fredag 12. september 2014

Høyt stoffskifte symptomer

Gå ned i vekt fort uten å sulte deg selv. Stort utvalg av helserelaterte hjemmetester. Rask levering rett hjem i postkassen. Høyt stoffskifte skyldes for høy produksjon av hormoner i skjoldbruskkjertelen.


Dette fører til at alle cellene i kroppen går på ”høygir”.

Behandlingen tar sikte mot å normalisere stoffskiftet, fjerne plagene og behandle sykdommen i skjoldbruskkjertelen. Symptomene kan blant annet inkludere hjertebank, nervøsitet, tretthet, vekttap, svetting og stirrende blikk. Dette betyr at alle kroppens funksjoner går raskere, og du vil kunne oppleve symptomer fra flere av kroppens organer samtidig. Les mer på Apotek 1. En svært sjelden gang kan høyt stoffskifte skyldes en svulst i hjernen som får skjoldbruskkjertelen til å produsere for mye tyroksin. Slapphet og uopplagthet, vekttap (men økt appetitt) og diaré kan være symptomer på høyt stoffskifte.


Lavt stoffskifte gir en rekke symptomer som kommer snikende, og det er spesielt kvinner som rammes. En vesentlig forskjell er at mens hypertyreose ( høyt stoffskifte ) som oftest kan la seg kurere i løpet av 1-år, krever hypotyreose (lavt stoffskifte ) livslang behandling.

Legen bør også vurdere deg ut fra symptomer , ikke bare blodprøver. Hvis du har fått en diagnose og fortsatt har mange av disse symptomene, er det på tide å bli mer informert om bedre thyroideabehandling. Ved denne tilstanden har ikke pasienten symptomer på lavt stoffskifte , men det kan tenkes at tilstanden er en forløper til lavt stoffskifte. Hvis en slik pasient etterhvert får symptomer , vil nok de fleste leger forsøke å behandle dette som ved lavt stoffskifte , men da er effekten av behandlingen mer usikker, sier Johannessen. Disse tilstandene skyldes at skjoldbruskkjertelen produserer enten for mye eller for lite hormon.


Det fører til symptomer som nervøsitet, hjertebank, skjelvinger, varmefølelse med økt tendens til å svette, vekttap med økt appetitt, hyppigere avføring og vannlating, irritabilitet og søvnvansker. Stress forrykker balansen og skaper mer immunrelaterte problemer, og man er inne i en ond sirkel. Ved de fleste tilfellene av både høyt og lavt stoffskifte ligger en immun-ubalanse i bunnen, så vi må kunne anta at stress også kan bidra til å utvikle et lavt stoffskifte.


Noen tåler tilsynelatende mye og andre lite – hvorfor det? Det kan gi symptomer som tretthet, tristhet, tørr hud og hårtap. Du kan også ha lavt stoffskifte uten at du legger merke til det. De hjelper spesielt ved å minske symptomer som indre uro, svettetendens og hjertebank. Graviditet: Du kan bli gravid selv om du får behandling med tabletter for høyt stoffskifte.


Man tilrår hyppig kontroll hos spesialist, da normalt stoffskifte er avgjørende for fosterets utvikling og for morens. For å avgjøre hvilken form for for høyt stoffskifte du har, vil det ofte være nødvendig med en eller flere billeddiagnostiske undersøkelser, thyreoideascintigrafi og ultralydundersøkelse. Hvordan behandles for høyt stoffskifte ?

For høyt stoffskifte kan som regel både undersøkes og behandles uten at det er behov for innleggelse. Symptomer på lavt stoffskifte kan variere sterkt fra person til person. Ofte utvikler sykdommen seg sakte, og i enkelte tilfeller merker man bedring etter å ha fått behandling uten å ha vært klar over symptomene på forhånd. Alle prosessene i kroppen går langsommere enn normalt. Kroppen går på lavgir.


Motsatt, når skjoldbruskkjertelen produserer for mye tyroksin, går kroppen på høygir, og man får høyt stoffskifte (hypertyreose). Høyt eller lavt stoffskifte gravid. Overlege i Legemiddelverket, Sigurd Hortemo, forklarer at stoffskiftehormonet tyroksin styrer hastigheten på energiomsetningen i hele kroppen.


Andre opplever gradvis utvikling av symptomene over tid (gjennom flere år), og det kan da gå lenge før de får konstatert høyt stoffskifte.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg