, og vitamin D kan lages i huden ved hjelp av sollys.


Vi vil likevel oftest ha behov for tilskudd av disse vitaminene. Nikkel, bor og silisium er eksempler på dette. Eksempler er jodid til bordsalt og flourid til drikkevann. Et voksent menneske har behov for en liten mengde slike mineraler hver eneste dag, for å unngå mangelsykdommer.


De må derfor tilføres via kostholdet. Enkelte stoffer som for eksempel kalsium og magnesium trenger vi i større doser, mens sink, jern, krom og kobber trengs i mye mindre doser.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg