tirsdag 2. september 2014

Frikort lege 2014

Medisinsk utstyr og hurtigtester. Narkotikatester og graviditetstester. Alle innbyggere får fortsatt tilsendt frikort i papirversjon i posten. Nytt utseende på frikort.


Bestill frikort , se hvor mye du har betalt i egenandeler og hvor mye du må betale for ulike helsetjenester som lege eller fysioterapeut.

Innbyggere finner digitalt frikort når de logger seg inn på helsenorge. De digitale frikortene har frikortnummer, og er dermed gyldige som bevis for egenandelsfritak. For å finne sitt digitale frikort må innbyggere logge seg inn på helsenorge. Alt du betaler inn over dette beløpet skal du i prinsippet få tilbake.


Men slik er det ikke. I egenandelstak inngr godkjente egenandeler ved behandling hos lege. Her svarer vi på noen av de vanligste spørsmålene rundt frikort hos legen.

Først av alt, hva er frikort ? Når pasienten viser frikort hos lege eller sykehus, slipper han eller hun å betale egenandeler for resten av. Vi minner om at det er en dag bestillingstid for resepter. Ved konsultasjon hos lege , legespesialist, fysioterapeut, psykolog og laboratorier (når du skal ta blodprøver mm.), må alle over år, betale en fastsatt egenandel, inntil du eventuelt får frikort. Du må også betale egenandel for medisiner på blå resept.


Når en lege , en helseinstitusjon, en psykolog, et apotek eller en transportør har avtale med Helsedirektoratet eller det organ Helsedirektoratet bestemmer om direkte oppgjør, har vedkommende også krav på oppgjør for egenandelen for personer som har fremvist frikort. Ved uthenting på apoteket betaler du en egenandel, med mindre du har fått frikort. De som har frikort betaler ingenting i egenandel. Skal du ha frikort , bør du vite at tildelingen deles i to deler. Egenandel å betale før man får frikort er 2. Det er ulike egenandeler avhengig av type helsetjeneste.


Det som dekkes under frikort er følgene, time hos lege , psykolog og time på poliklinikk på sykehus. Samt laboratorier prøver og timer hos røntgeninstitutt. Og ikke minst medisiner og medisinsk utstyr på blå resept.


Når en tannlege eller fysioterapeut har avtale med Helsedirektoratet eller det organ Helsedirektoratet bestemmer om direkte oppgjør, har vedkommende også krav på oppgjør for egenandelen for personer som har fremvist frikort.

Her kan dere lese mer om regler for frikort 1. Når fysioterapi er gitt av kommunens helse- og omsorgstjeneste, skal egenandelen utbetales til kommunen. Nylig fått frikort ? Gi beskjed i resepsjonen. Ved uteblitt time: Dersom du ikke møter til timen eller ikke avbestiller innen t, vil du motta en faktura for uteblitt time i posten. Jeg har en datter på år som i en periode nå har gått hyppig til kiropraktor og fysioterapeut. Du får dekket deler av dine utgifter ved behandling hos lege , på poliklinikken eller andre behandlingsinstitusjoner, men du må betale en egenandel.


Imidlertid må det søkes om dette kortet, vedlagt kvitteringer, slik man tidligere gjor. Det er hvor mye du regner med å tjene som avgjør om du skal søke om frikort eller skattekort. Beløpsgrensen er på 55.


Frikort eller skattekort?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg