mandag 22. september 2014

Bipolar lidelse symptomer

Tyngden og den omsluttende effekten av en vektdyne kan bidra til bedre og dypere søvn. Kjøp din vektdyne her og få gratis frakt! Bipolar lidelse deles inn i to typer, type og type 2. Har du bipolar lidelse type opplever du mer enn én episode av depresjon og mani.


Du opplever episoder med depresjon og hypomani. Personer med bipolar lidelse har en tendens til å svinge mellom maniske og depressive episoder, men hos de fleste er det oftest.

En som har en bipolar lidelse kan ha store svingninger, og tilstanden pendler mellom dyp depresjon og passivitet til oppstemthet og en svært aktiv væremåte - også kalt mani. Hva er bipolar lidelse ? Ordet bipolar betyr to poler, og viser til humørsvingninger mellom å være høyt oppe og langt nede. Det er normalt å ha humørsvingninger, men ved en bipolar lidelse er svingningene mye større enn hos folk flest. Tidligere ble bipolar lidelse kalt manisk-depressiv lidelse.


Bøen legger til at ved bipolar lidelse vil angstplagene komme i episoder, i motsetning til ved rene angstlidelser der plagene er mer konstante over tid. Noen kan også ha primært kroppslige symptomer , eksempelvis redusert energi, kroppssmerter eller fordøyelsesbesvær. Har du slike tegn er det dermed ikke sikkert at du får en bipolar lidelse på sikt.

Mild depresjon eller oppstemthet. Denne typen opplevelser er ikke uvanlige i ungdomsårene. Depresjon over noen dager i strekk, eller over lenger tid men med færre symptomer , er vanlig hos mennesker som etter hvert utvikler bipolar lidelse. Ved bipolar lidelse type opplever du ikke episoder med mani, men det som kalles hypomani. Men man kan også få tilstanden uten at man har noen i slekten med samme diagnose.


Tilstanden utløses ofte av stress, bruk av rusmidler, søvnmangel eller belastende livshendelser. Dersom du allerede har en bipolar lidelse , er det viktig å forebygge kraftige påkjenninger som kan utløse en ny episode. Hovedsymptomene på bipolar. Tidlige varselstegn ved bipolar lidelse De tidlige varselstegn ved bipolar lidelse dreier seg om de symptomer og endringer i adferd som viser seg forut for selve sykdomsfasen.


Det kan være endringer i søvnmønster, stemningsleie, energinivå eller tanke- og adferdsmønster. I denne type forekommer ikke maniske episoder (se figur 1) I de tilfælde, hvor man har symptomer som i bipolar lidelse type II og hvor de depressive symptomer ligeledes er svage, defineres tilstanden som cyclothymi. Denne gruppen lidelser sammenfattes også ofte under begrepet bipolar spektrum-lidelser. Internasjonale forekomststudier viser svært forskjellige resultater på grunn av ulike definisjoner og krav til funksjonsnedsettelse, men en metaanalyse angir knapt prosent bipolart spektrum hos barn og tenåringer.


For å stille diagnosen må den maniske episoden ha vart i minst uke, men ubehandlet kan den vare i mange uker. Undersøgelser viser, at en bipolar lidelse er den mest arvelige psykiske lidelse , der findes, efterfulgt af skizofreni. Men der er mange forhol som spiller in som man i dag ved for lidt om.


Det er et samspil mellem genetisk disposition og miljø, som udløser lidelsen. Typiske tegn på lidelsen er tydelige svingninger i humøret.

Ofte vil du oppleve å ha episoder med depresjon. Dette vil veksle med perioder med normalt (eutymt) humør uten symptomer , og perioder med oppstemt humør (mani eller hypomani). Folkesykdommen bipolar lidelse og særlig type II av lidelsen har mange symptomer som ofte er vanskelig å skille fra vanlig depresjon, såkalt endogen depresjon. Halvparten av disse pasientene får derfor ikke stilt riktig diagnose og mottar lite virksom behandling.


LES ARTIKKEL OM Å LEVE MED BIPOLAR LIDELSE , OG OM Å LEVE MED EN SOM HAR BIPOLAR LIDELSE HER.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg