torsdag 4. september 2014

Spiseforstyrrelser

Gå ned i vekt fort uten å sulte deg selv. Rådgivning om spiseforstyrrelser (ROS) nettros. ROS er en landsdekkende interesseorganisasjon som tilbyr støtte, råd og veiledning til de som sliter eller har slitt med en spiseforstyrrelse, og deres pårørende. Spiseforstyrrelser kjennetegnes av at tanker og atferd om mat og vekt begrenser livsutfoldelsen og forringer livskvaliteten.


En spiseforstyrrelse gjør at man både har problemer med å forholde seg til mat, og til egne tanker og følelser. Kurset bidrar til å styrke tryggheten i foreldrerollen, og tematiserer hvordan du kan forstå og møte spiseforstyrrelser på en god måte hos ditt barn.

Foreldrehjelpen er et gruppebasert program for foreldre til barn med spiseforstyrrelser. Uspesifiserte spiseforstyrrelser (Engelsk: Eating Disorder Not Otherwise Specified (EDNOS), er en diagnose som gjerne benyttes når en person er betydelig plaget av en spiseforstyrrelse, men ikke helt passer inn i diagnosene anoreksi, bulimi eller overspisingslidelse. Barn, foreldre og andre pårørende – pakkeforløp for psykisk helse og rus. Det finnes ingen enkel forklaring på hvorfor noen personer utvikler spiseforstyrrelser.


Tar tanker om mat, kropp og vekt for stor plass i livet? Står du nær noen med en spiseforstyrrelse? Hos ROS kan du snakke med noen som forstår.


Anoreksi er en alvorlig spiseforstyrrelse, som kan skade helsen din og sette livet ditt i fare. Derfor er det viktig at du søker hjelp tidlig.

Den som har en spiseforstyrrelse har ikke bare vansker med å forholde seg til mat, men også til egne tanker og følelser, og ofte til andre mennesker. Psykologiske og sosiale faktorer ligger ofte til grunn for utvikling av spiseforstyrrelser. På denne siden vil du finne informasjon om behandlingstilbudet.


Enhet for spiseforstyrrelser utreder og behandler pasienter med spiseforstyrrelser etter henvisning fra lokal DPS. Enheten har områdefunksjon for hele Innlandet og har døgnplasser. Antall personer med spiseforstyrrelser har vært ganske stabilt over ti ifølge internasjonale undersøkelser. Sub-kliniske varianter av spiseforstyrrelser : Spiseproblemer. Selv om man ikke har så alvorlige vansker med kropp og spising at man innfrir kriteriene for å få en spiseforstyrrelsesdiagnose, kan man likevel ha problemer knyttet til selvbilde, egen kropp og spising.


Det er en slags bevisst måte å kontrollere eller undertrykke følelser på, i et forsøk om å oppnå kontroll og mestring. Man kjenner til at spiseforstyrrelser har eksistert i mange hundre år og i forskjellige kulturer. Vi er ei regional avdeling som har ansvar for dei mest alvorlig sjuke med spiseforstyrringar i Helse Vest. Vi tilbyr behandling til pasientar som allerede har fått tilbod om behandling i primærhelsetjenesta og i distriktpsykiatriske senter (DPS) eller psykiatrisk klinikk for barn og unge (PBU). Samlebetegnelse for anorexia nervosa (anoreksi), bulimia nervosa (bulimi) og patologisk overspising.


Anoreksi kjennetegnes ved undervekt (kroppsmasseindeks 15), redsel for vektøkning, forstyrret kroppsoppfatning og amenoré. For foreldre er det av fundamental betydning å oppleve at barna spiser, vokser og utvikler seg. Bruk forum og vennetjeneste for å utveksle erfaringer og meninger med andre brukere, eller send en melding anonymt til oss og få svar innen timer. Innlevering i naturfag om spiseforstyrrelser. Det betyr at en ¼ million mennesker lider av sykdommen.


Norge har en spiseforstyrrelse.

Gjennom flere år har det i tilknytning til Olympiatoppen blitt utviklet faglig kompetanse omkring spiseforstyrrelser hos idrettsutøvere. Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade arbejder både for mennesker berørt af en spiseforstyrrelse eller selvskade og for deres pårørende.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg