fredag 5. september 2014

Sår hals behandling

Vi Apotek er opptatt av du som kunde skal få gode råd og riktige produkter. Vår kunnskap - din trygghet. Se mer og kjøp her! Kjapt og lekende lett å booke med.


Bestill nå og betal ved utsjekking.

Influensasesongen starter gjerne i begynnelsen av oktober, og når en topp i januar. Når bør du kontakte lege, og hvem bør vaksinere seg? Halsinfeksjoner er selvbegrensende, komplikasjonene er sjeldne og plagene er ofte milde til moderate.


Det er derfor som regel ikke nødvendig for pasienter med sår hals å oppsøke lege. Dersom du har så vondt i halsen at det er vanskelig å svelge tabletter kan du bruke mikstur eller stikkpiller. Vond hals - kjerringråd. Når virus eller bakterier irriterer slimhinnene i halsen og svelget blir man rød og får vondt i halsen og sår hals.


Slimhinnene hovner opp, og det kan bli veldig vondt å svelge.

I de fleste tilfeller gir plagene seg i løpet av et par dager til en uke. Andre årsaker til sår og vond hals. Symptomer kan være slapphet, feber og hodepine, sender halssmerter. Starter ofte med feber, sår hals og svelgesmerter.


Det eksisterer mange retningslinjer for diagnostikk og behandling av sår hals , spesielt rettet mot identifisering og behandling av halsinfeksjoner forårsaket av streptokokker gruppe A. Vi har kun funnet en retningslinje fra Scottish Intercollegiate Guidelines Network (SIGN) som er systematisk utviklet (2). De aller fleste tilfeller av sår og vond hals , krever ikke behandling. Halsvondt går som regel over av seg selv etter noen dager, og man trenger som oftest ikke å oppsøke lege. I noen tilfeller kan vond hals være forårsaket av kyssesyke (mononukleose) eller andre sykdommer. Hvis halssmertene ledsages av generell sykdomsfølelse, høy feber eller pustevansker bør lege kontaktes.


De fleste pasienter med halsbetennelse behandles bare symptomatisk uten antibiotika, men noen ganger krever sår hals nærmere undersøkelse og muligens behandling. Hvis du har fått halsbetennelse med streptokokker, er det en halsbetennelse som skyldes en bakterietype. Akutt halsbetennelse betegnes på fagspråket akutt tonsilitt.


Symptomer og tegn på tonsillitt er feber, svulne tonsiller, sår hals , svelgevansker, grøtet stemme og ømme lymfeknuter på siden av halsen. LES OGSÅ: Tett nese - hva kan årsaken være? Fysisk skade av nesen eller neseslimhinnen er en vanlig årsak til sår i nesen.


Dette kan oppnås ved slag mot nesen, mye nesepilling, for mye snyting av nesen, eller mye nysing i forbindelse med luftveisinfeksjoner.

Tonsillitt gir sår hals som varer i flere dager og det kan gjøre vondt ved svelging. Barn har ofte feber. Har du hovne lymfekjertler kan de ofte kjennes som kuler under kjeven og på halsen.


Kikker du inn i halsen kan mandlene være dekket med hvitt belegg eller hvite flekker. Virus er den hyppigste årsaken til sår hals. Noen virus kan gi svært kraftige halsinfeksjoner. De fleste blir bra av kyssesyke innen fire til seks uker uten noen behandling. Kyssesyke er forårsaket av et virus.


Som oftest er sår hals ledd i en halsbetennelse, oftest på grunn av virus, av og til på grunn av bakterier. I sjeldne tilfeller er sår hals uttrykk for en alvorlig lidelse. Som regel har man da også andre symptomer i tillegg. Saltvann lindrer sår hals Det er ikke bare aspirin som viser seg å ha en positiv effekt på sår hals. Storfjell-Olven forteller at det å gurgle varmt saltvann opptil flere ganger om dagen også kan være gunstig.


Kok opp én liter vann og tilsett én teskje salt. Gurgle dette så ofte du har anledning mens du har vondt hals. Virusinfeksjon (-oftest forkjølelsesvirus) gir typisk mindre feber, og en har ofte tett og rennende nese og hoste.


Bakterielle infeksjoner i halsen gir oftest høyere feber og mer sykdomsfølelse, og man har sjeldent tett, rennende nese eller hoste. Sår og tørr hals er ikke særlig behagelig. Ofte kan det være kløe i halsen i tillegg. Sår hals - kjerringråd Sår hals.


Ofte får man sår hals i forbindelse med en forkjølelse. Les mer om sår hals. Av og til kan det gå. Faryngitt er en betennelse i svelgslimhinnen. Svelgslimhinnen er en del av de øvre luftveiene som særlig er utsatt for betennelser forårsaket av virus og bakterier i innåndingsluften, såkalt dråpeinfeksjon.


Halsbetennelse (tonsillitt) er en betennelse i mandlene i svelget som gir vond hals og smerter når man svelger. Kald drikke og is kan virke lindrende på sår hals. Halsbetennelse går normalt over av seg selv i løpet av en uke, men det kan være nødvendig med antibiotika for å bli frisk dersom bakterier er grunnen til.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg