onsdag 3. september 2014

Øvre luftveisinfeksjon symptomer

En øvre luftveisinfeksjon er et annet uttrykk for å si at man er forkjølet. En forkjølelse er en mild infeksjon i nese og hals. Under normal pusting passerer luft gjennom nesen, luftrøret, bronkiene og etterhvert ned i stadig trangere luftveier. Flere mekanismer i luftveiene skal forhindre at fremmedlegemer og organismer trenger inn i lungene der de kan forårsake sykdom. Ved redusert allmenntilstand over flere dager, samt høy feber (over grader) og eventuelt andre symptomer som tung pust, vil det være fornuftig å oppsøke lege.


For eldre pasienter, og spesielt de med kroniske hjertesykdommer og lungesykdommer eller nedsatt immunforsvar av annen årsak, bør terskelen for å oppsøke lege være lavere, forteller Hjelle. Akutt øvre luftveisinfeksjon (R74). Ved vedvarende eller økende symptomer etter 5–dager bør diagnosen revurderes. Lungebetennelse er en infeksjon i lungevevet som er forårsaket av bakterier eller virus, og kan oppstå etter en øvre luftveisinfeksjon (forkjølelse). Sykdommen er svært vanlig, spesielt på vinteren og er hyppigst hos småbarn og eldre.


Smitte skjer via dråper fra syke personer som hoster eller nyser. Symptomer ved lungebetennelse. Katteinfluensa, eller øvre luftveisinfeksjon , er en relativt vanlig sykdom hos katt.


Det er størst risiko for smitte der mange katter bor sammen ettersom smitten da spres lettere mellom individene. Uvaksinerte katter, unge katter og eldre katter med nedsatt immunforsvar rammes oftere. Personer med en øvre luftveisinfeksjon kan oppleve en sår hals. En hoste er en mulig symptom på en øvre luftveisinfeksjon.


Nesehulen, bihulene, og strupehode utgjør de øvre luftveiene. Nesespray med steroider kan bidra til å redusere betennelse i bihulene. En forstøveren maskin kan hjelpe behandle en øvre luftveisinfeksjon.


Influensa eller andre virale øvre luftveisinfeksjoner varer ofte lenge. Uker er ikke uvanlig. Det er også klassisk at ene luftveisperioden etterfølges av den neste.


Grunnen er at virusinfeksjonen svekker kroppens immunforsvar. Dermed kan ny type virus slå seg ned i bronkiene. Ofte oppstår lungebetennelse etter en forutgående øvre luftveisinfeksjon.


Vil du sitere denne artikkelen? Kopier denne teksten og lim den inn i litteraturlisten din: Winther, Finn Ø. I Store medisinske leksikon. Behandlinger for øvre luftveisinfeksjon hos hunder (Bildekreditt: Getty Images) Behandling av øvre luftveisinfeksjon hos hunder begynner ofte med forebygging. Om vinteren er det vanlig å være syk med en øvre luftveisinfeksjon.


Nyrebekkenbetennelse er det samme som øvre urinveisinfeksjon. En feline øvre luftveisinfeksjon (eller URI) er en infeksjon i kattens øvre luftveier og involverer områder som nese, hals og sinusområdet. URI er mer vanlig hos katter som lever utendørs, i husly, i katter eller i flere husdyrhold.


I en studie med deltakere fant man at guaifenisin ikke hemmet capsaicinindusert hosterefleks hos friske frivillige, men dempet hosterefleksen hos personer med viral øvre luftveisinfeksjon etter tilsvarende capsaicinprovokasjon. Behandling med inhalasjon av glukokortikoider har også vist motstridende resultater på hoste.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg