torsdag 18. september 2014

Betennelse i øregangen

Huden i øregangen er veldig følsom, og noen mennesker får lett eksem eller betennelse i øregangen. Hårsjampo eller vann som kommer inn i øregangen når du vasker håret eller bader, er en meget hyppig årsak til eksem. Har du først fått eksem i øregangen , går det lett betennelse i huden. Disse er som regel fjernet ved bading eller overdreven ørerensing.


En annen viktig årsak er skade på øregangen. Hvordan oppleves en slik betennelse ?

Dette er en betennelse i huden som kler øregangen fra det ytre øret og helt inn til trommehinnen. Tilstanden gir ofte intens kløe og ubehag i øregangen. Smerter forekommer også, og smertene kan i enkelte tilfeller være sterke. Som regel vil det renne puss eller væske ut av øret. Legen kan da rense øregangen forsiktig før du starter behandling med øredråper.


Ting du kan gjøre selv. Du kan ta smertestillende legemidler, for eksempel paracetamol eller ibuprofen. Spør legen om hvor lenge du bør vente før du svømmer igjen.

Ved slik betennelse i albuen oppstår det i løpet av kort tid en hevelse i området som gir trykk og sprengfølelse. Plagene forverres når du bøyer albuen. Noen ganger kompliseres betennelsen med bakterieinfeksjon. Ytre ørebetennelse eller ekstern otitt er en betennelse i det ytre øre og øregang.


Sammen med mellomørebetennelse kalles ytre ørebetennelse ofte bare ørebetennelse. Sykdommens hovedkjennetegn er betennelse i huden i øregangen med tilhørende hevelse og smerte, og ved infeksjon kan øregangen tettes helt med opphovnet vev og puss. Forskjellige typer eksem kan gi betennelsesforandringer i øregangen , for eksempel lokalt kontakteksem eller eksem som ledd i en generell hudsykdom, slik som atopisk eksem, seboreisk eksem og psoriasis. Betennelse i ytre øregang skyldes eksem, infeksjon eller en kombinasjon av dette.


I vanlig språkbruk brukes ørebetennelse nesten. Den medisinske betegnelsen på øregangsbetennelse er ekstern otitt. Hvis betennelsen sitter lengre inn i øret er det en mellomørebetennelse. Praktisk otoskop for hjemmebruk.


Lar deg lyse og se inn i ørene. Den antimikrobielle sprayen gjenoppretter balansen i øret sikkert og effektivt. Etter behandling slipper du kløe og smerter i ørene.


Betennelsen ekstern otitt er en betennelse i øregangen og må ikke forveksles med den vanlige mellomørebetennelsen som ofte oppstår etter forkjølelse, spesielt hos små barn. Vanligvis er hele øregangen affisert, og forandringene kan også strekke seg ut på aurikkelen. Initialt kløe og tyngdefølelse fra affisert øre.

Etter hvert smerter og ofte sekresjon eller puss. Smertene forverres ved drag i aurikkelen eller trykk over tragus. Ved otoskopi ses huden i øregangen kraftig rød og hoven. Skal ikke forveksles med den vanlige formen for mellomørebetennelse som du ofte rammes av i forbindelse med forkjølelse.


Både voksne og barn kan rammes av betennelse i øregangen. Kun empiriske råd om å unngå all bruk av fremmedlegemer i øregangen og å holde ørene tørre. Behandle hudsykdom og allergi. Alsolsprit, unngå mekanisk rensing direkte etter vanneksponering.


Da sendes du sannsynligvis til en revmatolog, som er spesialister i autoimmune sykdommer, inkludert Polykondritt. Dersom dette er eneste stedet man har kondritt (foreløpig) kan det misoppfattes som en astma. Myringitt, trommehinnebetennelse. Hvis hullet i trommehinnen er perifert i trommehinnen, kan det gi opphav til en svulst kalt kolesteatom.


Hvorfor kolesteatomet oppstår vet man ikke helt sikkert, men man regner med at det skyldes at epitelceller fra øregangen flasser av, og kommer inn i mellomøret gjennom hullet i trommehinnen. Ved en slik prøve trigger man balansesystemet ved å spyle øregangen med kaldt og varmt vann, for deretter å se hvordan øynene reagerer. Dersom øynene ikke responderer slik de skal, betyr det at nervene ikke får sendt signalene fra balanseorganet til hjernen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg