fredag 19. september 2014

Når barn får tenner

Totalt dannes varige tenner og noen får i tillegg visdomstenner. Visdomstenner bryter som regel fram etter års alder. Noen får ikke visdomstenner.


Enkelte barn er også født med én eller flere tenner. Barn får som regel sin første tann rundt seks måneders alder. Gode tannpleierutiner bør innarbeides allerede når den første tannen dukker opp.

Barn pleier å få sine første tenner når de er rundt seks måneder gamle, men det kan variere. Like etterpå følger de to fortennene i overkjeven. Barn blir født uten tenner i munnen, men anlegget ligger skjult i kjeven.


Det sier spesialtannlege Arne Jacobsen, som har tannfrembrudd hos barn som et av sine hovedfelt. Jacobsen har jobbet ved tannklinikker i Akershus og Nordlan men underviser nå nye tannlegestudenter ved Universitetet i Oslo. Barnet får sine første tenner rundt til måneder, pluss-minus fire måneder.


Da får du opp energiinnholdet samtidig som du tilfører sunne fettkilder. Det er ikke alle barn som har like mye å gå på.

Hvis du er bekymret for inntaket av mat hos barnet ditt når tennene står på som verst kan det være nyttig å ta en tur innom helsestasjon for en ekstra veiing og eventuelt en samtale med helsesøster. Barn flest får tenner når de har begynte å utforske og krabbe litt rundt. Det er helst når barnet er ett sted mellom 6-måneder de første tennene kommer.


Visste du at noen få barn kan ha tenner allerede ved fødsel? Hva må vi passe på? Kommer alle tennene tilbake? Tannfelling hos barn. Hvor mange tenner har vi?


Her får du svar på alt det du bør vite om barns tannfelling. Barn som har begynt med små prosjoner ordentlig mat vil tilbake til mormelkserstatning eller morsmelk. Det kan være fordi en skje irriterer det ømme tannkjøttet. Men noen barn kan også foretrekke noe som tygges, siden tygging kan kjennes godt. Les også: Kongen av C-vitaminer.


Det er forskjellig fra barn til barn når tennene vokser ut. De fleste opplever imidlertid at babyen får sine første tenner i undermunnen i en alder av 6-måneder. Tennenes frembrudd skjer som regel når barnet er mellom 6. Ofte vil det være avgrensede flekker som får fargeforandringer, men all emalje kan være misfarget.


Dette sees ved genetisk betingede sykdommer som rammer all emaljedannelse.

Medikamentet tetracyklin bør unngås i barneårene når tenner dannes fordi dette stoffet avleires i tannvev under utvikling og misfarger dette. Det første tannfrembrudd av de varige tenner vil skje rundt 6-års alderen (men kan skje både føre og senere), og den siste av disse tenner vil vise seg senest i en alder av år. Det er dermed veldig individuelt, når de varige tenner dukker frem. Senere frembryter visdomstennene. Det har også vist seg at barn med ADH sykdommer som cerebral parese eller barn som tar vise medisiner, lettere skjærer tenner enn andre.


I de fleste tilfellene er det ufarlig at barn gnisser tenner om natta, men det kan hos enkelte føre til hodepine eller øreverk. Akkurat som å lære å gå, og si sine første or er det å få tenner en viktig milepæl i barnets liv. Barn som får tenner sent, får sterkere tenner – Alle barn får tenner.


Når barnet får tenner. Tennene blir ikke sterkere om de bryter gjennom sent. Fortennene i underkjeven og overkjeven kommer. Og ofte symmetrisk.


En situasjon mange foreldre opplever er at når man endelig har kommet inn i gode rutiner, så blir barnet syk eller det skjer andre ting som gjør at man rykker tilbake til start. Mange mener også at barnet sover dårligere når det får nye tenner. Ingen barn våkner fordi de får tenner. Dette påvirker dem mye i hverdagen, både som voksne og som barn. Nå har forsker sett på ulike behandlingstilbud for denne gruppen.


Ofte blir det plass etterhvert når kjevene er ferdig utvokst. Tenner kan også bryte fram asymmetrisk, dvs at man ser tannen på den ene siden, mens tilsvarende tann på den andre siden ikke synes.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg