mandag 8. september 2014

Hva er hepatitt

Akutt hepatitt kan ha et svært varierende bilde, fra subklinisk infeksjon, som forløper uten symptomer, til alvorlig fulminant hepatitt med høy dødelighet. I Norge er forekomsten høyest blant stoffmisbrukere, men det har også vært epidemier blant menn som har sex med menn. Den akutte infeksjonen er helt symptomfri hos en av tre voksne og prosent av barn under år.


Hva er hepatitt

Diagnosen stilles ved blodprøver. Inkubasjonsperioden, det vil si tiden fra smitte til eventuelle symptomer melder seg, er oftest i området til dager. Hva er årsaken til kronisk hepatitt ? Kronisk hepatitt kan bl. I noen tilfeller lykkes det ikke å finne sykdomsårsaken hos personer med kronisk hepatitt : Smittsom virushepatitt av typene hepatitt B, hepatitt C og hepatitt D. Alle som er eller har vært utsatt for risiko for smitte med hepatitt C skal tilbys undersøkelse.


Kroppen kan nedkjempe viruset på naturlig måte uten behandling. Hepatitt C virus finnes i blodet til smittede personer. I mange tilfeller skyldes hepatitt en bivirkning av legemidler eller inntak av for mye alkohol.


Hva er hepatitt

Det finnes dessuten en spesiell form for hepatitt , autoimmun hepatitt , som er ledd i en immunsykdom hvor kroppens eget immunforsvar skader leveren. Man kjenner ikke årsaken til autoimmun hepatitt. Reisende må selv sørge for tilstrekkelig beskyttelse mot hepatitt A og B. Ved utenlandsreiser anbefaler Folkehelseinstituttet vaksinasjon mot hepatitt A ved opphold i områder hvor hepatitt A er endemisk. Vaksine mot hepatitt B er nå inkludert i det norske barnevaksinasjonsprogrammet for barn født etter 1. I Norge er det mest utbredt blant stoffmisbrukere som injiserer med sprøyter og deres seksualpartnere.


Hva kan man selv gjøre hvis man har hepatitt A? Ta det med ro så lenge det er tegn på aktiv leverbetennelse i blodprøvene. Ikke drikk alkohol mens leverbetennelsen er aktiv. Spis en sunn og variert kost. Hvordan stiller legen diagnosen? Den smitter fra avføring gjennom forurenset vann og mat eller ved nærkontakt med syk person.


Hva er hepatitt

Det tar 2-uker fra smitte til sykdommen bryter ut med feber, sykdomsfølelse, apetittløshet, kvalme, ubehag i magen. Etter få dager blir pasienten gul i huden. De aller fleste blir friske uten behandling.


Om en person blir frisk fra hepatitt A, er personen immun resten av livet. Den har vært kjent i flere hundre år og var før kjent som epidemisk gulsott og var en vanlig barnesykdom i Norge. Hvor forekommer hepatitt A? Denne betingelse er ofte forårsaket av forskjellige typer hepatitt virus. Smitte kan derfor skje gjennom blodsmitte, det vil si at virusinfisert blod overføres til blodbanen til en frisk person. HBV gjev lever infeksjon med gul hud og gule bindehinner i auga som typiske symptom.


Hva er hepatitt

Personer som er utsatt for hepatitt B-smitte er hovedsaklig sprøytemisbrukere, seksuelt aktive, helsepersonell og pasienter som får hemodialyse. Som angitt under punkt er en svak respons på vaksinen, hvor det er mulighet for at det ikke oppnås beskyttelse mot hepatitt B, mer vanlig hos eldre, menn, røykere, overvektige, personer med langvarig sykdom eller personer som får enkelte former for legemiddelbehandling.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg