mandag 1. september 2014

Cøliaki kosthold

Gå ned i vekt fort uten å sulte deg selv. Denne artikkelen gir deg råd om hvordan du håndterer ulike utfordringer knyttet til disse kostrestriksjonene. Har du cøliaki , vil mat som inneholder gluten, skape en betennelse i tynntarmen din.


Sykdommen er kronisk, men de aller fleste blir helt symptomfrie med et glutenfritt kosthold. Usunt kosthold og psykiske plager var forklaringene legen først ga henne.

Flere måneder senere fikk hun riktig diagnose - cøliaki. CØLIAKI : Tåler du ikke gluten, kan brød være én av matvarene du reagerer på. Cøliaki er en autoimmun sykdom som skyldes en overfølsomhet overfor gluten. Gluten er en gruppe proteiner som finnes i hvete, spelt, rug, bygg og triticale. De kan oppleve plager som minner om dem man finner hos personer med cøliaki , som urolig mage og at man føler seg både sliten og ukonsentrert når man spiser brø men får det bedre med et glutenfritt kosthold.


Dette kalles glutenintoleranse uten cøliaki , ikke-cøliakisk glutensensitivitet eller ikke-cøliakisk hvetesensitivitet. Fordi et glutenfritt kosthold kan bli dyrere, har alle som har cøliaki krav på grunnstønad fra NAV.

Praktiske råd ved glutenfritt kosthold. Selv små mengder gluten kan føre til skader på tarmen hos dem som har cøliaki. Finner man slike antistoffer, vil man oftest følge opp med en gastroskopi med biopsi av tarmvevet. Forutsetningen for å kunne diagnostisere cøliaki er at man spiser glutenholdig kosthold ! Mistenker man cøliaki , bør man altså først kontakte lege for utredning, før man eventuelt selv forsøker et glutenfritt kosthold. Her er et forslag på en enkel og fin.


For andre diagnoser som innebærer matintoleranse og fordyret kosthold , blir ekstrautgiftene vurdert individuelt. Når en som har cøliaki spiser mat som inneholder gluten, skjer en reaksjon fra immunsystemet som til slutt ødelegger tarmtottene som befinner seg i tynntarmen. Sannheten om cøliaki : Hvordan mat har endret seg de de siste tiårene.


Alle med cøliaki har rett på grunnstønad til fordyret kosthold og bør henvende seg til Trygdekontoret. Med glutenfri kost menes kost som ikke inneholder hvete, rug og bygg. Noen tror at en gammel hvetevariant som heter spelt kan spises men det er ikke tilfellet. Cøliaki , eller glutenallergi, er hypersensitivitet overfor gluten som fører til at overflaten i tynntarmen, som vanligvis består av totter og krypter, blir flat. Når magen slår seg vrang over en lengre periode er det mange som automatisk tenker at de har glutenallergi, kjent som cøliaki.


Det er usikkert hvor hyppig cøliaki forekommer, men det antas at 1- av den norske befolkningen har cøliaki. De fleste vet ikke at de har sykdommen, og er udiagnostiserte.

Med et glutenfritt kosthold blir de aller fleste helt friske, og man lever et like friskt og langt liv som andre. Cøliaki er arvelig disponert og forekommer kun i bestemte vevstyper. Kosthold og ernæring.


Ved cøliaki er det en høy forekost av IgA og IgG antistoffer. Disse autoantistoffene har en høy sykdomsspesifisitet og er grunnlaget for blodprøver som tas med mistanke om cøliaki. Non- cøliaki glutenintoleranse. Familiær hyperkolesterolemi.


Epilepsi og ketogen diett. Klikk her for nærmere informasjon om de enkelte lidelsene Nødvendige utgifter til diett. For å ha rett til grunnstønad for ekstrautgifter knyttet til fordyret kosthold , må utgiftene være nødvendige. Informasjonen på helsenorge.


Det er ingen erstatning for undersøkelse eller behandling hos helsepersonell.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg