torsdag 18. september 2014

Brød med sammalt hvete

Gå ned i vekt fort uten å sulte deg selv. Hvetemel er det mest brukte melet, det inneholder mest glutendannende protein, som er viktig for å deigen til å bli sammenhengende og smidig og til et brød som hever seg og ikke smuldrer. Begynn alltid med de grove melsortene når du baker. Hele korn av hvete eller rug bør bløtlegges før de brukes i deigen. Bakeriet i Lom står bak denne oppskriften som viser deg trinn for trinn hvordan du lager gode grovbrød.


Hvert år selges tusenvis av brød over disken i det koselige Bakeriet i Lom.

Nå deler vi Morten Schakendas gode oppskrift med deg. Av denne oppskriften får du enten små eller store brød. Jo større andel av kornet du bruker, jo sunnere bakst får du. Uttrykket brukes om hvete , spelt og rug som males og deretter siktes, slik at skall og kime blir skilt fra resten av melet.


Siktet mel lages av kjernen i kornet. Det blir brød i 2L form. Fordelen med sammalt hvete finmalt, og feks Fibra mel som er en veldig finmalt type sammalt mel, er at disse passer veldig godt i bakst som boller og pizzadeig der man ellers er vant til å bruke siktet hvetemel.


Hadde du brukt sammalt hvete grov her, ville smaken og konsistensen blitt nokså annerledes.

Brød , pasta, kjeks, kaker og svært mange andre matprodukter inneholder hvete som en uunnværlig ingrediens. De norske brødvanene har sterke innslag av grovt brød med mye sammalt mel eller kli. Norge importerte tidligere svært mye hvete fra Nord-Amerika for å sikre at det norske melet hadde god nok kvalitet til å takle baking av grove brød. Melet er malt av renset korn i en blanding av forskjellige hvetesorter for å oppnå en bestemt kvalitet. Relativt grovmalt hvetemel.


Brukes til flere typer grovbrød. Dette brødet har mest fint mel i seg, men også litt litt sammalt hvete og rug. Jeg synes det gir brødet en veldig saftig og god smak!


Oppskrift på eltefritt brød med hvete og rug brød. Hell varmt vann over helkornene og la det stå i vel time. Kornene kan også ligge i kalt vann over natten. Ja, så banker hverdagen på døra igjen. Håper dere har hatt noen fine påskedager!


Hjemmebakt brød er virkelig noe som løfter hverdagen hjemme hos meg. Her er et kjempegodt, mellomgrovt brød med hvete , spelt og rug, som de fleste vil like. Del dem evt i to før de legges i fryseboksen og ta opp brød for 1-dager av gangen.


Langpannebrød er enkelt å lage, og er kjempepopulært hos både store og små.

Sammalt Hvetemel grovmalt er et rent hvete produkt. I dette brødet, som er halvgrovt på brødskalaen, har jeg benyttet siktet og sammalt hvetemel, samt havregryn. I tillegg har jeg tilsatt kjerner og frø, som jeg synes gir en ekstra god smak på baksten.


Nordbø fra Opplysningskontoret for brød og korn forklarer at det er tre hovedkategorier av mel: siktet, sammalt og helkorn. Disse sier oss noe om hvilken del av kornet man bruker, og hvor fint. Hei, kjære Godt-leser! Vi har oppdaget at du blokkerer annonser. Vi i Godt hadde satt stor pris på om du hvitelister oss slik at vi kan finansiere.


Dette gir et grovere hveteprodukt enn siktet hvetemel hvor bare kjernen på kornet benyttes. Melet kan brukes i stedet for siktet hvetemel, men melmengden må økes noe. Produkter laget av sammalt hvetemel er mer næringsrikt, de er gjerne mørkere med mer utpreget smak.


Navnet betyr sammenmalt mel, da begge bestanddeler males sammen. Melet lages i flere finhetsgrader, og inneholder mer næringsrike stoffer enn fint mel, da disse sitter hovedsakelig i skallet. GROVT BRØD – FAVORITTER.


Jeg får ofte spørsmål om hvilket av mine grove brød som er det aller beste. Jeg vil isteden trekke frem gode grovbrød som jeg ofte baker selv.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg